2010. április 16.

Világbajnokságra készül

Szabó Márti szponzort keres

Szabó MártiHa azt halljuk, hogy egy fiatal lány férfias sportot űz, lelki szemeink előtt egy vállas, testesebb alak rajzolódik ki. Aztán az ember találkozik Szabó Mártival és meglepődik, milyen vékony és csinos. És fekvenyomásban világbajnok!

Márti sportkarrierje általános iskolás korában kezdődött, igaz, eleinte más területeken próbálta ki magát. Hasonlóan a legtöbb szentesihez, ő is az úszással és a vízilabdával ismerkedett meg először. Amikor három évvel ezelőtt a jó hírű szegedi Radnóti gimnáziumba ment tanulni, az egyik barátnője invitálta egy erőemelő edzésre. Megtetszett neki ez a sport és a medencét fekvenyomó padra cserélte.

A harmadik osztályos gimnazista heti négy alkalommal jár edzeni a szegedi Ducsai Erőemelő Oskolája egyesületbe. Az erőfeszítésnek megvan a gyümölcse; Márti ifjúsági magyar bajnoki és világbajnoki címmel is büszkélkedhet. Magyar bajnokként csúcstartó, az utóbbi helyezést tavaly szerezte a csehországi Pilsenben, ifjúsági kategóriában.

Az iskolai előmenetele hasonlóan sikeres. A tanulmányi átlaga mindig 4-es fölött van. Nem engedheti meg magának a lazítást, mert ugyan az Arany János Tehetséggondozó Program, amely révén felvételt nyert a Radnótiba, olyan lehetőségeket kínál számukra, amelyekről más gimnazisták nem is álmodhatnak, cserébe elvárják tőlük a jó tanulmányi eredményeket. Márti elmondta, hogy minden év végén egy-egy külföldi osztálykirándulásra viszik őket, számítógépes- és KRESZ-tanfolyamot indítottak számukra, és hamarosan nyelvvizsgázni fognak. Nekik öt évig tart a középiskola, az első évben csak angol nyelvet és informatikát tanultak nagyon magas óraszámban. Úgy emlékszik vissza, hogy nem volt egyszerű a bejutás az iskolába, két napos felvételi tesztsorozaton estek át a programba jelentkezők.

Május végén a már említettekhez hasonló dicsőséget szerezhetne szentesiként a szülővárosának. Az Egyesült Államok Texas államában, Killeen városban lesz a következő világbajnokság, amelyen jó eséllyel indulhatna az aranyéremért. Az utazás összes költsége több mint 400 ezer forint lesz és ehhez az összeghez még sok hiányzik. A tehetséggondozó program támogatja bizonyos mértékig, ő maga pedig úgy járul hozzá az összeghez, hogy dolgozik az iskolai büfében. A szentesi önkormányzathoz benyújtotta a támogatás iránti kérelmét, de az a furcsa helyzet állt elő - bár Márti szentesi lakos -, hogy az egyesülete nem szentesi, ezért némi akadályba ütközik a szponzorálás.

Úgy véljük, nem volna helyes, ha ennyi munka veszne kárba némi anyagi nehézség miatt. Az ifjú sportoló bemutatásán túl a cikk célja nem titkoltan az, hogy lehetséges szponzorokat keressünk az utazáshoz. Bízunk abban, hogyha másképp nem, ilyen módon hozzájárulhat lapunk a világbajnoki cím elnyeréséhez.

(Szabó Márti elérhetőségéről szerkesztőségünkben érdeklődhetnek.)

Králik Emese