XLII. évfolyam 15. szám

2010. április 16.

Díszoklevél

A város már több alkalommal pályázott a Kultúra Magyar Városa címre, amelyet olyan helyi önkormányzatok vehetnek át, amelyek kimagaslóan támogatják városuk kulturális és művészeti életét, illetve annak értékeit példaértékűen mutatják be. Az elismerést - melyet 2010-ben Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyert el - az oktatási és kulturális miniszter adományozza.

2010. április 16.

Aranyérem Csete Györgynek

A Magyar Művészeti Akadémia minden évben aranyérmet adományoz a magyar közélet egy-egy jeles képviselőjének, egy olyan embernek, aki példaértékű munkásságával, életútjával a magyar szellem fönnmaradását szolgálta.

Az akadémia testülete ezt a kitüntetést építészi és közéleti munkásságának elismeréseként Csete Györgynek adományozza. Az aranyérem átadása április 29-én, csütörtökön 16 órakor lesz Budapesten, a Kecske utcai székházban.

2010. április 16.

Választottunk

Csongrád megye 5. számú egyéni választókerületében az igazolással átjelentkezőkkel 34 ezer 715 fő volt a választásra jogosultak száma. Az urnák előtt összesen 21 ezer 262 szavazó jelent meg, ami 61,20 százalékos részvételt jelent. Az érvényes szavazatok száma: 20 ezer 878 (98,19 %).

A választókerületben három párt képviselőjelöltjének sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt. Farkas Sándor (Fidesz-KDNP) 11 ezer 692 szavazattal a voksok 56 százalékát gyűjtötte be, Varga Géza (Jobbik Magyarországért Mozgalom) 4 ezer 736 szavazattal 22,68 százalékot, míg Móra József (MSZP) 4 ezer 450 szavazattal 21,31 százalékot ért el.

A leadott szavazatok száma, valamint Farkas Sándor 56 százalékos győzelme azt jelenti, hogy a választókerületben a választás érvényes, eredményes volt, így a polgároknak április 25-én nem kell ismételten az urnák elé járulniuk.

(A pártok jelöltjeivel készült riportunkat lapunk 2. oldalán olvashatják.)

2010. április 16.

Harc a megye aranyáért

Bertók Róbert főszervező, Cseuz László és Csorba Gyula, a Civil TV vezetője a részletekről egyeztetnekA tavalyi évben nagyszabású programnak, mindamellett sajátos vetélkedőnek lehettek részesei a szentesi középiskolások. Bertók Róbert, ökölvívó magyar bajnok, kétszeres kick-boksz karate világbajnok főszervező által indított program fő célkitűzése a fiatalok figyelmének a sport irányába való terelése, továbbá a káros szenvedélyek elleni harc, a használatukból adódó veszélyekre való rávilágítás. A program gyakorlatilag mozgalommá nőtte ki magát, köszönhetően egy jól működő internetes oldalnak és egy népszerűségre szert tevő rendezvénynek. Az említett oldalon az érdeklődők minden információhoz hozzájuthatnak.

2010. április 16.

Történelmi pillanatban

Országgyűlési választások - 2010.

Farkas Sándor 1992-ben lett a Fidesz tagja. '94 és '98 között megyei képviselőként, '98-ban és 2002-ben egyéni országgyűlési képviselőként dolgozott Szentes és térségének lakosai érdekében. 2006-ban a megyei listáról került a parlamentbe, most ismét egyéni körzetben választották országgyűlési képviselőnek. Utóbbit történelmi pillanatnak tekinti, hiszen ez az első alkalom, hogy már az első fordulóban megkapta a szavazatok többségét.

2010. április 16.

Két képviselője lesz Szentesnek?

Országgyűlési választások - 2010.

Varga Géza, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje második helyen végzett az 5. számú választókörzetben. Kérdésünk hozzá is az volt: hogyan értékeli a körzetben elért eredményt?

- Mindenek előtt egy hatalmas köszönet mindazoknak, akik aktivistaként vagy választópolgárként hozzájárultak ahhoz, hogy egyéni eredményemmel a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szentesen és környékén is a második legnagyobb politikai erővé válhatott.

2010. április 16.

