XLI. évfolyam 22. szám

2009. június 5.

Több mint száz bevetésen

A szentesi légimentő-bázis helikoptere a beindulás óta már 138 alkalommal szállt fel, hogy a három lefedett megye - Csongrád, Békés, Bács-Kiskun - területén ellássák a közlekedési balesetet szenvedőket, majd kórházba szállítsák. A helikopternek azonban nemcsak baleseti helyszínekre kell megérkeznie, hiszen a személyzetnek sokszor stroke-os, szívinfarktusos beteget, illetve egyéb otthoni balesetben sérültet kell ellátnia. Arra is volt már példa, hogy öngyilkossági kísérlethez szálltak ki.

2009. június 5.

Európa plakett Szentesnek

Az Európa Tanács 1955 óta díjazza azokat az európai városokat, amelyek sokat tesznek az európai egység megteremtéséért, a többi ország kultúrájának, szokásainak, nyelvének kölcsönös megismeréséért, ezáltal elősegítve az egymás iránti tolarencia és nyitottság erősödését. Az Európai-díjak odaítélése hivatalos elismerése annak, hogy az adott település az Európai Uniónak nemcsak egyenrangú, de példamutató tagja, ahol figyelnek az értékek, hagyományok tiszteletére és megőrzésére, ahol kiemelt megbecsülést élvez a tudomány és a kultúra, ahol példás egyetértésben élnek együtt nemzedékek és nemzetiségek.

2009. június 5.

Szemerédi András az igazgató

A Koszta József Általános Iskola igazgatójának, Almási Jánosnénak 5 éves megbízása augusztus 15-én lejár, ezért nyilvános pályázatot írtak ki a poszt betöltésére. A meghirdetett állásra két pályázat érkezett be, az egyik a hódmezővásárhelyi Kocsis Tamás János, biológia-technika szakos általános iskolai tanár, aki közoktatási vezetői végzettséggel rendelkezik. A másik pályázó a szintén közoktatási vezetői végzettséggel rendelkező Szemerédi András földrajz szakos általános iskolai tanár, könyvtáros.

A nevelőtestület titkos szavazással nyilvánított véleményt a pályázók vezetési programjáról. Továbbá az iskolaszék a diákönkormányzat és a szakszervezet véleményezte a pályázók vezetési programját, mely szerint Szemerédi András pályázatát fogadták el és támogatták. A fenntartó önkormányzat pénteki képviselő-testületi ülésén egyhangú szavazattal Szemerédi Andrást választotta a Koszta József Általános Iskola igazgatójának. Kinevezése augusztus 16-tól 2014 augusztus 15-ig szól.

2009. június 5.

Gyermeknapi forgatag

Az idei évben is, immár tizennegyedik alkalommal adott otthont a Damjanich iskola a gyermeknapnak, melyre Szentes minden részéből érkeztek diákok. A szervezők sport, kulturális, valamint kézműves programokkal egyaránt készültek.

A Városi DAMO Gyermeknap nem titkolt célja volt az, amit eddig is mindig szem előtt tartottak: a gyermekek együtt éljenek át egy vidám, önfeledt kikapcsolódást biztosító, változatos és aktív részvételt jelentő, egész napos programot. S mindezt ingyenesen.

Az ünnepélyes megnyitó után, melyen Füsti Molnár Lajos önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket - aki már a kezdetektől fogva támogatja a rendezvényt - kezdetét vette a gyermeknap.

2009. június 5.

Pünkösdi kirándulás

Olvasónk írja

A mozgáskorlátozottak helyi csoportja egy hosszú hétvégét töltött együtt, május 29-31-ig Mátraszentimrén és környékén. Egy húsz személyes mikrobusz vitt bennünket utunk során mindenhová. Szállásunk most is önkormányzatunk üdülője volt.

Túránk Gyöngyösön kezdődött, ahol a Szent Bertalan templomot és a Mátra múzeumot néztük meg, majd kisvonattal utaztunk Mátrafüredig. Ott várt a busz, ami a szálláshelyünkre vitt bennünket, ahol az egyik csoporttagunk felvállalta a főszakács szerepét és finom kolbászos paprikáskrumplit főzött nyílt tűzön, bográcsban a társaságnak.

