2009. június 5.

A Pollák harcosoké lett a kincs

A szervezők feladták a leckét a középiskolásoknak

Május 30-án bonyolították le a játékmesterek - Bertók Róbert és Bocskay István - a Harc a Kincsért rendezvényt. A "harcosokat" már péntek déltől kezdték "összegyűjteni" a szervezők, akiket a tanulók - közel 900-an - saját iskoláik előtt búcsúztattak el.

A szervezők által eddig titokban tartott helyre megérkezésük után sátorveréssel, a szabályok ismertetésével keydtek. A másnapi feladatokkal, a technikai felkészítéssel, majd közös bográcsos vacsorával - Petőfi pörkölt, azaz mindent bele - készültek.

Szombaton hajnali fél ötkor volt a trombitás ébresztő a Családsegítő Központ udvarán. Ezután egy rövid eligazítás, majd gyalog irány a régi téglagyár, ahol az első bázison kellett egy harcos feladatmegoldással egy zászlót megszerezni. Az egyik csapat valószínűleg nagyon álmos volt, mert kora hajnalban nem talált el a célhoz. Ők az új téglagyárat keresték fel, nem kis riadalmat okozva ezzel a szervezőknek.

A Paint Ball harc után futás a Pusztai László Sporttelepre, ahol quad ügyességi versenyen kellett akadályokat legyőzni. Itt az egyik kislány meglehetősen élesen vette az akadályt, ennek következtében a négykerekűvel felborult.

A harmadik helyszín a Liget Étterem mögötti erdős terület volt, ahol lóhátról kellett a fákon elrejtett, a saját csapatszíneknek megfelelő, vékony szalagokat összegyűjteni. Természetesen ezeket csak úgy egyszerűen nem érték el, néha még a ló hátára is fel kellett állni.

Ezután következett a kurcai kaland, ahol először egy fejtörő "kibogozásával" meg kellett találni a ligetben elrejtett kenukat, majd azokkal a "patinás" térképeken elrejtett "rendkívül értékes tárgyat" kellett felkutatni. Többen a kutatást, már a beszálláskor megkezdték, és a víz alatt - néhány borulás után - végeztek nyomozást. Nem mindenki figyelt eléggé, vagy éppen nem vitték magukkal a térképet, és csak emlékezetből keresték a megadott célt.

Az ötödik "kunszt" a búvárúszás volt, ahol a harcosok az uszoda 50 méteres medencéjében elrejtett "aranyérméket", az "aranyrögöt", a kincsesládát és a kulcsát kellett megtalálni. Többen visszariadtak először a búvárkészüléktől, de aztán sikeresen megoldották a feladatot.

A végső bázis a tűzoltó laktanya területén volt, ahol a harcosoknak több mint három emelet magasságba kellett fel- és egy ablakon bemásznia, hogy az udvaron meggyújtott tűz eloltásához szükséges eszközt le tudják hozni. Addig a társak egy "békebeli" kézi fecskendővel felkészültek, és amikor a sugárvetőcső leérkezett, öszszeszerelték a fecskendőt és nagyon gyors pumpálással próbálták eloltani a tűzet.

Este lett mire a harcosok az összes feladatot végrehajtották, és az időjárás is kegyes volt, hiszen megvárta, amíg az eredményhirdetés lezajlik.

A végeredmény szerint a kincs boldog tulajdonosa, a Heroes of the Pollák harcosai lettek. Ők nyerték meg a 100 ezer forintos sportszercsomagot. A második helyen minimális különbséggel a HMG Aranyásók csapata, a harmadik helyen a Zsoldos Pengék végeztek. A tanerők hatalmas harcot folytattak végig az elsőségért is, de végül is a negyedik helyen végeztek. Az ötödik helyet a Közgé Rampage, míg a hatodikat a Mezgé Gladiátorok szerezték meg.

Szirbik Imre polgármester elismerő szavai után a támogatásáról biztosította a szervezőket, akik elmondták, hogy szeretnék továbbra is folytatni a mozgalmat, melylyel ennek a korosztálynak akarnak alternatívát nyújtani a káros szenvedélyekkel szemben. Jövőre valami hasonló, de más városokra is kiterjesztett rendezvénnyel szeretnék továbbra is bizonyítani, hogy van értelme a munkának.

Garai Sz. Imre