Kevesen szavaztak

Országgyűlési választások - 2010.

Móra József, a Magyar Szocialista Párt színeiben indult az országgyűlési választáson. Mint tudjuk, az 5. számú választókörzetben már az első fordulóban eldőlt, hogy egyéniben ki kerül be a Parlamentbe. A szocialisták jelöltje minimális különbséggel szorult - a Fidesz és a Jobbik mögé - a harmadik helyre. Az említett minimális különbség közel 300 szavazaton múlott.

2010. április 16.

A varázslat - koncert

Kövi Szabolcs zenész. Gyermekkora óta fuvolázik, kezdetben komolyzenei pályán tanult, de később, 20 évesen, az egyetemet félbehagyva más útra tért. Zeneszerzéssel kezdett foglalkozni, a zenében a főszerepet azonban a fuvola és legközvetlenebb rokonhangszerei játsszák.. Munkája során a zene finom erejét kutatja, amit a megszokott extázis ellenpólusának hív. A zene nyelve, az elme és a lélek olyan tartományait szólítja meg, ahol a szavaknak nincs helye és szerepe. Az elmúlt 15 évben 14 CD albuma, illetve 4 DVD lemeze jelent meg.

A varázslat, Kövi Szabolcs legújabb albumának bemutató koncertjére várják az érdeklődőket május 15-én, szombaton 18 órakor a megyeházán. Jegyek kaphatók május 3-tól a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Születés Hete Fesztivál időtartama alatt (május 5-7.) a megyeházán, valamint a rendezvény napján.

2010. április 16.

Teaesten vendégeskedtek az írók

Évfordulónaptár - 2010.

125 éve, 1885. ápr. 10-én született dr. Lakos István (1885- 1941) városi főjegyző, helyettes polgármester, nemes műpártoló.

135 éve, 1875. ápr. 11-én megtartotta alakuló pártértekezletét a Szentesi Függetlenségi Párt. A párt elnökévé Buday Józsefet, jegyzőjévé Sima Ferencet választották.

2010. április 16.

Tóth József ükunokája Szentesen

Elismerés és köszönet a levéltárnak

Tóth József színművészTalán még sokan emlékeznek rá, hogy az elmúlt évben ünnepeltük színházunk névadásának 100 éves évfordulóját. Amint ismert, a városi képviselő-testület 1909. január 18-i közgyűlésén határozatilag kimondta, hogy a városi színház Szentes nagy szülöttéről, Tóth József (1823-1870) színművészről, műfordítóról, a Nemzeti Színház tagjáról, a Színitanoda tanáráról neveztessék el. Az emlékezetes névadási ünnepségre április 19-én került sor, amelyen részt vettek a névadó fiai: ifj. Tóth József gyömrői református lelkész, Tóth Kálmán fóti jegyző és Tóth Imre, a Nemzeti Színház igazgatója. A vendégek között voltak Jászai Mari, Pethes Imre és Rózsahegyi Kálmán ünnepelt színészek, akik felléptek a díszelőadáson. A száz évvel ezelőtti névadási ceremóniát, valamint Tóth József művészi pályafutását igen gazdag dokumentumkiállítás keretében mutattuk be a Városi Galériában.

2010. április 16.

Hulladéklerakók rekultivációja

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulást (DAREH) területileg a nemzetközi támogatásokból ez idáig kimaradt ún. "fehérfoltos" területen alapították meg. A társulás két ütemben pályázott a területén található hulladéklerakók rekultivációs munkáinak elvégzésére, melynek eredményeként a régió kb. 80 hulladéklerakójának rekultivációja oldódna meg. A projekt két üteme csaknem félmillió embert érint.

2010. április 16.

Előadás

Selfness KözŐs(s)Égi Esték! címmel előadássorozatra várják az érdeklődőket április 21-én, szerdán 18 órakor. A megyeházán tartandó rendezvényen közreműködik Andor Csilla énekművész és Varga János selfness-terapeuta. Az előadás belépődíjas.

2010. április 16.

