2009. június 5.

Hollandiából - Szentesről

"Legkedvesebb gyermekdalaink"

Márciusban jelent meg egy Holland cég gondozásában a Legkedvesebb gyerekdalaink című könyv, CD melléklettel. A könyvben 26 népszerű és ismert gyermekdal található. A CD-n szereplő dalok hangszerelésére és a felvételek elkészítésére a szentesi Pom - Pom zenekar zeneszerző-billentyűsét, a Murphy Stúdió vezetőjét, Mészáros Gábort kérték fel.

- 2008 őszén kaptam egy levelet, amelyben az állt, hogy egy holland cég szeretne megjelentetni Magyarországon egy gyerekeknek szóló kiadványt - mondja. - Több, gyerekeknek szóló dalomról (2008. ZIZU dala, 2004. Orsi Dala, stb.), melyeket nagy cégeknek és a Pom-Pom zenekarnak írtam, nagyon pozitív és elismerő szavakkal szóltak, és írták, hogy szeretnének felkérni a CD hanganyagának elkészítésére.

- Az elképzelés az volt, hogy egy képes könyvbe 26 ismert gyerekdal szövege és hozzájuk tartozó illusztrációk kerülnének, amely mellé egy zenei CD lenne mellékelve a dalok hanganyagával. Egy demó anyag elkészítése után, több zeneszerző közül rám esett a választásuk és engem bíztak meg a dalok összeállítására és a zenei munkák elvégzésére.

- Hagyományos, de ugyanakkor kicsit modern hangszerelés volt az elképzelés.

Mivel a Lajtha László Zeneiskolában tanítok szintetizátorozni és zongorázni, és hasonló dalokat mi is tanulunk órákon, így volt elképzelésem a 26 dalra. A kérdés az volt: mi az, amit a gyerekek szeretnek és ismernek? Természetesen kértem szakmabeliek véleményét is, akik nap, mint nap tanítják énekelni a gyerekeket.

- Itt szeretném megköszönni Kocsisné Györgyi és Mihály Ágnes tanárnők segítségét a végleges dalok és dalszövegek összeállításban, illetve szintén Mihály Áginak a lemezen közreműködő, a helyi Petőfi Sándor Általános Iskolában tanuló gyerekek felkészítésében.

Ez a kiadvány egy sorozat első kiadványa, ami 3-6 éves korú gyerekeknek szól, de később lesznek kimondottan állatokról, ünnepekről szóló könyvek is.

Tervek között szerepel egy kis zenekar összeállítása is, akik élőben koncerteken is előadják majd a dalokat. Gábor még hozzáfűzi: a zenekart "Tücsök" névre keresztelték el.

A lemezen és felvételeken közreműködtek: Kováts Kitti (ének), Kukovetz Pál (ének), Fekete Zoltán (gitár), Labádi Krisztina (fafúvós hangszerek), Szűcs Miklós (ének-hegedű), a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, Mészáros Gábor (hangszerelés - ének - hangrögzítés), Tamáskovics Gyula (master CD készítés). A könyv illusztrációit Vass Mónika készítette.

Belehallgatás a http://www.murphystudio.hu/demok.htm - gyerek zenék.

A könyvet és CD-t inter-neten lehet megrendelni: http://www.nepszava.hu/gyermekkonyv/

- Sok szeretettel ajánlom ezt a könyvet a gyerekeknek és természetesen azok szüleiknek is, akik tudják értékelni a népszerű, ismert és "magyar" dalokat. Néhány kedvcsináló dal: A part alatt, Aki nem lép egyszerre, Debrecenbe kéne menni, Házasodik a tücsök, Hull a szilva a fáról, Hopp Juliska, hopp Mariska!, Hová mégy te kis nyulacska? - mondja befejezésül Mészáros Gábor.