2009. június 5.

Zene és toborzás egyben

Először szolgált helyszínül Szentes

Első alkalommal rendeztek Szentesen Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivált, melynek gyökerei még a '70-es évekre nyúlnak vissza. Ugyanis a magyar katonazene történetében 1977-ben rendeztek először Nemzetközi Katonazenei Fesztivált, Debrecenben. Később a Honvédelmi Minisztérium évente három regionális találkozót szervezett, de csak az idei évtől bővültek a helyszínek.

Immár 8 település, Kaposvár, Szolnok és Budapest mellett Győr, Székesfehérvár, Tata, Hódmezővásárhely és Szentes is a regionális találkozók helyszínéül szolgál - mondta el Kocsi László alezredes. A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztályának munkatársa kiemelte: fontos, hogy a fesztiválokon szerepet kap a honvédség munkavállalók előtti bemutatkozása is. Ennek is köszönhető, hogy a múlt heti szentesi rendezvényen nemcsak a hódmezővásárhelyi, a szolnoki, a debreceni és a budapesti zenekarokkal, hanem a szegedi toborzóirodán keresztül a lehetőségekkel, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj technikai bemutatójának segítségével pedig a szentesi helyőrség munkájával, is megismerkedhettek a fesztiválra látogatók. Kiemelte ezt az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón az alakulat parancsnoka is. Nyers József mérnök ezredes elmondta, hogy fontos a zászlóalj számára a toborzás, mert jelentős, közel 180 fős létszámhiánya van a zászlóaljnak a tiszti, tiszthelyettesi és a szerződéses állomány esetében is. A feltöltés pedig nehézkes, mert a speciális beosztások komolyabb felkészültséget igényelnek.

Mind az alakulat parancsnoka, mind pedig Szirbik Imre polgármester kitért arra is, hogy a város és a szentesi alakulat között nagyon jó a kapcsolat. Ezt bizonyítják a katonák által szervezett különböző kulturális rendezvények is, illetve az, hogy az eleinte rossz idő ellenére több százan kilátogattak a fesztiválra is. Bár eleinte még esőben ismerkedtek a lakosok a speciális gépjárművekkel és keresték fel a szegedi toborzóiroda sátrát, késő délutánra azonban enyhült az idő. A Hegedűs László Helyőrségi Klub dísztermében berendezett "60 éves a NATO, Magyarország 10 éve a NATO tagja" című vándorkiállítás és a megyeházán lévő, a magyar katonazene történetét feldolgozó tárlat megnyitója után már jó időben hangolhattak a katonazenészek. Az érdeklődők azonban előtte még tánc- és hastánc, illetve mazsorett, majd fegyveres szakalaki bemutatót láthattak.

Majd a fanfár megszólalása, a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség ünnepi ágyúlövése és dr. Füredi Károly szakállamtitkár megnyitó gondolatai után külön-külön koncerttel mutatkoztak be az első szentesi regionális katonazenekari és toborzó fesztivál résztvevő zenekarai, és gyepshow-t is láthatott a közönség. A fesztivál zárásaként pedig a négy katonazenekar csaknem fél órás koncertet adott a város főterén.

Cseh-Lakos