Hatóság a diszkrimináció ellen

Dr. Kiss Éva, egyenlő bánásmód-referensAz országos sajtóban is egyre gyakrabban szerepelnek olyan felháborodást kiváltó diszkriminációs ügyek, amelyekben határozatot hozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). A hazánkban viszonylag új jogintézményről még keveset tudnak az emberek, bár városunkban is tartottak már kihelyezett ügyfélfogadást. Hazánkban az európai uniós csatlakozás tette szükségszerűvé az egyenlő bánásmóddal és az esélyegyenlőséggel foglalkozó hatóság létrehozását, s 2005-ben kezdte meg működését az intézmény.

2010. április 16.

Világbajnokságra készül

Szabó Márti szponzort keres

Szabó MártiHa azt halljuk, hogy egy fiatal lány férfias sportot űz, lelki szemeink előtt egy vállas, testesebb alak rajzolódik ki. Aztán az ember találkozik Szabó Mártival és meglepődik, milyen vékony és csinos. És fekvenyomásban világbajnok!

Márti sportkarrierje általános iskolás korában kezdődött, igaz, eleinte más területeken próbálta ki magát. Hasonlóan a legtöbb szentesihez, ő is az úszással és a vízilabdával ismerkedett meg először. Amikor három évvel ezelőtt a jó hírű szegedi Radnóti gimnáziumba ment tanulni, az egyik barátnője invitálta egy erőemelő edzésre. Megtetszett neki ez a sport és a medencét fekvenyomó padra cserélte.

2010. április 16.

Az átlagnál is több a munkanélküli

Egyszerűsített foglalkoztatásra cserélték az alkalmi munkavállalói kiskönyvet

Megyei viszonylatban nem a legrosszabb az arány, azonban igen magas a regisztrált munkakeresők aránya Szentesen és térségében - tájékoztatta lapunkat Tonnes Zsolt (képünkön) kirendeltségvezető. Április 1-jétől az alkalmi foglalkoztatás szabályai is változtak, a korábbi kiskönyves rendszert felváltotta az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munkavégzés. Már nem adható ki alkalmi munkavállalói kiskönyv, a dokumentumot július 31-ig kell leadni a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségén.

2010. április 16.

Anyák-napi foglalkozás

A gyermek klub szervezői április 27-én, kedden 17 órától Anyák-napi foglalkozásra várják a gyerekeket a Művelődési és Ifjúsági Házba. Ezen a délutánon a gyerekek az édesanyáknak készítenek különböző tárgyakat. A szervezők biztosítják a szükséges eszközöket a foglalkozáshoz. A belépés díjtalan.

Délutáni matiné időpontja az ifjúsági házban, április 20. és május 4. (kedd) 17 óra.

2010. április 16.

A paprika, a paradicsom májusban palántálható

Tavaszi teendők a kertben

A kertbarátkör elnökét, dr. Horváth Györgyöt kérdeztük a magok és palánták ültetésével kapcsolatban.

A magról vetést nemcsak tavasszal lehet az előkészített talajba elvégezni, vannak olyanok, melyeket már őszszel - szintén előkészített talajba - el lehet vetni: ez a "tél alá vetés" a korai borsó, a hagymafélék, a spenót, a sóska, stb. Ha megfelelő vastagságú talaj, vagy hótakaró van rajta, akkor semmi bajuk nem lesz. Ha mégis, akkor tavasszal van lehetőség a pótlásra.

2010. április 16.

Humorest

Badár Sándor és Hajdú Balázs humorestjén szórakozhatnak a jelenlévők május 13-án, csütörtökön 19 órától. A Művelődési és Ifjúsági Házban tartandó rendezvényre jegyek elővételben kaphatók az ifi-házban és a Babilon könyvesboltban.

2010. április 16.

Több diák állásajánlatot kapott

Hazatértek Franciaországból

A Zsoldos diákjai PárizsbanA Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola 16 tanulója öt hetet töltött Franciaországban szakmai gyakorlaton. Nemrégiben tértek haza, tele élményekkel és tapasztalatokkal. Néhány résztvevővel és a két kísérő tanárral beszélgettünk az utazásról.