Másnap Mátraverebély Szentkútra érkeztünk, ahol a kegyhelyeket néztük meg. Taron a Körösi Csoma emlékhelyet és a "Stupa"-t ismerhettük meg, ahol egy csoporttagunk fia mesélt a buddhista vallásról és életszemléletről. Pásztón az "oskolamester" házát, egy szép tárlatot és a katolikus templomot, valamint az Apátság romjait láttuk. Zarándoklatunk a Fallóskúti Mária kápolnánál és a Felső Mátrai három falu templománál fejeződött be. Vacsorára bográcsos tarhonyás csirke készült, majd Mongóliáról tartott élvezetes úti élmény beszámolót ifj. Rákóczi Gábor, aki városunk szülötte, de Budapesten él családjával.

Kirándulásunk utolsó napján az eső miatt a faluban maradtunk. A hangulat jó volt, társasjátékoztunk, kártyáztunk, beszélgettünk. Ebédre tárkonyos csirke raguleves készült. Egy jól sikerült, hangulatos hétvégét töltöttünk együtt.

Köszönjük sofőrünknek, Fekete Albertnek a biztonságos vezetést, valamint Nagy Zsoltnak a kirándulás megszervezését az egész csoport nevében:

Szabó Imréné és Koncz Béláné csoporttagok

2009. június 5.

Kirándultak a derekegyházi tavakhoz

Lapunk olvasója Demeter István, a Horváth Mihály utcai idősek otthonának klubtagja hozott levelet szerkesztőségünkbe. Levelében leírja, hogy májusban kirándultak a derekegyházi tavakhoz. Lovas omnibusszal indultak és 2 órás kocsikázást követően megérkeztek a helyszínre. A kirándulóhelyen mindenki megtalálta a neki tetsző szórakozási lehetőséget: horgászás, séta, kamilla-virágszedés, stb. Míg a klub tagjai a kikapcsolódást élvezték, addig a gondozónők elkészítették az ebédet. Ebéd után beszélgetéssel és viccmeséléssel telt az idő, majd időközben megérkezett Puskásné Halál Ágnes, az idősek otthonának vezetője. Délután 3 óra körül ért véget a program, amelyen jól érezték magukat és sok szép élménynyel gazdagodtak. A haza utat szintén lovas kocsin tették meg az idősek. A klub tagjai 5 órakor szerencsésen megérkeztek Szentesre.

Demeter István olvasói levele végén köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik hozzájárultak a kirándulás megszervezéséhez és lebonyolításához.

2009. június 5.

Kell-e a megye? (3.)

Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre több vitáról hallani, úgy szakmai, mint politikai körökben a megyék létjogosultságáról. Egyáltalán kell-e a megye? - teszik fel a kérdést a téma kutatói. A közigazgatási reform kapcsán fölmerült az, hogy mint közigazgatási egységet, ki lehetne iktatni, és nagyobb regionális egységekre áttérni. Labádi Lajossal, a szentesi levéltár vezetőjével történeti aspektusból próbáljuk végigkísérni a vármegyék szerepét, történetét.

- A következő nagy lépés a 48-as szabadságharc leverése utáni időszakban ment végbe. A császári-királyi rendszerben átmenetileg megszűntek a választott testületek, szüneteltették a megyegyűléseket; a megyék élén királyi biztosok, megyefőnökök álltak, akik néhány fős apparátussal parancsuralmi módon irányították a megyét. Megkísérelték a német nyelvrendeletet végrehajtani, hogy 1854-től a közigazgatás nyelve németre váltson. A megyerendszer szétzilálása érdekében Magyarország területét 5 helytartósági osztályra tagolták, s ezekbe sorolták be a hagyományos megyéket. Mint tudjuk, a megyerendszer felszámolása nem sikerült - mondja a levéltár-igazgató.

2009. június 5.

Kivizsgálják a Lakos-gyilkosságot

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. május 31-én a Királyi Magyar Automobil Club által rendezett "Kárpáti Túra" autóverseny résztvevői Szentesre érkeztek. A Petőfi Szállóban feltálalt ebéd elfogyasztása után, a még versenyben lévő 34 jármű tovább indult Budapestre. A futam május 24-én indult Budapest-Kassa-Munkács-Máramarossziget-Szászrégen-Brassó-Szászváros-Herkulesfürdő-Arad-Szentes-Kecskemét-Budapest útvonalon.

