2009. június 5.

Kivizsgálják a Lakos-gyilkosságot

Évfordulónaptár - 2009.

95 éve, 1914. május 31-én a Királyi Magyar Automobil Club által rendezett "Kárpáti Túra" autóverseny résztvevői Szentesre érkeztek. A Petőfi Szállóban feltálalt ebéd elfogyasztása után, a még versenyben lévő 34 jármű tovább indult Budapestre. A futam május 24-én indult Budapest-Kassa-Munkács-Máramarossziget-Szászrégen-Brassó-Szászváros-Herkulesfürdő-Arad-Szentes-Kecskemét-Budapest útvonalon.

95 éve, 1914. május 31-én nemzetközi labdarúgó mérkőzést rendeztek Szentesen. Az eszéki Slavonia I. horvát csapat játszott a Szentesi Torna Egylet I. csapatával. Eredmény: Szentes-Slavonia 2:1.

170 éve, 1839. május-június folyamán jelentős árvíz pusztította a szentesi határt. A kirendelt lakossági közerő folyamatos munkája ellenére a sápi gát átszakadt, a víz a várost övező mentőgátakig hatolt. A határ több mint egyharmada víz alá került; a Kisért is csak a szakadatlan védekező munka tudta megmenteni a pusztulástól.

125 éve, 1884. június 1-jén megszűnt Szentesen az éjjeliőri szolgálat. A város 40 éjjeliőrét, akik síppal és lándzsával fölszerelve teljesítettek szolgálatot, nyugdíjazták. Indok: a városi csendőrég felállítása után nincs rájuk tovább szükség.

105 éve, 1904. június 1-jén 50 éves korában Amerikában elhunyt Sima Ferenc (1853- 1904) volt néptanító, városi tisztviselő, lapszerkesztő, ármentesítő társulati igazgató, országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei és a szentesi függetlenségi 48-as ellenzék vezére. Az Ohio állambeli Fairport melletti painesvillei köztemetőben helyezték örök nyugalomra. (1945-ben utcát neveztek el róla Szentesen.)

95 éve, 1914. június 1-jén a II. 48-as Népkör díszközgyűlést tartott Sima Ferenc halálának 10. évfordulója alkalmából. Indítvány hangzott el arról, hogy a Kurcaparti utcát neveztessék el Sima Ferencről, s indítsanak mozgalmat hamvainak hazaszállítása érdekében. Az esti társasvacsorán felavatták az ezüstből készült, nagyméretű, díszes Sima Ferenc emlékserleget, amely a következő feliratot viseli: "Megtörhettek, de meg nem hajoltam!"

20 éve, 1989. június 1-jén a városi pártbizottság háromtagú szakértői bizottságot állított fel azzal a feladattal, hogy hitelesen tárja fel Lakos József volt városi rendőrkapitány 1946-ban történt meggyilkolásának körülményeit. A bizottság tagjai: dr. Barta László levéltár-igazgató, Labádi Lajos főlevéltáros és dr. Virágos István jogász.

25 éve, 1984. június 2. A Horváth Mihály Gimnázium fennállásának 125 éves jubileuma alkalmából reprezentatív kiállítást rendezett az iskola dísztermében. A kiállításon az iskolatörténeti dokumentumok mellett helyet kaptak a híressé vált egykori tanítványok és a gimnázium tudós tanárainak publikációi, relikviái.

110 éve, 1899. június 4-én a szentesi szervezett munkások népgyűlést tartottak a Kossuth téren. Napirend: 1. A munkások helyzete. 2. Az általános és titkos választójog. 3. Egyesülési és gyülekezési szabadság.

140 éve, 1869. június 5-6. László Imre, a Szentesi 48-as Párt országgyűlési képviselőjelöltje Madarász József kíséretében Szentesre érkezett. Több ezer fős hallgatóság előtt ismertette programját. A Balközép-párt színeiben Horváth Ferenc városi főkapitány indult el, remélve, hogy az idegen jelöltekkel szemben többséget szerezhet.

95 éve, 1914. június 5-én Szentesre látogatott Scholtz Gusztáv bányakerületi evangélikus püspök, aki kíséretével meglátogatta a Széchenyi-ligetben lévő vármegyei múzeumot.

Összeállította:
Labádi Lajos