2009. június 5.

Eljárás a szülők ellen

Viszonylag csendesen, rendőrségi szempontból különösebb esemény nélkül telt el a hosszú hétvége városunkban. A Szabadság térről egy kerékpárt vittek el, csak úgy megszokásból, a tolvajok. A bringa 35 ezer forintot ért.

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság két szülő ellen, kiskorú veszélyeztetése miatt. Az elsődlegesen rendelkezésre álló adatok szerint a tanköteles korú gyerekek, a szülők tudtával, tetemes mennyiségű igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze az iskolában. A hiányzások miatt a gyermekek értelmi fejlődése akadályoztatva van, így ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek lehetnek a szülők. Egyelőre az sem biztos, hogy a gyermekek maradhatnak szüleiknél, az elhelyezésük megváltoztatása folyamatban van. Érdemes tudni, hogy a szülők három napot igazolhatnak egy tanévben, többet nem, sőt az intézmény már egy igazolatlan óra után is értesíti a jegyzőt, aki tíz igazolatlan mulasztást követően már bírságot is szabhat ki a szülőkre. Ha a gyermekek továbbra sem járnak iskolába, a szülők ellen büntetőeljárást indít a hatóság.

A strandszezon kezdetével párhuzamosan a tolvajok is aktívabban "dolgoznak" a strandokon, uszodákban. Minden fürdőző figyeljen arra, hogy értéktárgyakat ne hagyjanak őrizetlenül a medencék partján. Érdemes tudni azt is, hogy a Tiszának azon a szakaszán, ahol nincs kijelölt strand, nincs úszómester, és elsősegély-nyújtó hely, ott tilos a fürdőzés. Egyelőre ez vonatkozik a Tisza szentesi szakaszára is.

A jövő hétvégén kezdődik a nyári szünet az iskolások számára, ami azt jelenti, hogy hétköznapokon, délelőttönként is nagyobb kerékpáros forgalomra kell számítaniuk az autósoknak. Az iskolák környéke elnéptelenedik, a parkok, terek, strandok közelében viszont élénkebb lesz a forgalom a szünidő alatt.

H. V.