2010. április 16.

Az átlagnál is több a munkanélküli

Egyszerűsített foglalkoztatásra cserélték az alkalmi munkavállalói kiskönyvet

Megyei viszonylatban nem a legrosszabb az arány, azonban igen magas a regisztrált munkakeresők aránya Szentesen és térségében - tájékoztatta lapunkat Tonnes Zsolt (képünkön) kirendeltségvezető. Április 1-jétől az alkalmi foglalkoztatás szabályai is változtak, a korábbi kiskönyves rendszert felváltotta az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munkavégzés. Már nem adható ki alkalmi munkavállalói kiskönyv, a dokumentumot július 31-ig kell leadni a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségén.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megemelkedett Szentesen és térségében is a regisztrált álláskeresők száma. Decemberben és januárban, azaz a téli hónapokban - amikor egyébként is magasabb a regisztrált munkakeresők száma - az utóbbi évekhez képest is jelentősen többen, összesen kettőezer-hétszázan kerestek állást. A szezonális hatás miatt, a tavaszi munkák beindulásának következményeként, illetve az "Út a munkához" program, a közcélú és közmunka program, valamint a munkaügyi központ támogatásai segítségével nemrég csökkenni kezdett a munkanélküliek száma, a március végi adatok szerint 100 fővel. Szentesen 14 százalék az álláskeresők aránya, ami igen magas, ugyanakkor Szeged mögött Csongrád megyében mi vagyunk a legkedvezőbb helyzetben lévő térség, Hódmezővásárhelyen 4200, Makón 3700 fölötti a regisztrált munkanélküliek száma - mondta Tonnes Zsolt.

A szezonális munkavégzés eddig sok esetben alkalmi munkavállalói kiskönyvvel történt, azonban nemrég ezt felváltotta az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munkavégzés. Az alábbi munkákra létesíthető egyszerűsített munkaviszony: a háztartási munka, a mezőgazdasági-, a növénytermesztésbeli-, az idegenforgalmi idénymunka, illetve az alkalmi munkavégzés.

Képünk illusztráció- Ügyfeleinket leginkább általában az utóbbi kategória érdekli. Az erre vonatkozó szabályok hasonlítnak az alkalmi foglalkoztatás szabályaihoz. Érdemes tudni, hogy a munkavállaló egy munkáltatónál folyamatában 5 napot dolgozhat, illetve egy hónapban háromszor 5, azaz 15 napot. Kritérium az is, hogy egy munkáltatónál, egy naptári évben összesen 90 napot dolgozhat egy ember alkalmi munkavégzés keretében, de több munkáltatónál 90 napnál többet lehet dolgozni. Jelentős változás van a nyilvántartásban is: megszűnt az alkalmi munkavállalói kiskönyv. Az új szabályozás szerint 5 napnál kevesebb munkavégzés esetén jelenléti ívet kell vezetni, melyet a munkáltatónak kell beszereznie. A hatályos jogszabályok szerint, ha 4 napnál több a munkavégzéssel töltött napok száma, akkor egyszerűsített munkaszerződést kell kötni. A munkáltatóknak - a növénytermesztés idénymunka kivételével - a munka megkezdését megelőzően az adóhatósághoz elektronikus formában be kell jelenteni a munkavégzést - ismertette az új szabályokat Tonnes Zsolt, aki hangsúlyozta: Április 1-jétől már nem szabad használni a kiskönyvet, nem lehet közteherjegyet beleragasztani. Akik a múlt évre vonatkozó ledolgozott napokról szóló kiskönyvet behozták, azok számára az igazolásokat jogszabályszerűen kiadtuk. Akik viszont január 1. és március 31. között még dolgoztak kiskönyvvel, azoknak július 31-ig kell behozni a kirendeltségre a hivatalos dokumentumot, hogy lezárjuk, érvénytelenítsük és a március 31-ig szóló igazolást kiadjuk.

Fontos tudni azt is, hogy mezőgazdasági idénymunka esetén maximum 31 napra, naptári éven belül pedig öszszesen 90 napra lehet kötni egyszerűsített munkaszerződést. A térségben is jellemző növénytermesztési idénymunka esetében a 31 napot is meghaladhatja a határozott időre szóló egyszerűsített munkaszerződés. Szabály az is, hogy az álláskeresési járadékban részesülőknek az alkalmi munkavégzést követő három munkanapon belül jelezniük kell a kirendeltségen, illetve, akik álláskeresési vagy vállalkozói járadékot kapnak, azok számára a munkával töltött napokra járadékot nem folyósítanak.

Cseh-Lakos