95 éve, 1914. május 31-én nemzetközi labdarúgó mérkőzést rendeztek Szentesen. Az eszéki Slavonia I. horvát csapat játszott a Szentesi Torna Egylet I. csapatával. Eredmény: Szentes-Slavonia 2:1.

2009. június 5.

Világot járt molnár

Kalandos és élményekben gazdag életutat tudhat maga mögött Nagy Iván Zoltán. Nagyapja is molnárként dolgozott, kezdetben a Dunán egy hajómalmon inaskodott. A család később Koszovóba került, ő is ott született, ahonnan az 1930-as évek végén tértek vissza Magyarországra. Nagy Iván Zoltán 1942-ben Dadon, a Tőke-malomban kezdte elsajátítani a molnárság fortélyait édesapjától.

A második világháború alatt a nyilasok elhurcolták, a hadifogságból 1946 tavaszán tért haza. 1952-ben kötött házasságot, 1958-ban költözött Szentesre. 1963-ban Egyiptomban vállalt munkát, ahol egy malom "beőrlésében" működött közre, dolgozott Indiában, majd később Irakban. Utazásai során számos fényképet készített, amelyek vizuális formában örökítik meg élményeit. A Koszta József Múzeumban a világ számos táján készített fotókból nyílt kiállítás, ami nyitva tartási időben várja a látogatókat augusztus 31-ig.

(Forrás: Szentesi Mozaik)

Nagy Iván Zoltán életéről, munkásságáról írt könyvet Lovas József, lapunk felelős szerkesztője. A molnárlány dala című műve a könyvhéten jelenik meg.

2009. június 5.

Közbiztonsági nap a strandon

Az idei évben is a ligeti strand biztosított megfelelő helyszínt a Közbiztonsági nap résztvevőinek, akik a rendezvény végén a Dózsa-ház mellett táncházzal zárhatták a kétnapos közös programot. Mint ahogy Szir-bik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is kiemelte megnyitó beszédében, a program célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat megóvják a különböző veszélyektől. - Minden szülő és nagyszülő, pedagógus és felnőttet számára fontos, hogy a fiatalokat megóvja a veszélyektől, erről szól ez a május végi nap is. Arról, hogy a bűnözéstől és a drogoktól megóvjunk benneteket. És megmutassuk, hogy miről szól az a világ, amiben szeretnénk, ha nem vennétek részt. Megmutatni, hogy a világnak vannak olyan oldalai is, amelyek bár küzdelmesebbek, de a teljes emberről szólnak. Vértezzétek fel minél több információval magatokat, hogy felelős döntést hozzatok arról, hogy tesztek-e egy lépést afelé, aminek rabjává válhattok - mondta a polgármester.

A szervezők a legkülönbözőbb típusú programokkal készültek. Csütörtökön szó volt az iskolán belüli erőszak okairól, kezeléséről és büntetőjogi vonatkozásairól. Szakember tartott előadást a biztonságos internetezés szabályairól. A strandon nemcsak fürdőzhettek, hanem graffitizhettek is a fiatalok, akik aikido- és búvárbemutatón vehettek részt, sőt az Ability Parkot is kipróbálhatták. Megtudhatták, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni, és a testfestéssel is ismerkedhettek. A pénteki rendezvény részeként Segítség! Felnőttem! címmel munkahelykeresésről, tudnivalókról és taktikákról is hallhattak az iskolások, akik táncházzal és fáklyagyújtással zárták a programot.

Cseh-Lakos

2009. június 5.

Gyermekekről felnőtt fejjel

Pásztor Antal (SZDSZ) több képviselőtársával egyetemben szenzációs anyagnak minősítette a gyámhivatal és az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolót. Dicsérő szavak mellett felhívta a figyelmet arra, hogy növekszik az allergiás, asztmás, kövér, magas vérnyomású gyereke száma. Miért mondta el mindezt? Egyet lapozva az előterjesztésben a következő mondatra bukkant: találkozhatunk olyan orvosi igazolásokkal, amelyek felmentik ez alól a gyerekeket. A képviselő kérte, hassanak oda, hogy ilyen helyzet ne történhessen meg.

