2010. május 14.

Ismerkedjünk Erdéllyel!

2010 januárjában az Apáczai Közalapítvány "Tanulmányutak a szomszédos országokba" címmel pályázatot írt ki. A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola "Ismerkedjünk Erdéllyel!", tagintézménye, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola pedig "Erdély-foglaló" címmel nyújtotta be pályázatát.

A tavaszi szünet előtt derült ki, hogy nyertünk. A Zsoldosból 40 diák 4 kísérő tanárral június 28-tól július 1-ig, a Pollákból pedig 80 diák és 8 kísérő tanár július 5-8-ig nekivág a kb. 1600 km-es útnak. A szerencsés kiválasztottak a szakközépiskola gépész, közlekedés és informatika szakmacsoportjában tanuló diákok közül kerültek ki.

Indulás előtt a "Határtalanul" óra keretében a tanulók képet kapnak a Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, az államhatáron kívüli elhelyezkedés okairól. Megismerik az erdélyi magyarság történelmét, aktuális oktatási, kulturális, politikai körülményeit. Hallanak Románia lakosságának etnikai összetételéről, természeti viszonyairól.

Az útvonal:

1.nap: Battonya, Segesvár, Fehéregyháza, Székelyudvarhely nevezetességeinek megtekintése után elfoglaljuk a szállást Szentegyházán.

2.nap: Csíksomlyó, Csíkszereda, Szárhegy, Békás-szoros, Gyilkos-tó.

3.nap: Székelyudvarhely, Farkaslaka, Parajd, Szováta, Korond.

4.nap: Marosvásárhely, Kolozsvár, Királyhágó, Méhkeréken keresztül hazatérés.

Utunk során megkoszorúzzuk Petőfi Sándor szobrát, Tamási Áron síremlékét. Felvesszük a kapcsolatot két középiskolával: a Kós Károly Szakközépiskolával, (Székelyudvarhely), és a Székely Károly Gépipari Iskolaközponttal, (Csíkszereda). Itthon szeptemberben egy értékelő óra keretében összegyűjtjük és megbeszéljük élményeinket, tapasztalatainkat.