Az iskola két pedagógusa, Bristyán Ágnes és Versegi Zoltán volt együtt a fiatalokkal. Elmondták, hogy hat szakma képviselői utazhattak: bolti eladók, fodrászok, szobafestők, kőművesek, épületgépészek és lakatosok. Az iskola a Come-nius-program keretén belül a Tempus Alapítványnál pályázott erre a lehetőségre. Ezeknél a pályázatoknál mindig az iskolák feladata, hogy megkeressék a nekik megfelelő külföldi partnerintézményeket. Hosszas kutatás után talált rá a Zsoldos azokra a francia képzési helyekre, ahol fogadhatták a tanulókat. Három településen dolgoztak, a hétvégéket Lille-ben töltötték.

2010. április 16.

Rajzfilmes tábor

6-17 éves gyerekeknek szervez rajzfilmes tábort a Magyar Rajzfilm Kft. Óbudán. A résztvevők elkészíthetik saját rajzfilmjüket, amit CD-n haza is vihetnek. A programot filmvetítés és játékos foglalkozás "Így készül a rajzfilm" témakörben egészítik ki. A tábor egész nyáron folyamatos, a turnusokat a www.magyarrajzfilm.hu/gyermekoktatas.html oldalon tekinthetik meg az érdeklődők. Tájékoztatás a 06-1/250-1355, 06-1/250-0432 számon.

2010. április 16.

Zorán koncert

"Kell ott fenn egy ország"

Több éves kihagyás után ad újra koncertet Szentesen a magyar dal egyik legnagyobb ikonja - Zorán.

Már maga ez a tény is eléggé kuriózum, de az, hogy a koncertet ezúttal a város kulturális életében egyre meghatározóbb szerepet játszó helyszínén a Református Nagytemplomban rendezik meg - május 6-án, csütörtökön 19 órakor - ez még különlegesebbé teszi a fellépést.

2010. április 16.

Harcsa Veronika Matthew Mitchellékkel

Harcsa VeronikaA Zene-Világ-Zene 2009/ 2010. évi koncertsorozata április 23-án, pénteken 19 órai kezdettel hagyományosan a Matthew Mitchell Grouppal zárul a zeneiskolában.

Az új-zélandi gitáros vezette zenekar a fenti hangversenysorozat rendszeres vendége, amelyről újdonsággal már nem tudok szolgálni. Elismételhetem csupán, hogy minden koncertjük más, hangulatában és stílusában egyaránt. A szentesi fellépéseiket pedig - kiemelt figyelemmel övezve - a folytonos megújulás jellemzi. Mint egy évvel ezelőtt, most is hoznak magukkal vendéget. Énekesnőt, aki Japánt előbb hódította meg, mint Magyarországot!

2010. április 16.

Bronzérmes szavaló

Holtversenyben egy székesfehérvári diákkal Szalay Róbert, a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulója lett a harmadik helyezettje a lakitelki népfőiskolán megrendezett Kárpát-medencei Himnuszmondó versenynek, melyen harminchét iskola ötvenhét diákja indult.

A megmérettetésen tizenhatan jutottak döntőbe, a Kárpát-medencéből érkezett diákok szavalatait olyan zsűritagok hallgatták meg és bírálták el, mint Kubik Anna színművész, Bíró Zoltán irodalomtörténész, Budai Ilona népdalénekes, Takács Bence, az Echo TV hírolvasója és Harmatos Áronné ny. iskolaigazgató. Szalay Róbert felkészítő tanára Tomcsányiné Lucz Szilvia. A győztesek értékes könyvjutalmat vehettek át.

2010. április 16.

Testvérvárosok teremlabdarúgó tornája

Szentes lengyel, román és szerb testvérvárosainak kispályás labdarúgócsapatát látták vendégül az elmúlt hétvégén, a Dr. Papp László sportcsarnokban. A rendező Belvárosi Favágók, Csernus László vezetésével 8 csapatot hívtak meg a tornára. Az esemény hangulatát beárnyékolta a reggeli órákban bekövetkezett repülőgép-baleset, így a lengyel csapat nem vett részt a játékban. A két csoportban lejátszott selejtezők után izgalmas döntőben alakult ki a végeredmény. Az újszentesi csapat rendkívül sportszerűen, a visszalépett lengyel csapat helyén a másik csoportban is lejátszotta a mérkőzéseket. A díjakat Szirbik Imre polgármester adta át.

