2009. június 5.

Gyermekekről felnőtt fejjel

Pásztor Antal (SZDSZ) több képviselőtársával egyetemben szenzációs anyagnak minősítette a gyámhivatal és az önkormányzat gyermek-jóléti és gyer-mekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolót. Dicsérő szavak mellett felhívta a figyelmet arra, hogy növekszik az allergiás, asztmás, kövér, magas vérnyomású gyereke száma. Miért mondta el mindezt? Egyet lapozva az előterjesztésben a következő mondatra bukkant: találkozhatunk olyan orvosi igazolásokkal, amelyek felmentik ez alól a gyerekeket. A képviselő kérte, hassanak oda, hogy ilyen helyzet ne történhessen meg.

Dr. Gyenes Ágota (Fidesz) hozzászólásában kitért arra, hogy a korábbi ciklus lakásügyi bizottságának anyagában tervet talált egy úgynevezett Fecskeház létrehozásáról. Az önkormányzat azzal a céllal készítette el, hogy az állami gondozott gyerekeknek, amikor már kikerülnek a gondozás alól, lehetőségük legyen egy ilyen házban elindítani önálló életüket. Ez azóta sem valósult meg, nyílván az anyagi háttere hiányzott, jegyezte meg a képviselőaszszony, majd így folytatta: A bérlakás-igénylők között minden évben feltűnik egy-egy nagykorú állami gondozott, olyanok is, akik már családosak, köztük vannak, akik egyedül nevelik gyermeküket. A lakásügyi bizottság elnöke elmondta, jelenleg hat volt állami gondozott lakik önkormányzati bérlakásban, ami kevésnek bizonyul a sok igénylő mellett, és akikről itt most szó van, hátrányos helyzetből indulnak az életben. Megkérdezte, hogy a volt Vízmű-épülettel kapcsolatban történt-e valamiféle elmozdulás a tárgyalások során?

Földvári Nagy István (Pálmások Szövetsége) elmondta, hogy több utalás is elhangzott a városban a kórház gyermekosztályával kapcsolatban. Azt kérdezte: valós-e veszély arra nézvést, hogy megszűnik az osztály? Kálmán János (Fidesz) az anyagból idézett: "A gyermekvédelmi jelzőrendszer nem mindig működik megfelelően. A jelzőrendszer egyes tagjai nincsenek tisztában azzal a felelősséggel, hogy a gyermek veszélyezettségének észlelésekor kötelesek saját hatáskörben megtenni a szükséges intézkedéseket." Mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy ezeket a problémákat feloldják? - kérdezte a képviselő.

Rendkívül elgondolkodtató vélemények vannak a beszámolóban, kezdte mondandóját Móra József (MSZP). A mezőgaz-dasági, kereskedelmi, idegenforgalmi bizottság elnöke szintén az anyagból fogalmazta meg hozzászólását: "Az oktatási nevelési intézmények komoly kritikájaként fogalmazta meg a rendőrség, hogy az intézmények vezetői nem ismerik kellően a gyermekvédelmi törvényben megfogalmazottakat, a rájuk vonatkozó rendelkezéseket, és sok esetben nem tesznek eleget jelentési kötelezettségüknek". Nem jelentik az esetleges változásokat, amit a gyerekeken észlelnek, ismételte meg a képviselő, majd szomorúan tett említést arról, hogy 23 gyermek közül 17 esetben a szülői elhanyagolás volt a hatósági intézkedés indoka. Elgondolkodtató az is, hogy örökbeadási ügy nem volt 2008-ban Szentesen. Hogy miért nem? Nincs az örökbefogadásokra vállalkozó személy.

Oltyán Lajos az ifjúsági és sportbizottság külsős tagja az általános iskolák problémáira, a csökkenő gyereklétszámra hívta fel a figyelmet. A felső tagozatosok jelen pillanatban 200-al többen vannak, mint az alsósok. Most 2500 valahány általános iskolai tanuló van, két év múlva 2000- 2200 általános iskolás korú gyerek fog a város alsó fokú oktatási intézményeibe járni. A mostani általános iskolás gyerekek egyharmada hátrányos helyzetű, 109-110 a veszélyeztetett. Ez a szám nem fog változni, jövőre sem lesz kevesebb. Minden rendelkezésre álló eszközzel elő kellene segíteni, hogy a gyerekek minél eredményesebben végezhessék el iskolai tanulmányaikat, és ne legyenek funkcionális analfabéták, perifériára kerülők.

- Ha visszaemlékszem pedagógusi pályámra, mindig gond volt a gyógy-testneveléssel, a gyógyászattal kapcsolatos úszásoktatás. Mindig voltak gyerekek, akik erre rászorultak, de nem mindig jutottak el a megfelelő szakemberhez. Fontos lenne ezt rendbe tenni. Másik téma az iskola-pszichológusok kérdése. A fejlettebb oktatási rendszerekben a pszichológus ott ül az iskolában. Nálunk is fontos lenne. Elmondtuk már sokszor azt is, hogy az iskoláinkban legyen jól felszerelt orvosi szoba. Az iskolaorvoslásnak ez a feltétele. Egy sor dolgot ott lehetne elvégezni - figyelmeztetett az exképviselő.

Szűcs Lajos (SZDSZ) alpolgármester óva intett az általánosítástól. Ő így fogalmazott: van iskola ahol jól működik a jelzőrendszer, van ahol nem. A továbbiakban kiemelte a család szerepét, mondván, addig nem fogunk menni semmire, míg a családok nem partnerek abban, hogy a gyerekeinket hogyan óvjuk, velük mit csináljunk. A családot kell megnyernünk arra, hogy a gyerekeikkel foglalkozzanak. A családoknak óriási szerepe van a nevelésben.

A Dr. Bugyi István Kórház gyermekosztályán végzett felülvizsgálat 2 gyermekorvos hiányát mutatta ki. Hat hónapot adtak arra, hogy az orvosokat pótolják. Ezt négyórás munkaidőben is meg lehet oldani, a tárgyalások folynak, esély van arra, hogy sikerrel végződjenek, hiszen az orvosok személye a 4 órában adott.

Szirbik Imre (MSZP) polgármester válaszában kitért arra, hogy a volt Vízmű épülete valaha a Magyar Államkincstáré lett, ma a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek hívják a tulajdonost. "Évek óta tárgyalásban vagyunk, eddig még nem tudtunk zöld ágra vergődni" - jelentette ki a polgármester.

Lovas József