2010. május 14.

Ráadás-koncert világzenéből

A szerb-magyar vízilabdás barátságról Szentesen legendákat hallani. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogy a zene berkeiben is hasonló a két nép viszonya. A "titkok" tudója a bluesban és a szabad zenében jártas réteg. A legismertebb képviselő a zentai Mojo Klub értő és lelkes közönsége mindenkor szívesen lát magyar blueszenekarokat. A kevésbé ismert pedig: a belgrádi Texas Flood blues-trió dalt írt a London zenés klubjaiban befutott blues-gitáros Little G. Wevilről, akit egyébként Szűcs Gábornak hívnak! (Szinte biztos, hogy ez a említett dal július első hétvégéjén, a paksi Gastroblues Fesztiválon is felhangzik majd.)

Jelen írás tárgyát képező kooperációban közvetve ugyan, de meghatározó szerep jut a szabadkai zeneiskolának, amelynek növendéke volt a világhír küszöbén toporzékoló zabolázhatatlan hegedűs, Lajkó Félix. Itt bontogatta szárnyait a számos free jazz-lemezt készített brácsás, Mezei Szilárd, és itt kapták meg az életre szóló útravalót Szentes leendő vendégei, a Paniks tagjai is! A csapat a 2003-as győri Mediawave Fesztiválra szerveződött alkalmilag, és az ott elért siker nyomán maradt együtt. 2004-ben Magyarországon adták ki Ethnotica című lemezüket, alapvetően balkáni muzsikát rögzítve, amelyet világzenei és kortárs zenei tradíciókkal vegyítettek.

Ezen a lemezen az előző bekezdés összes lényegi adata szintetizálódik. A Mediawave kiművelt közönsége bizony, nem adja alább világszínvonalú produkciónál! Ennek hiányában egyetlen magyar kiadó sem készítene lemezt ismeretlen külhoni együttessel. És persze fontos Szabadka maga, a történelmi magyar tradícióival. A balkáni szabadság és lazaság öltött testet CD-formátumban, magyar gyeplővel fékezetten. Az eredmény pedig a balkáni zenei kultúra kétnyelvű, hiteles és eredményes integrálása Európába.

2004 óta voltak tagcserék a zenekarban, ami elkerülhetetlen ennyi idő után. Az interneten hallható újabb felvételek tanúsága szerint azonban az alapkoncepció, valamint a megvalósítás színvonala mit sem változott.

Egy nemzetközi kulturális együttműködés keretében látogat hozzánk a Paniks. Fogadjuk őket bizalommal és szeretettel! Koncertjük időpontja: május 18. kedd, 19 óra. Helyszíne: a Lajtha László AMI és Hangversenyközpont. Az előadás bérleten kívüli, jegyár a szokásos.

Olasz Sándor