A torna végeredménye: 1. Tűzoltóság, 2. Belvárosi Favágók, 3. Old Boys. A torna gólkirálya Lekrinszki Gábor (Belvárosi Favágók), a legjobb játékos Sebők Zoltán (Tűzoltók), a legjobb kapus Nagy István (polgármesteri hivatal), a torna legsportszerűbb csapata Újszentes (Románia).

2010. április 16.

A csapatért báloznak

Jótékonysági bált rendez a HSZATÁK-Junior Gyermekfoci Klub április 24-én, szombaton 19 órától a Központi Gyermekélelmezési Konyha ebédlőjében. Belépőjegyek kaphatóak, de vásárolható lesz támogatójegy is. A befolyt összeget az egyesület vezetői annak a korosztálynak a javára szeretnék felajánlani, akiket ettől az évtől kezdődően a nagypályás bajnokságban indítanak. A bálon a hangulatról a Murphy Band gondoskodik, de lesz meglepetés műsor és tombolahúzás is. További információkat a rendezvénnyel illetve a jegyvásárlással kapcsolatban a 06/30-963-5766-os számon kaphatnak az érdeklődők.

2010. április 16.

Cselgáncs

A Pollák DSE cselgáncsosai Miskolcon, Budapesten két alkalommal, valamint Pakson versenyeztek az elmúlt napokban. Kalydy Zoltán edző tanítványai az alábbi eredményeket érték el.

Miskolc, ifi Eb-válogató: 2. Kalydy Patrícia (-70 kg), 1. Gila Nóra (+70 kg). Budapest, junior diákolimpia országos döntő: 1. Gila Nóra (+70 kg). A budapesti Masters Kupa nyílt nemzetközi országos egyéni bajnokságon 7. Lantos Gábor (-90 kg), 5. Mata István (+100 kg). Paks, diákolimpia: '98-as korcsoport 1. Sipos Sára (-41 kg), 5. Molnár Dávid (-41 kg), 5. Fekete Ádám (-35 kg), '99. kcs. 1. Aradi Fanni (-40 kg), 2000. kcs. 5. Kozák Máté (-39 kg).

2010. április 16.

Petőfis dzsúdó

A Petőfi DSE cselgáncsosai az elmúlt időszakban Solton és Pakson versenyeztek, ahol az alábbi eredményeket érték el. A diák C korcsoportban első Csepcsényi Szimonetta (36 kg), a diák B-ben harmadik Hegedűs Gyula (35 kg), míg serdülő kategóriában szintén harmadik helyezett lett Mayer Gyula (66 kg) a solti megmérettetésen.

A 10-14 évesek regionális diákolimpián (Paks) a serdülők között első Mayer Gyula, a B korcsoportban negyedik helyezett lett Hegedűs Gyula. Edző: Tóth Béla.

2010. április 16.

Tűzoltóverseny

Általános iskolásoknak szervez tűzoltóversenyt a Szentesi Tűzoltók Hagyományőrző Közhasznú Egyesület. Az alsó és felső tagozatos vegyes csapatok (6-6 fő) május 1-jén, szombaton adnak számot tudásukról a Pusztai László Sporttelepen. A versenyre többek között tesztlap-kitöltéssel, puzzle-kirakásával, ügyességi és akadályverseny-feladatokkal készülnek a szervezők. A nyertesek serleget és érmet kapnak.

2010. április 16.

Asztalitenisz

Tovább folytatódott Újszentes és Szentes között, a határmenti együttműködési pályázat keretében elindított programsorozat. A Damjanich János Általános Iskolában megtartott asztalitenisz tornán, a szentesi általános iskolák csapatai mellett a fábiánsebestyéni fiatalok is részt vettek.

A közel 50 versenyzőt kezdő, haladó és profi csoportba sorolták, és csoporton belül körmérkőzésekkel döntötték el a helyezéseket. A játék Davis-kupa rendszerben folyt, ahol az egyéni mérkőzéseket a páros mérkőzések követték. A legjobbak érmet, a résztvevők emléklapot kaptak. Csapateredményük alapján az újszentesiek vitték el a kupát.

