2010. május 14.

Tiroli diákok jártak a Kosztában

A tiroli gyerekek és kísérőik Szegeden, a múzeumnálEgy idegen nyelv tanulása akkor a legeredményesebb, ha a diákok az iskolában elsajátított ismereteket az életben is használhatják. A Koszta József Általános Iskolában is így gondolkoztak a pedagógusok, amikor 16 évvel ezelőtt testvériskolai kapcsolatot kerestek Ausztriában.

Tirol tartományból, Nie-derndorfból 24 gyerek és 3 tanáruk egy hetet töltött az intézmény vendégeként Szentesen május elején. Az iskola igazgatója, Szemerédi András elmondta, hogy az osztrák iskolarendszer kissé eltér a magyartól, a diákok életkora a mi fölső tagozatunknak felel meg. Az évtizednél is hosszabb kapcsolat a két intézmény között nagyon jól működik, egyik évben ők jönnek látogatóba, a következő évben a Kosztások mennek Tirolba. Minden diáknak van levelező partnere, akivel folyamatosan tartja a kapcsolatot, a látogatások alkalmával náluk vannak elszállásolva. Idén a tanáraik a tavasszal elkészült Szin-es Vendégházban töltötték az éjszakákat.

Szemerédi András beszámolt arról, hogy a vendégeknek minden napra változatos programokat szerveztek. Az első napon Szentes nevezetességeit mutatta be két kolléga, Czakó Tamásné és Dévayné Szabó Éva. Kedden Szegedre utaztak, a kalauzuk Takács Lászlóné és Lengyel Ágnes volt. Másnap nyelvet tanultak egy interaktív angolórán Kovács Ágnessel, majd a Keller Jánosné vezette Jövőnkért iskola szervezett számukra foglalkozásokat. A tanítási hét két utolsó napján kézműves-kedtek Szolláthné Sárközi Saroltával, Lucza László óráján vehettek részt, játékos helyismeretet tanultak Olaszné Vincze Gabriellával. Az elme pallérozásán túl testmozgásra és szabadabb tevékenységekre is adódott alkalom. Oltyán Gyula sportdélutánt tartott, Hankó Judittal néptáncoltak, Molnár Henriettel énekórán tölthettek el negyvenöt izgalmas percet.

Az iskola igazgatója hozzáfűzte, ebből a sokszínű programból kitűnik, hogy a látogatások nemcsak baráti, hanem szakmai jellegűek is. A pedagógusok és a diákok is beleláthatnak a másik intézmény munkájába és tanulhatnak egymástól. Az utazásnál nem feltétel, hogy német tagozatos legyen a szentesi diák, hiszen az angolt kiválóan használják a gyerekek közvetítő nyelvként.

A kísérők, Michael Dur-egger, Maria Rameshan és Ingrid Ritzer elmondta, hogy felejthetetlen hetet töltöttek Szentesen. Ők mindhárman először jártak itt és csak pozitív benyomásokkal térhetnek haza. Mindenhol barátságos emberekkel találkoztak, a magyar konyhaművészetet és hazánk borait világszínvonalúnak találták. A Koszta tanárainak köszönettel tartoznak mindenért, hiszen sok munkát fektettek a kollégák abba, hogy a hét remekül sikerült.

Pénteken, május 7-én tartották a búcsúestet, ahol a tiroliak adtak elő egy önállóan összeállított műsort. A vacsorával, diszkóval töltött utolsó estét a Szilver és a Jövőnkért művészeti iskolák színesítették társas- és néptáncbemutatóval, Kertész Ákos zenetanár pedig ütőegyüttesével lépett fel.

K. E.