2010. május 14.

Koszta-relikviák Amerikából

Debreczeni József és Béres Mária a barcelonai diplomávalKoszta József egyik kuriózumszámba menő alkotásával és más értékes, az Egyesült Államokból érkezett relikviákkal gyarapodott a festőművész nevét viselő szentesi múzeum. Az új szerzeményeket a nagyközönség is megtekintheti a Múzeumi Világnapon nyíló kiállítás keretében.

Mint ismeretes, Koszta József 1948-ban, a halálát megelőző évben megkapta a Kossuth-díjat, melyet akkor osztottak ki első alkalommal. A kitüntetés eredeti díszdiplomája érkezett múlt héten a múzeumba, egyenesen Amerikából. Debreczeni József ezen kívül magával hozta a művész 1929-ben, a barcelonai világkiállításon nyert bronzérméről szóló diplomát is, melyeket Béres Mária jelenlegi, és Szabó János József korábbi intézményvezető vett át. A városunkból származó adományozó a napokban járt itthon, egyik rokonának ballagására érkezett. Mint elmondta, Szabó János Józsefnek tett ígéretet még évekkel ezelőtt, hogy ezeket a birtokában lévő dokumentumokat az intézménynek ajándékozza.

Magáról elmesélte az USA-ban élő férfi: '56-ban került Amerikába, Kanadában végzett egyetemet, az ottani állami hivatalban is dolgozott, egyetemi tanárként is tevékenykedett. 1972-ben önálló vállalatot indított, amerikai állami működési engedélyével a világ minden részében megjelenhet munkájával.

Felidézte, hogy annak idején nagybátyja, a város adóügyi osztályának vezetője, dr. Vajda Imre fogadta be a művészt és feleségét a házukba, miután a Romániából érkező, Csongrád felé haladó tankoszlop tönkretette városszéli tanyájukat. Koszta egy trágyás talicskán tolta be a városba, amijük maradt, így kerültek be '45 májusában a Zrínyi utca 2. szám alatti házba. Kosztáék az utca felőli szobát és konyhát bérelték, az udvar felől az akkor érettségiző diák Deb-reczeni József lakott a családjával, középen pedig Vajdáék. Ezzel félre is oszlatta az eddigi elképzelést, hogy Koszta saját házában töltötte volna élete utolsó időszakát.

A Kossuth-díj hollétéről viszont semmit sem tud, azt mondja, soha nem látták az aranyérmet.

Szintén a múzeum új szerzeménye egy ritkaságnak számító tanulmányrajz, amelyet a koloristaként ismert Koszta 1936-ban, szénnel készített. Az alkotás Tokácsli Borbála portréja, és a közelmúltban Kabainé Tokácsli Boglárka ajándékozta a közgyűjteménynek. A Múzeumi Világnapra megújul, pontosabban kiegészül az intézményben a művész hagyatéki, állandó tárlatának helyet adó Koszta-terem, minthogy itt állítják ki a fentebb említett rajzot és a diplomákat. Aznap felidézik Dömötör János művészettörténész két évvel ezelőtti Koszta-előadását is, melyet kivetítőn nézhetnek meg az érdeklődők. A kiállítás rendhagyó lesz abban a tekintetben, hogy május 18-án, kedden reggel 8 órakor nyílik, de abban is, hogy csupán egy hétig lesz látogatható.

D. J.