Eredmények, kezdők, fiúk: 1. Simonfi Sándor (Újszentes), 2. Sebestyén József (Damjanich), 3. Bugyi Martin Olivér (Petőfi).

Lányok: 1. Szécsi Anikó, 2. Vidovics Kata (mindketten Koszta), 3. Vincze Petra (Fábi-ánsebestyén).

Haladók, fiúk: 1. Simonfi Róbert, Calotescu Cristian (mindketten Újszentes), 3. Faragó Dániel (Fábiánsebestyén).

Lányok: Rozgonyi Klaudia, 2. Juhos Zsóka, 3. Csurgai Henrietta (mindhárman Fábiánsebestyén)

Profik, fiúk: 1. Glisa Valentin, Steopan Denis, Soit Simion (mindhárman Újszentes).

Páros: 1. Takács László-Soit Simion (Szentes-Újszentes), 2. Glisa Valentin-Steopan Denis (Újszentes), 3. Szilágyi Adina- Steopan Darius (Újszentes).

Garai

2010. április 16.

Tánceredmények

Április 4-én Szegeden rendezték meg a Forma-kupa táncversenyt ahol a Szilver TSE párosai kiváló eredményeket értek el.

Gyerek I. kezdő standard és latin kategóriában: 2. Dézsi Csaba-Dajka Csenge; Gyerek II. haladó standard és latin: 1. és 5. hely Tigyi Ádám-Monzinger Gabriella; Junior I. haladó standard: 2. Murányi Szabolcs-Döbrei Mónika, 3. Pál György-Gál Viktória, 4. Döbrei Zoltán- Tóth Fruzsina, 5. Kecse Tamás-Demény Anett, 6. Varga Erik-Dombóvári Ágnes; Junior I. latin:

2010. április 16.

Csak vereség

Mindkét, a megyei első osztályban szereplő nagypályás és az NB I-ben játszó teremlabdarúgó csapatunk is vereséget szenvedett a legutolsó bajnoki fordulóban. A Szentesi Kinizsi együttese Kistelekre látogatott, ahol már a negyedik percben kétgólos hátrányban voltak Bozóki Zoltán játékosai. A 30. percben már 3-0 volt az eredmény a kistelekieknek, akik a második játékrészben még berámoltak négyet. Ebben a félidőben már a Kinizsi labdarúgói is helyzeteket tudtak kialakítani, ezek közül egyet sikerült értékesíteni, a többi ziccer azonban kimaradt, így 7-1-es vereség lett a vége. A csapat kapuját ezúttal Tóth László védte Vadász Béla helyett, és Hidas játékára sem számíthatott Bozóki Zoltán. Az nyilvánvaló, hogy a csapat fizikálisan felveszi a versenyt vetélytársaival, a küzdőszellem, az akarás hiányzik a játékosokból. Talán lélekben már elbúcsúztak az első osztálytól, pedig még koránt sincs vége a bajnokságnak.

Vége lesz viszont a futsal NB I-nek, egészen pontosan kettő bajnoki forduló van még hátra az alapszakasz küzdelmeiből. Április 19-én, hétfőn este 20 órakor utolsó hazai bajnokiját játssza a Legrand-MetalCom Szentes gárdája a miskolciak ellen, egy héttel később pedig a Ferencváros vendégeként ér véget a bajnokság a mieink számára. A jelenlegi 9. helyen álló Legrand megőrizheti ezt a pozícióját, ha hétfőn nyer a Borsod Volán ellen. Némethy László vezetőedző győzelemre és a három pont begyűjtésére számít, valamint arra, hogy végre örömet tudnak szerezni szurkolóiknak. A hét elején ez nem sikerült, a csapat Gyöngyösön kapott ki 8-4-re úgy, hogy az első félidő végén már öt góllal vezetek a hazaiak. A későn ébredő szentesiek négyszer ugyan bevették ellenfelük kapuját, de mínusz ötről nagyon ritkán lehet talpra állni. Némethy edző szerint azokkal a lehetőségekkel, melyek csapata felkészüléséhez rendelkezésére állnak, ennyire képes a társaság. Hétfőn természetesen szeretnék megmutatni, hogy nyerni is tudnak.

