2010. április 16.

A paprika, a paradicsom májusban palántálható

Tavaszi teendők a kertben

A kertbarátkör elnökét, dr. Horváth Györgyöt kérdeztük a magok és palánták ültetésével kapcsolatban.

A magról vetést nemcsak tavasszal lehet az előkészített talajba elvégezni, vannak olyanok, melyeket már őszszel - szintén előkészített talajba - el lehet vetni: ez a "tél alá vetés" a korai borsó, a hagymafélék, a spenót, a sóska, stb. Ha megfelelő vastagságú talaj, vagy hótakaró van rajta, akkor semmi bajuk nem lesz. Ha mégis, akkor tavasszal van lehetőség a pótlásra.

A talajviszonyok Szentesen és környékén most igen mostohák, mert sok volt a hó, és a talaj felső rétegei is tömöttebbek, valamint lenyomódott, amit alaposan fel kell lazítani. Ez történhet ásással, rotálással vagy komolyabb gereblyézéssel, amit a talajlazítás után is el kell végezni, hogy lehetőleg maradjon a talajban nedvesség. Azután ebbe a morzsalékos talajba érdemes veteményezni.

A gyökérfélék - sárga- és fehérrépa, petrezselyem, pasztinák vagy a retek - a borsófélék, a velőborsó, a hagymafélék, a spenót, sóska ültetése erre az időszakra esik. A retek nagyon jó sorjelző, szokták más gyökérfélékkel együtt vetni, mert gyorsan kihajt, és addigra kiszedjük, mire kikel a többi növény. Így a kapálás, a gaztalanítás is könnyebb. A borsóféléket lehet kis késéssel ültetni, így tovább tart a "zöldborsó szezon". Lehet ültetni a hagymaféléket is, és akkor lesz zöldhagymánk is. A babbal, burgonyával még közel egy hónapot kell várni.

A palánták a szabadba a fagyok elmúltával ültethetők, így a vörös- és a fejeskáposzta, kelkáposzta, a karalábé, a tavaszi saláta. A többi palántával (paprika, paradicsom) várjuk meg a májust. Az esetleges fagytól vékonyabb fóliával szokták védeni a kiültetett növényeket, de a káposztafélék hidegtűrőbbek.

Ha szálas palántát vásárolunk - nem tápkockásat - a tövét takarjuk be, például újságpapírba vagy fóliába - ha nem ültetjük el azonnal -, mert a vékony gyökerek gyorsan kiszáradnak, és akkor a növény elpusztul, vagy nehezen indul meg a földben. A tápkockás növénnyel kevesebb a probléma, de drágább. Nagyon fontos, hogy a palánták ugyanolyan mélyre kerüljenek, mint ahol fejlődtek. Szorosan nyomjuk ki mellőle a levegőt, és locsoljuk, iszapoljuk be. Ilyenkor még fölösleges bármilyen permetezés. Tételezzük fel, hogy ahol nevelték a növényeket, elvégezték ezeket a munkálatokat. Ha lehet, kerüljük a kemikáliákat, főleg, ha nem vagyunk szakemberek.

Garai Sz. Imre