2010. április 16.

Díszoklevél

A város már több alkalommal pályázott a Kultúra Magyar Városa címre, amelyet olyan helyi önkormányzatok vehetnek át, amelyek kimagaslóan támogatják városuk kulturális és művészeti életét, illetve annak értékeit példaértékűen mutatják be. Az elismerést - melyet 2010-ben Eger, Győr, Vác és Ráckeve nyert el - az oktatási és kulturális miniszter adományozza.

Idén első alkalommal a bíráló bizottság javaslatot tett díszoklevél adományozására azoknak a városoknak is, melyek kiemelkedően fejlesztik kulturális életüket.

Szentes a sport mellett a szellemi kultúra és a népszerű, közönségcsalogató programok városa is. Pályázatunkban bemutattuk városunk számos színvonalas kiadványát, többnapos rendezvényeit, programsorozatait, fesztiváljait, lüktető kulturális életét, illetve mindazt a munkát, amelyet a lokálpatriotizmus, a hagyományőrzés, az örökségvédelem, a műemlékek helyreállítása, a kiváló művészeti csoportok és a kiemelkedő zenei élet megteremtése és megőrzése érdekében végeztünk.

Április 13-án díszoklevelet vehetett át Szirbik Imre polgármester dr. Hiller István (képünkön) minisztertől, mely szerint Szentest a "Szobrok városa" program terén elért eredményeiért részesítették elismerésben. A díszoklevél átadására ünnepélyes keretek között a Művészetek Palotájában került sor. Szentes mellett Szolnok, Nyíregyháza, Ajka és Kazincbarcika részesült kitüntetésben.

Nagy megtiszteltetés ez a városnak, hiszen amellett, hogy az eleink által létrehozott csodás köztéri alkotások megóvására kiemelt figyelmet fordítunk, az utóbbi években számos új műalkotás elhelyezéséről is gondoskodtunk.

Művelődési Iroda