H. V.

2010. április 16.

Rekordra készül

Fekvenyomásban négyszeres világbajnok, a testépítő vb-n pedig negyedik helyezést ért el Sinka Zsolt. Most pedig Guinnes Rekord kísérletre készül Szentesen. Május 1-jén, a Dr. Papp László sportcsarnok előtti részen két autót próbál meg elhúzni, melyeknek együttes tömege 35 tonna. Hogy sikerül-e a próbatétel, azt 17 órától nézheti meg a közönség. Az eseményen részt vesz Sebestyén István, a Magyar Guinnes Rekordok hitelesítője is.

2010. április 16.

Ne ülj otthon szombaton!

A St. Jupát SE idei második nyílt napjára április 24-én, szombaton kerül sor. A "Gördülő generációk" és a "Próbáld ki!" rendezvénysorozat minden alkalommal nagy tömegeket mozgat meg. A már bevált menetrend most is a megszokott lesz: délelőtt kerékpározás, délután falmászás és túrakenuzás.

A délelőtti program 10 órakor kezdődik, előtte a helyszínen, a Dózsa-ház mellett (Csongrádi út 2.) regisztrálhatnak a jelentkezők. A túrán való részvétel térítésmentes. Óvodásoktól az idősebbekig bárki csatlakozhat, kényelmes kiránduló tempóban teljesíthetik a tervezett 24 km-es távot. A biztonságos haladást a sportegyesület tagjai felügyelik. Az esetleges technikai problémák miatt sem kell aggódniuk a kerekezőknek, hiszen a Kolozsvári Bicaj-szalon szerelője kíséri a túrát és az azonnali, helyben megoldható javításokat elvégzi. A csoport dél körül ér vissza a Dózsa-házhoz, ekkor a szervezők egy, a rendezvény grafikájával ellátott pólót sorsolnak ki a résztvevők között.

Délután 15 órától is lehetőség lesz a szabadtéri sportolásra. A Dózsa-ház melletti füves területen, 6 m-es műfalon a falmászást lehet kipróbálni, a Kurcán pedig a túrakenuzásba kóstolhatnak bele, körülbelül 500 m-es szakaszon. Mindkét helyen a sportegyesület tagjai segítik és vigyázzák az érdeklődőket. A falmászásnál mindenkinek megfelelő biztonsági felszerelést és állandó felügyeletet biztosítanak. A kenuzásnál mentőmellény, valamint a hajókban az evezést segítő sportolók állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A rendezvénysorozattal kapcsolatos összes információ megtalálható a www.programok.jupat.hu oldalon.

2010. április 16.

Pótfűtés

A kutya tényleg az ember legjobb barátja. Ha nem hiszed el, próbáld ki a következőt:

Zárd be a kutyádat és a feleségedet a kocsid csomagtartójába.

Egy óra múlva nyisd ki!

Ki örül neked jobban, amikor meglát?

2010. április 16.

Kis kukta

  • Békési aratóleves
  • Almás-sajtos csirke
  • Almás cobbler
2010. április 16.

Bordát tört a volt férj

Még az elmúlt hétvégén történt az a bűncselekmény, amely ügyében súlyos testi sértés miatt indított vizsgálatot a szentesi rendőrkapitányság. Egykori felesége házánál jelent meg a volt férj ezen az ominózus napon, amikor is a látogatásból vita alakult ki, majd az exférj - az eddig rendelkezésre álló adatok szerint - gyomorszájon ütötte az asszonyt. A férfi ezt követően távozott a helyszínről, ám később visszament, és folytatódott a veszekedés. A hangoskodás végül odáig fajult, hogy a volt férj úgy oldalba rúgta a nőt, hogy az nyolc napon túl gyógyuló bordatörést szenvedett.

Elfogta a rendőrség azt a fiatalkorú betörőt, aki a gyanú szerint ékszereket és műszaki cikkeket lopott az egyik felsőpárti házból. A férfi két alkalommal is bejutott az épületbe - állítólag akkor, amikor a tulajdonosok szellőztették a lakást -, innen arany- és ezüst ékszereket, mobiltelefont, karórát vitt magával.

