2009. június 5.

Kis kukta

Tepsis fasírt

Hozzávalók: 2 szikkadt zsemle, 2 közepes fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kg darált hús, 2 tojás, 2 kk. pirospaprika, só, bors, majoránna, 2+3 ek. olaj, 15-20 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe, majd kinyomkodjuk. A hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk (a fokhagymát fokhagymanyomón átnyomjuk). Összedolgozzuk a darált hússal, a zsemlékkel, a tojásokkal, a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, borssal és majoránnával. Egy kb. 25x35 cm-es tepsit kikenünk 2 evőkanál olajjal, belesimítjuk a masszát, a tetejét is megkenjük olajjal, és 210 fokon 25 percig sütjük. Közben lereszeljük a sajtot. 25 perc elteltével kivesszük a tepsit, a fasírtot megszórjuk a sajttal, és a 200 fokra visszakapcsolt sütőben még 20 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, kockákra vágjuk, és zöldsalátával tálaljuk. Hidegen is finom.

Pikáns burgonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 fej vörös- vagy lilahagyma, 1 cs. zöldhagyma ( 3-4 szál ), 5-6 kisebb csemegeuborka, 6 evőkanál majonéz, 2 evőkanál mustár, 2 pohár tejföl, kevés porcukor, só, bors, kevés uborkalé vagy citromlé.

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk. A megtisztított hagymát, a zöldhagymát és az uborkát szintén felkarikázzuk. A salátaöntethez a tejfölt kikeverjük a mustárral és a majonézzel, sóval, borssal ízesítjük, kicsi cukrot keverünk bele, és egy kevés uborka- vagy citromlevet öntünk bele. A mártást a zöldségekre öntjük, 2-3 órán át érleljük. Grillezett húsokhoz ajánljuk, de finom rántott hússal is.