Dr. Gyenes Ágota (Fidesz) hozzászólásában kitért arra, hogy a korábbi ciklus lakásügyi bizottságának anyagában tervet talált egy úgynevezett Fecskeház létrehozásáról.

2009. június 5.

Kirakodóvásár és gyermeknap

Június 7-én, vasárnap 9 és 18 óra között ismét megrendezik a hagyományos kirakodóvásárt és városi gyermeknapot a Kossuth téren. Az árusok 9 órától kínálják portékáikat a vásározóknak. A városi fúvószenekar mutatkozik be 11 órakor a közönségnek. A gyermeknap programja 15 órától A brémai muzsikusok című gyermek bábműsorral kezdődik a Kincses Színház előadásában, majd 15.55-től a Spiral Flames of Szentes zsonglőr bemutatóra kerül sor. 16.25-től a Jövőnkért iskola modern tánccsoportját, 16.40-től a Szilver TSE táncbemutatóit tekinthetik meg az érdeklődők. 16.55-től a Piroska és a farkas című tánc-mese műsor várja a gyerekeket. 17 órakor táncház, majd 17.30-tól a Pom-Pom együttes gyermekkoncertje zárja a napot. A tér füves részén egész nap kézműves sátor, ugrálóvár, arcfestés és gyermekfotózás lesz.

2009. június 5.

Zene és toborzás egyben

Először szolgált helyszínül Szentes

Első alkalommal rendeztek Szentesen Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivált, melynek gyökerei még a '70-es évekre nyúlnak vissza. Ugyanis a magyar katonazene történetében 1977-ben rendeztek először Nemzetközi Katonazenei Fesztivált, Debrecenben. Később a Honvédelmi Minisztérium évente három regionális találkozót szervezett, de csak az idei évtől bővültek a helyszínek.

Immár 8 település, Kaposvár, Szolnok és Budapest mellett Győr, Székesfehérvár, Tata, Hódmezővásárhely és Szentes is a regionális találkozók helyszínéül szolgál - mondta el Kocsi László alezredes.

2009. június 5.

Megérte tanulni

Pályakezdők: Dr. Szabó Eszter

A mosoly már félig gyógyító hatású, ennek jegyében Dr. Szabó Eszter igyekszik kedvességével is megkönnyíteni a receptekkel sorban álló betegek dolgát. Bár a Dr. Bugyi István Gyógyszertár fiatal alkalmazottja még nem doktorként végzett, mégis büszkén viseli ezt a címet, amelyre egy törvénymódosítás miatt visszamenőleg, januártól jogosultak a gyógyszerészek.

A szentesi lány már általános iskolában erre a pályára készült, a gimnázium biológia fakultációjára is ezzel a céllal ment. 2008 júniusában diplomázott a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, ahol öt éven át folytatott tanulmányokat. A 25 éves Esztertől azt hallom, kevés a fiatal a gyógyszertárakban, sokan inkább elmennek patikalátogatónak, vagy gyógyszergyárban helyezkednek el.

2009. június 5.

Házi segítségnyújtás

Kistérségi szintű az ellátás

A gondozási központhoz a házi segítségnyújtás területén már nemcsak Szentesről, hanem a kistérség több településén élők közül is tartoznak ellátottak. 2005 nyarától az árpádhalmi, tavaly augusztus 1-jétől az eperjesi önkormányzat is csatlakozott az ellátáshoz, idén januártól pedig a nagytőkén dolgozó gondozónőt is segítik tanácsokkal a gondozási központ munkatársai.

Ahogyan azt Földi Zsoltné vezető területi gondozótól megtudtuk, a házi segítségnyújtás rendkívül széles feladatkört ölel fel, hiszen az ebben dolgozók a gondozottak számára szinte családtaggá is válnak. A munkatársak a mosdatásban, a reggeliztetésben és az ebédeltetésben, a mosogatásban is segítik a szolgáltatást igénybe vevőket. Ha pedig valaki kórházba kerül, akkor meglátogatják, beviszik a kért dolgokat, a háziorvosnál felíratják, majd kiváltják a gyógyszereket. Arra is van példa, hogy daganatos beteget is ellátnak, ilyen esetekben a hozzátartozót is segítik a lelki problémák feldolgozásában.

2009. június 5.