Április 7-ére virradóra történt, hogy az egyik nagyhegyi épületből kettőszázezer forint értékben szereltek le, és loptak el egy vegyes tüzelésű kazánt és egy radiátort ismeretlen tettesek.

Büntetőeljárás indult egy fiatalkorú és egy felnőtt korú személy ellen, akik a Jövendő utcai építkezésről loptak el kettő darab, fémből készült kőműves bakot. Az igazoltatás során a gyanúsítottak azt mondták, hogy kölcsönkapták a bakokat, de mindez azért furcsa, mert szombaton este 10 óra körül már nem nagyon dolgoznak munkások ezen az építkezésen.

H. V.

2010. április 16.

Micimackó és barátai

A vidám jelmezes gyermekkoncerten megelevenedik Micimackó és barátainak kedves története. A Holló Együttes műsorára április 28-án, szerdán 9, 10.30 és 14 órakor kerül sor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A dalokban felvonulnak a mese főszereplői: Róbert Gida, Malacka, Füles, Nyuszi, Kanga, Zsebi baba. A Micimackó-bérlet érvényes, jegyek csak a délutáni előadásra válthatók a helyszínen.

2010. április 16.

Véradás

Immár harmadik alkalommal szervez véradást a Pálmások Szövetsége április 22-én, csütörtökön 14 és 17 óra között a Vérellátó Központban. A Dr. Bugyi István Kórházban működő központba minden segíteni akarót várnak, illetve arra kérik a többszörös véradókat, és azokat, akik eddig még nem adtak vért, hogy menjenek el és nyújtsák karjukat embertársaik egészségéért, életük megmentéséért.

2010. április 16.

Kosárlabda, streetball és labdarúgás

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013) keretében rendezik meg a testvérvárosok gyermekeinek a kosárlabda, a streetball és a labdarúgó versenyt. A verseny célja a gyermekek versenyzési lehetőségének a biztosítása, az együttműködés kialakítása, új tehetségek felfedezése, a barátság erősítése a sport segítségével.

Az említett versenyeket április 30-án, pénteken rendezik meg a Dr. Papp László sportcsarnokban, a kezdési idő 10 óra. Mind a három versenyt körmérkőzéses rendszerben játsszák, és mindegyik sportágnál az adott szabályok az irányadóak.

A résztvevők, labdarúgásban: Újszentes és Szentes 10 fős csapatai (1995-96-os fiúk), a pályán csapatonként 5+1 fő tartózkodhat. A focimeccs 2. fordulójára Újszentesen kerül sor május 29-én, szombaton.

A résztvevők kosárlabdában és streetballban: 2 új-szentesi és 2 szentesi csapat, melyek 5 fősek ('95-96., 3 fiú-2 lány).

Díjazás (kosárlabda, street-ball): az első három helyezett érmet, a legeredményesebb csapat sportserleget kap.

A labdarúgók díjazása: a szentesi fordulóban mind a 4 csapat részt vesz, az új-szentesiben csak a két legjobb. Az 1-3. helyezett érmet, a legeredményesebb csapat sportserleget vihet haza.

A versennyel kapcsolatban bővebb információ kérhető Vidovics Zoltántól, telefon: 06-30/567-88-13 vagy a zvidovics@freemail.hu címen.

A verseny rendezői Szentes és Újszentes önkormányzata, valamint a Deák DSE.

2010. április 16.

Családi események

Született: Korcsmáros András és Faragó Erika Máriának Amina Sára, Botytyán György és Biácsi Erikának Erika, Szabó Sándor és Szabados Gabriellának Kata, Kiss Károly és Deli Krisztinának Károly, Földesi Gábor és Pacskó Andreának Balázs, Frittman Imre és Vincze Ilonának Tamás nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Hargittai János László és Kozma Erzsébet.

Elhunyt: Lakatos Kálmánné Sánta Katalin, Szalontai Sándor László, Dóczi Jánosné Grecsó Julianna, Pengő Ferenc, Zsiros Pál, Tantucz Sándorné Csományi Mária, Kódor Gáspár, Nyéki Béláné Bodor Julianna, Donka Jánosné Szabó Julianna.