2009. június 5.

Házi segítségnyújtás

Kistérségi szintű az ellátás

A gondozási központhoz a házi segítségnyújtás területén már nemcsak Szentesről, hanem a kistérség több településén élők közül is tartoznak ellátottak. 2005 nyarától az árpádhalmi, tavaly augusztus 1-jétől az eperjesi önkormányzat is csatlakozott az ellátáshoz, idén januártól pedig a nagytőkén dolgozó gondozónőt is segítik tanácsokkal a gondozási központ munkatársai.

Ahogyan azt Földi Zsoltné vezető területi gondozótól megtudtuk, a házi segítségnyújtás rendkívül széles feladatkört ölel fel, hiszen az ebben dolgozók a gondozottak számára szinte családtaggá is válnak. A munkatársak a mosdatásban, a reggeliztetésben és az ebédeltetésben, a mosogatásban is segítik a szolgáltatást igénybe vevőket. Ha pedig valaki kórházba kerül, akkor meglátogatják, beviszik a kért dolgokat, a háziorvosnál felíratják, majd kiváltják a gyógyszereket. Arra is van példa, hogy daganatos beteget is ellátnak, ilyen esetekben a hozzátartozót is segítik a lelki problémák feldolgozásában.

A gondozási központtól összesen 60 ellátott kap szolgáltatást a házi segítségnyújtásban, munkájukat az önkormányzat ellenőrzi. Az ellátásra állami normatívát kapnak. Az alapszolgáltatások (étkezés, házi gondozás) finanszírozása kedvezőbb, mint más ellátási formáké. 2008-ban ezért ennek az ellátási formának a bővítése érdekében pályázatokat írtak ki, melyre az intézmény sikeresen pályázott.

A pályázati lehetőségekkel igyekszünk további minőségi javulást elérni és a folyamatosan kapott adományokkal is. - tájékoztatta lapunkat Puskásné Halál Ágnes intézményvezető.

A gondozási központ vizsgálja a gondozási szükségleteket is, ezt 2009-ben visszamenőleg minden ellátottnál el kell végezni, amely térségünkben 120 főt érint, 70-80 százalékuknál már elkészült.

Földi Zsoltné elmondta, hogy az ellátási formában történő kapcsolódás sokszor a háziorvosokon keresztül történik, illetve a Dr. Bugyi István Kórházból hazabocsátásra kerülő betegekkel kapcsolatban is értesítik őket, de van, amikor az érintett szomszédja vagy hozzátartozója szól. Ezek után ők személyesen felkeresik az ellátottat a felvételi folyamat során és felmérik szükségleteit, illetve valamilyen további szociális ellátás felé terelik, amennyiben indokolt.

A gondozási központból nemcsak munkatársak, hanem már évek óta önkéntesek is ki szoktak járni, akik sokszor olyan feladatokat vesznek át a szakdolgozóktól, amire nekik kevés idejük jut, viszont az ellátott többet igényel. Márciustól pedig már közcélú foglalkoztatottak is segítik a feladatellátást. A szolgáltatás térítési díját kormányrendelet szabályozza, és a helyi önkormányzat határozza meg. Rászorultságtól függően azonban az összeg csökkenthető. Az ellátási formába történő bekapcsolódáskor nem kell sem belépési, sem pótlólagos díjat fizetni.

Cseh-Lakos