2010. április 16.

Kis kukta

Békési aratóleves

Hozzávalók 4-6 személyre: 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sertéshús, 10 dkg füstölt csabai kolbász és zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna és paradicsom, 6 dkg árpagyöngy, 2 dl tejföl, babérlevél, só, bors.

Elkészítése: A szalonnát felkockázzuk, zsírját kiolvasztjuk, majd félretesszük. A zsiradékban megpirítjuk a felaprózott hagymát, és beletesszük a kockára felvágott húst, a felkarikázott kolbászt, paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd így pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a káposztát, az árpagyöngyöt, és feltöntjük vízzel. Végül a tejfölt is belekanalazzuk, mindent puhára főzünk, és már tálalhatjuk is.

Almás-sajtos csirke

Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell filé, 3 alma, 20 dkg karaván sajt, 10 dkg angol szalonna, 2 dl tejföl, só, bors, liszt.

Elkészítése: A csirkemelleket szeletekre vágjuk, majd negyedeljük. A szalonnaszeleteket tűzálló edény aljára fektetjük és rárakjuk a kissé kiveregetett, sóval, borssal megszórt és lisztbe forgatott hússzeleteket. Az almát káposztareszelőn a húsra reszeljük! A sajtot lereszeljük, és az almára szórjuk. Végül az egészet tejföllel meglocsoljuk. Közepes lángon megsütjük és forrón tálaljuk!

Almás cobbler

Hozzávalók 6 személyre: 1 kg alma, 6 dkg kristálycukor, 2,5 dkg vaj, 1 tk. reszelt narancshéj, 2 ek. Narancslé. A tésztához: 12,5 dkg finomliszt, 1/2 tk. sütőpor, 5 dkg vaj, 2 ek. kristálycukor, 1 tojás, 2-3 ek. tej, 1 tk. nyers cukor.

Elkészítése: Az almákat felszeleteljük, majd egy jénaiba tesszük, és hozzákeverjük a cukrot, a vajat, a narancs-héjat,- és levet. Az egészet kb. 40 percre sütőbe toljuk. Eközben a tészta hozzávalóit egy nagy tálban alaposan elkeverjük, majd az egészet a sült almákra kanalazzuk. Megszórjuk a cukorral, majd kb. fél óra alatt készresütjük.