Hollandiából - Szentesről

"Legkedvesebb gyermekdalaink"

Márciusban jelent meg egy Holland cég gondozásában a Legkedvesebb gyerekdalaink című könyv, CD melléklettel. A könyvben 26 népszerű és ismert gyermekdal található. A CD-n szereplő dalok hangszerelésére és a felvételek elkészítésére a szentesi Pom - Pom zenekar zeneszerző-billentyűsét, a Murphy Stúdió vezetőjét, Mészáros Gábort kérték fel.

- 2008 őszén kaptam egy levelet, amelyben az állt, hogy egy holland cég szeretne megjelentetni Magyarországon egy gyerekeknek szóló kiadványt - mondja. - Több, gyerekeknek szóló dalomról (2008. ZIZU dala, 2004. Orsi Dala, stb.), melyeket nagy cégeknek és a Pom-Pom zenekarnak írtam, nagyon pozitív és elismerő szavakkal szóltak, és írták, hogy szeretnének felkérni a CD hanganyagának elkészítésére.

2009. június 5.

Kenguru nyertesek

Lapunkban is megjelent, hogy a Horváth Mihály u. 15. szám alatt lévő Kenguru Diszkont fennállásának 5. évfordulóját ünnepelte az elmúlt hónapban. Ebből az alkalomból születésnapi akciót hirdettek vásárlóik között. Az akcióban résztvevő vásárlók között értékes ajándékokat sorsoltak ki május 30-án.

A Kenguru Diszkont sorsolásán nyert: Kovós Katalin (Szegvár, Szentesi út 32.) légzésmegfigyelő, Bánfi Róbert (Kikelet u. 2.) 5000 Ft-os utalvány, Szabadainé Berta Anna (Tiszavirág u. 12.) 3000 Ft-os utalvány.

2009. június 5.

Koncert

Nagy László Adrián (orgona), Haraszti Erika (cselló) és Nagy Réka (cselló) hangversenyére kerül sor június 14-én, vasárnap 19 órakor a Szent Anna-templomban. A komolyzenét szeretők Georg Muffat, Bach, Franck műveiből hallhatnak részleteket.

2009. június 5.

Pedagógusokat köszöntenek

Az önkormányzat a hagyományoknak megfelelően pedagógus-napi ünnepséget rendez június 6-án, szombaton 10 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban.

2009. június 5.

Ilyenek vagyunk

Deák Diák Show - huszadszor

Jubileumhoz érkezett a Deák Ferenc Általános Iskola jótékonysági rendezvénye, a Deák Diák Show. A nagyszabású műsor történetében az idei már a huszadik alkalom volt.

Múlt pénteken a papírsárkányokkal díszített sportcsarnokban rögtön az est kezdetétől gyermeknapi hangulat alakult ki, amikor bemutatkozott az iskola egyik mazsorett csoportja, a Mini mazsik. Az intézmény igazgatója, Varga Sándorné az iskola alapítványáról elmondta: húsz éve jött létre, az akkori pedagógusgárda és két szülő alapította, az oktatási-nevelési tevékenység segítésére.

2009. június 5.

Nyári táborok széles választéka (2.)

A gyerekek több tucat táborban tölthetik el a szünidőt

Július 6-10.: Kézműves tábor (6-16 éves gyerekeknek). Helyszín: Művészetek Háza (Szentes, Petőfi u. 4.), szervező: Kálmánné Szabó Erzsébet (63/311-493, 70/556-3544)

Július 6-10.: Vakáció hét II. (8-12 éves, úszni tudó gyerekeknek). Helyszín: Dózsa Ház, Pepita Macska Klub, szervező: Biácsiné Bereczky Gabriella (63/561-519)

Július 6-10.: Sakktábor 1. csoport (alsós és felsős gyerekeknek).

2009. június 5.

A kiesés szele.

