2010. május 14.

A fagyosszentek

A magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről-évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.

Ám nemcsak Pongrác, Szervác és Bonifác május fagyosszentjei. Van még egy: Orbán (május 25.), akinek a nevéhez szintén sok-sok népi bölcsesség kötődik. Az orvosokon kívül a szőlősgazdák is figyelték az Orbán-napi időjárást, mert "ha Orbán nevet, a szőlő sír" vagy egy másik megfogalmazás szerint: "savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő." Egészen távoli prognózist mutat az a népi jövendölés, amely szerint "amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz". Felhasználták ezt a napot termésbecslésre is, mert "ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő."

Dr. Horváth György, a kert-barátkör elnöke erre az időszakra vonatkozóan is rendelkezik néhány jó tanáccsal. Több ezer éves népi megfigyelés szerint május közepe, egy korábbi felmelegedést követően, néhány napos fagypont körüli lehűlést produkál. Általános vélemény, hogy a melegigényes palánták szabadföldi kiültetésénél várjuk meg a fagyosszentek elmúlását. A paprika, paradicsom, padlizsán, dinnye- és tökpalánták a talajmenti fagyok esetén elpusztulhatnak. Ha csak egy-egy rövid időszakra terjed ki a lehűlés, az egyik fajta védekezés a füstölés. A sűrű füst - bár nem a legkellemesebb az illata - beboríthatja a kertet, és megvédheti a mikroklímát. A másik módszer, egy nagyon finom permetezés tiszta vízzel. Amikor nagyobb a lehűlés, akkor a növényre a víz még rá is fagyhat, de alatta a növény életben maradhat. Természetesen a nagy és hosszantartó hidegek ellen ezek a módszerek nem sokat érnek.

A paradicsompalánták egy kicsit életerősebbek. Ha már legyökeresedtek, egy földfelszín feletti fagyás után még kihajthatnak, a paprika azonban nem. A dinnyefélék kissé érzékenyebbek a környezetre. Kifejezetten melegigényes növények, lehűlésre, fagyra érzékenyek. A magvetés ideje április második fele, május eleje, a palántázásé május közepe. A lehűlésektől fóliatakarással védjük a növényeket.

Garai Sz. Imre