2009. június 5.

Vadkerti: Sportolni kell, fiatalok!

A szentesi Sportbörze vendége volt Vadkerti Attila, a Pick Szeged férfi kézilabda csapatának játékosa. A térdműtét után lábadozó válogatott szélső lapunknak elmondta, hogy szerinte a sportnak, a csapatsportágaknak nevelő hatásuk van, s, hogy Szegeden is vannak olyan sportlétesítmények, melyek konganak az ürességtől.

- Ennyire nehéz rávenni a fiatalokat a sportolásra?

- Szeged ilyen tekintetben könnyebb helyzetben van, hiszen ha csak a kézilabdát nézzük, Magyarország egyik legnépszerűbb együttese, a Pick Szeged tölti meg hétről hétre a sportcsarnokot. Ezért érthető, hogy a kézilabdázás különösen vonzó ebben a városban. Egy fiatal és jó játékos felnevelése viszont, mondjuk ki, sokba kerül és hosszú ideig tart. Ezért inkább külföldről hoznak a felnőtt csapathoz játékosokat, hiszen itt azonnal eredményt kell produkálni. Úgy látom a mai fiatal generációt ráadásul nagyon nehéz rávenni a mozgásra, a sportolásra, kevésbé érdekli őket a sport. Az a tapasztalatom, hogy Szegeden is vannak olyan sportlétesítmények, melyek - bár rendelkezésre állnak - mégsincsenek megtöltve fiatalokkal.

- Szegeden mennyire vállalják fel az iskolák a sporttagozatos osztályok indítását?

- Két olyan intézmény van, amely speciálisan kézilabdás osztályokat indít. A Széchenyi István Gimnáziumnak olyan sporttagozata van, ahol a kézilabdázást tovább lehet űzni, így sok fiatal ezért választja ezt az intézményt. Én is itt végeztem el a gimnáziumot.

- Ön a végzettségét tekintve gyermek-és ifjúságvédelmi szakember. Milyennek látja a sport szerepét a mai ifjúság életének alakításában?

- Sajnos számos hatásnak ki vannak téve a mai gyerekek, fiatalok, olyan hatásoknak, melyek kivédése nem csak az iskola, a pedagógusok, hanem a szülők feladata is egyben. Az biztos, hogy a saját lányomat is a sport felé fogom terelni, elsősorban a csapatsportok felé, mert ennek van véleményem szerint a legnagyobb nevelő hatása. Hogy milyen sportágat választ majd a lányom, az az ő döntése lesz, de fontosnak tartom, hogy mindenképpen sportoljon valamit.

- Komoly térdsérülést szenvedett az év elején. Mikor térhet vissza a pályára?

- Speciális erősítő gyakorlatokat végzek jelenleg, és valószínű, hogy szeptembernél hamarabb nem játszhatok.

H. V.