Két fordulóval a bajnokság vége előtt újabb vereségével nagyon nehéz helyzetbe került a kiesés elkerüléséért vívott harcban a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A mieink az elmúlt hétvégén a SZVSE-Gyálarét együttesétől kaptak ki idegenben 3-0-ra, így továbbra is az utolsó előtti helyen állnak a tabellán. Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolója szerint jól kezdték a találkozót, az első húsz percben a Szentes irányította a játékot, ám ekkor egy buta szabálytalanságot követően büntetőhöz jutottak a hazaiak, amit természetesen nem hibáztak el. Sőt, néhány perccel később már meg is duplázták előnyüket a vendéglátók. Fordulás után kapkodóvá vált a szentesiek játéka, a SZVSE pedig kényelmesen kontrázhatott, ezek közül egyet értékesítettek, ezzel lett 3-0 a vége. A Kinizsinek is akadtak lehetőségei, akár még tizenegyest is kaphatott volna a csapat, ám ezekből nem lett semmi, újra pont nélkül tért haza a Szentes. A vereség azért is fájó, mert ezen a hétvégén éppen a Kinizsi két nagy riválisa, a Balástya és a Mindszent játszik egymás ellen. Itt biztos szerez pontot valamelyik együttes, még jobban leszakítva maga mögött a Szentest. Págeréknek ezen a hétvégén nem kell matekozni, kizárólag a győzelem lehet az az eredmény, ami adna némi kapaszkodót az első osztályú folytatáshoz. Az utolsó fordulóban a Csongrád vendégeként ugyanis csodával érne fel még a pontszerzés is, látva a két csapat jelenlegi formáját. Bozóki edző helyzetét tovább nehezíti, hogy a Gyála-rét ellen Mihály Róbert és Bordács is megsérült, így elképzelhető, hogy nélkülük kell megvívni a hétvégi mérkőzést.

H. V.

2009. június 5.

Ez volt a tizennegyedik.

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a szentesi sportuszodában, közel 230 sportoló részvételével, a Nemzetközi Szenior Úszóversenyt, melyen gyakorlatilag valamennyi hazai szenior úszóegyesület képviseltette magát, de román, szlovák és szerb versenyzők is rajtkőre álltak. Pólyáné Téli Éva, az esemény főszervezője lapunknak elmondta, 16 esztendeje rendeznek országos szenior úszóversenyt városunkban, 14 éve pedig nemzetközivé szélesítették a viadalt. Igazi baráti társaság gyűlik itt össze évről-évre, és versenyez együtt a 25 éves fiatal a nyolcvan év feletti úszókkal, természetesen különböző korosztályokban, hogy aztán este együtt énekeljenek a hajnalig tartó buliban. A Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségén keresztül nyert pályázatnak köszönhetően a szentesi verseny immár kiemelt jelentőségű, országos szabadidős sportrendezvénynek számít. A versenyen a szentesi Kovács Imréné emlékére a Delfin Egészségmegőrző Sport Klub vezetősége emlékérmet nyújtott át a hétvégi verseny legidősebb úszóinak, a 82 esztendős Kapcarova Magdának és Kiss Ágnesnek, a 75 éves Becsák Jánosnénak és Karcag Jánosnénak, valamint az 1920-as születésű Bánki Horváth Bélának, a 85 esztendős Gullay Mihálynak, és a 82 éves Bakacsi Gyulának és Ladécki Gábornak.

A szentesi szenior úszók legközelebb a Margit-szigeten, a Szigeti Sportvarázs elnevezésű rendezvény keretein belül sorra kerülő versenyen állnak rajthoz, majd június 14-én Temesvárra utaznak egy újabb megmérettetésre.

H. V.

2009. június 5.

A Pollák harcosoké lett a kincs

A szervezők feladták a leckét a középiskolásoknak

Május 30-án bonyolították le a játékmesterek - Bertók Róbert és Bocskay István - a Harc a Kincsért rendezvényt. A "harcosokat" már péntek déltől kezdték "összegyűjteni" a szervezők, akiket a tanulók - közel 900-an - saját iskoláik előtt búcsúztattak el.

A szervezők által eddig titokban tartott helyre megérkezésük után sátorveréssel, a szabályok ismertetésével keydtek. A másnapi feladatokkal, a technikai felkészítéssel, majd közös bográcsos vacsorával - Petőfi pörkölt, azaz mindent bele - készültek.

2009. június 5.

