2010. április 16.

Hulladéklerakók rekultivációja

A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulást (DAREH) területileg a nemzetközi támogatásokból ez idáig kimaradt ún. "fehérfoltos" területen alapították meg. A társulás két ütemben pályázott a területén található hulladéklerakók rekultivációs munkáinak elvégzésére, melynek eredményeként a régió kb. 80 hulladéklerakójának rekultivációja oldódna meg. A projekt két üteme csaknem félmillió embert érint.

A közelmúltban bezárták a korszerűtlen hulladéklerakókat, ám ez még nem jelenti a probléma megoldását, hiszen a környezetünkre, a felszíni és felszín alatti vizeinkre - megfelelően elvégzett rekultiváció nélkül - továbbra is veszélyt jelentenek a lerakott hulladéktestből történő szennyezés-kimosódás által. Emellett az európai uniós elvárásoknak való megfelelés szempontjából is fontos a rekultivációs munkák elvégzése.

A korábbi évtizedekben gyakran körültekintés és megfelelő műszaki védelem kialakítása nélkül jelölték ki a hulladéklerakó helyeket, melyet bizonyít az is, hogy a DAREH Társulás rekultivációs projektjeinek hulladéklerakói közül 23 kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi terület övezetére esik, 21 lerakó pedig fokozottan védett vízbázist érint. A Natura 2000 területen fekvő hulladéklerakók száma 3, de a projektben szereplő lerakók 80 százalékáról elmondható, hogy közvetlenül veszélyezteti a területet. A felszíni vizek vízminőség-védelmi vízgyűjtő területének övezetére pedig a projekt lerakóinak 90 százaléka esik. A két ütem településeihez tartozó települési szilárdhulladék-lerakók 500 m-es körzetében a KSH adatai alapján összesen 3 870 fő lakik.

Mindezek ismeretében tehát látható, hogy a korszerűtlen hulladéklerakók rekultivációjának megvalósítása rendkívül fontos feladat, mellyel nemcsak környezetünk - magunk és a jövő generációk számára történő - megóvásáért teszünk, de a megfelelően elvégzett rekultiváció eredményeként a terület újra alkalmassá válik ipari, mezőgazdasági, szabadidős, vagy egyéb módon történő hasznosításra is.

(X)