2010. május 14.

Fortuna kegyeibe fogadta az alapítványt

A gyermekintézmények alapítványai minden fillért igyekeznek megfogni. Többnyire az adó 1 százalékának a felajánlásaiból gazdálkodhatnak, de néha a sors is besegíthet egy váratlan lehetőséggel. Egy ilyen szerencsés véletlenről számolt be lapunknak Geréné Dunaháti-Vas Márta, a Kertvárosi Óvoda intézményvezetője.

Az alapítványuknak a kuratóriumi elnöke Dévay Istvánné. Az ő figyelmét keltette fel egy pályázati felhívás az egyik országos napilapban. Az újságolvasók számára talán nem ismeretlen az alföldi származású, ma már komoly nemzetközi karriert befutott bankár, Kovács Gábor neve. A nevéhez fűződő alapítvány - melynek egyrészt a modern művészet pártolása, másrészt jótékonykodás a célja - évente mintegy 100 műtárgyat vásárol, amelyek a KOGART Kortárs Művészeti Gyűjteménybe kerülnek. Ezek közül 20-at jótékonysági árverésre bocsátanak. A húsz alkotáshoz hozzásorsolnak húsz civil szervezetet, amelyek megkapják az árverésen elért úgynevezett leütési árat. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány 500 ezer forintért megveszi azt az alkotást, amelynek nem akadt gazdája az aukción. Erre a lehetőségre figyelt fel a Szentes Város Felsőpárti Óvodásaiért Alapítvány elnöke és ennek a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy a Jakatics-Szabó Veronika: Est a Sirályban című festményéért járó félmillió forint városunkba került.

Az ország minden szegletéből összesen 134 pályázat érkezett a felhívásra, a szentesiek bekerültek a szerencsés 20 közé. Geréné Dunaháti-Vas Márta elmondta, hogy az összeget a "Madarak és Fák Napja", az "Állatok Világnapja", a "Családi Egészség- és Sportnap", valamint az ezen a szombaton, a Damjanich utcai óvodában tartandó "Gyermeknap" rendezvényekre szánják. A pályázatukban azokat a célokat emelték ki elsősorban, hogy a városrész minden gyermekének élményekben gazdag, hasznos időtöltést biztosítanak, számukra ismereteket nyújtsanak és formálják mind a kicsik, mind a szülők szemléletét. Úgy véli, az elnyert összegből színvonalas eseményeket tudnak szervezni, az eddiginél több lehetőségük lesz eszközvásárlásra és előadói tiszteletdíjakra is többet fordíthatnak. Áprilisban érkezett meg az összeg a számlájukra, és ha már egyszer ilyen közeli viszonyba kerültek Fortunával, jövőre is benyújtják a pályázatot, hátha ismét rájuk mosolyog.

Kép és szöveg:
K. E.