Rögbi

Május 31-én a szentesi rögbi csapat utánpótlása Pécsett szerepelt, a Diákolimpia Országos döntőjében. A 91-esek kadet csapata a hatodik, míg a junior csapata az első helyet szerezte meg. Az utánpótlás: Táborosi Ádám, Ábrahám Bernadett, Sipka Róbert, Czakó Balázs, Zsigár Ferenc, Rónyai Dániel, Pipis Róbert, Csepregi Krisztián, Orovecz Csaba, Orovecz Ádám, Papp Zoltán, Vida-Szűcs Sándor, Szilágyi Attila, Vass Zoltán, Trenka Ferenc.

A szentesi felnőtt csapat június 7-én, vasárnap játszsza a nemzeti bajnokság másodosztályának  elődöntőjét a gyöngyösi rögbisek ellen. Az egymérkőzéses összecsapás győztese jut az egy héttel később, Szegeden rendezett bajnoki döntőbe. Szentesi VSC 91-esek - Gyöngyösi Farkasok NB II-es rögbi bajnoki elődöntő, június 7-én, vasárnap lesz 14 órától a szentesi Máv-pályán. A belépés ingyenes!

2009. június 5.

Vadkerti: Sportolni kell, fiatalok!

A szentesi Sportbörze vendége volt Vadkerti Attila, a Pick Szeged férfi kézilabda csapatának játékosa. A térdműtét után lábadozó válogatott szélső lapunknak elmondta, hogy szerinte a sportnak, a csapatsportágaknak nevelő hatásuk van, s, hogy Szegeden is vannak olyan sportlétesítmények, melyek konganak az ürességtől.

- Ennyire nehéz rávenni a fiatalokat a sportolásra?

- Szeged ilyen tekintetben könnyebb helyzetben van, hiszen ha csak a kézilabdát nézzük, Magyarország egyik legnépszerűbb együttese, a Pick Szeged tölti meg hétről hétre a sportcsarnokot.

2009. június 5.

Előadás

Nagyvárad, a Holnap városa címmel tart előadást dr. Szalay László főorvos a városi könyvtárban. Az érdeklődőket június 10-én, szerdán 18 órára várják a bibliotékába.

2009. június 5.

Hőguta

A rendőrök vizsgáznak. Bemegy az első, elétesznek egy profilképet, amin oldalról van az arc fényképezve, és kérik, hogy sorolja fel az ismertetőjeleit.
- Fekete göndör haj és egy füle van.
Azonnal kirúgják. Bemegy a másik is, neki is ugyanaz a feladata.
- Széles száj és egy füle van.
Őt is kirúgják. Mikor megy ki az ajtón, a harmadik jelentkezőnek odasúgja, hogy csak azt ne mondja, hogy egy füle van, mert akkor megbuktatják. Bemegy ő is, a feladat ugyanaz.
- Széles száj és kontaktlencsét visel.
- Bravó, bravó, ilyen rendőr kell nekünk! Most már csak azt árulja el, hogy miképpen jött rá a kontaktlencsére?
- Nagyon egyszerű volt, ugyanis akinek egy füle van, az nem tud szemüveget hordani.

2009. június 5.

Kis kukta

  • Tepsis fasírt
  • Pikáns burgonyasaláta
2009. június 5.

Berlini éremkollekció

Sikerrel szerepelt a berlini világkupán Rácz Nikolett. A mozgáskorlátozott úszók számára május 28. és június 1. között rendezett tornán 31 ország 495 versenyzője indult, olyan egzotikus helyekről is, mint Szingapúr vagy Brazília. A Szentes Városi Úszó Club versenyzője öszszesen kilenc számban állt rajtkőre, s 8 éremmel, 4-4 arannyal és bronzzal térhetett haza. Az érmes helyezéseket a korosztályában érte el az 1996-97-es születésűek között induló kislány: 50 és 100 méter mellen, 200 m vegyesen és 400 gyorson első, 50, 100 és 200 m gyorson, valamint a nemzeti váltóval harmadik lett. Ami azonban a legnagyobb örömre adott okot az őt elkísérő edzője, Kovács Brigitta szerint, az, hogy a LEN-pontrendszer alapján rangsorolt időeredményével Niki két számban is lehetőséget kapott az ifjúsági döntőben való szereplésre, ahol '91-es születésűekkel versenyezhetett. Így 50 és 100 mellen még egy 5., illetve 7. helyezést is szerzett az idősebbek között.

D. J.

2009. június 5.

Vakáció nyitóbuli!

Június 14-én, vasárnap vakáció nyitóbulit tartanak a ligeti uszodában. A Kezdd az idei nyarat egy óriási hűsítő strandolással! elnevezésű egész napos bulin különböző programokkal várják a látogatókat.

9 óra Katonai búvárok bemutatója bomba-kiemelési-gyakorlattal; 10 óra Első füzetem akció a ballagó óvodások részvételével; 10-17: Ismerd meg a Kurcát! Ingyenes túrakenuzás a Kurcán a St. Jupát sportolóinak vezetésével; 11-18: Szivárvány Művészeti Iskola kézműves foglalkozása, 11.30: a Pom-Pom együttes Ernő és a Kalózok című zenés műsora; 12.30- 18: Ingyenes búvárkodás gyermekeknek és felnőtteknek; 14: Ki lesz a csúszda-bajnok? Csúszdaverseny a kék Anakonda csúszdán nyereményekért. Eredményhirdetés 15.30-kor. 16.30: A Pom-Pom együttes Ernő Afrikában című zenés műsora.

Egész nap: A nagy nyomda-vadászat! Gyűjtsd a bélyegzőket a programok helyszínén! Sok-sok nyeremény! Eredményhirdetés 16 órakor.

Légvár-világ felfújható csúszdák, akadálypálya, kalandpark gyerekeknek. Colosseum aerobik bemutatók a színpad előtt.

2009. június 5.

Eljárás a szülők ellen

Viszonylag csendesen, rendőrségi szempontból különösebb esemény nélkül telt el a hosszú hétvége városunkban. A Szabadság térről egy kerékpárt vittek el, csak úgy megszokásból, a tolvajok. A bringa 35 ezer forintot ért.

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság két szülő ellen, kiskorú veszélyeztetése miatt. Az elsődlegesen rendelkezésre álló adatok szerint a tanköteles korú gyerekek, a szülők tudtával, tetemes mennyiségű igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze az iskolában. A hiányzások miatt a gyermekek értelmi fejlődése akadályoztatva van, így ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek lehetnek a szülők.

2009. június 5.

Lovasok

Június 6-án, szombaton 9 órától lovasversenyt rendeznek a fábiánsebestyéni út melletti lovaspályán, a Szent László Lovas Sport Klub szervezésében. A verseny egész napos, a nézőket többek között díjlovaglás, gyermek ügyességi versenyszámok, ugrószámok, valamint díj- és westernlovas bemutatók várják.

A Gyermek és Pónilovasok Országos Szövetségének Szentes Kupa néven országos minősítő versenyére is sor kerül, díjlovas, ügyességi és ugrószámokban. 12 órától regionális Wintermühle Kupa díjlovagló verseny alapfoktól középkategóriáig. A verseny két pályán, párhuzamosan zajlik.

2009. június 5.

Fogadónap

Fogadónapot tartanak a város vezetői június 10-én, szerdán.

Szűcs Lajos alpolgármester 9-11, Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő 14-16 óra között hivatali helyiségében fogadja az ügyeiket intéző lakosságot.

2009. június 5.

Kézművesség

Június 12-én, 17 órától várják a gyerekeket a Művelődési és Ifjúsági Házba. A szervezők utó gyermek-napi foglalkozást tartanak, illetve arra kérik a klubba látogatókat, hogy vigyenek magukkal ragasztót, ollót, 2 db téglalap alakú éves asztali naptárt, régi fotókat vagy képeslapokat. Bővebb információ a helyszínen illetve a 314-211-es telefonszámon.

2009. június 5.

Családi események

Született: Kacziba Józsefnek és Törőcsik Viktóriának Benedek, Püski László Gábornak és Kristó Anikónak Árpád Hunor, Barna Péternek és Kotymán Mártának Villő, Kis Alexnek és Szabó Szilviának Metta nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Gazda Rudolf Norbert és Halustyik Brigitta, Karácsony János és Busi Brigitta.

Elhunyt: Gajda Viktor, Molnár Imre, Vasas-Mészáros István, Bessenyei Mária Terézia, Hajdu Sándor Józsefné Koponyás Irén, Béni Istvánné Karasi Etelka, Gábris Antalné Ács Magdolna, Oláh Andrásné Kapás Luca.