XLI. évfolyam 21. szám

2009. május 29.

Kórházi telekügy

A város támogatja a Dr. Bugyi István Kórház fejlesztését, beleértve az SBO bővítését is. Ez nem telekügy és átadás-átvétel kérdése - jelentette ki Szirbik Imre polgármester. A város első embere lapunknak elmondta, azt szeretné, ha a megye és a város között együttműködési megállapodás jönne létre a kórház fejlesztése ügyében.

- Ehhez készült egy javaslat, melyhez néhány módosító indítványt nyújtottam be, amelynek a lényege az, hogy az együttműködés keretében a kórház teljes fejlesztési periódusára koncentráljanak. Ez egy 6 tagú bizottság felállítását is jelentené, egyenlő részben szentesi és megyei képviselőkkel, akik ezeket a programokat felügyelik, javaslatokat tesznek. Indítványomhoz kapcsolódott az, hogy eme bizottság hatásköre terjedjen ki a már folyamatban levő ügyekre is, hiszen a város hozzájárul a kórház energetikai korszerűsítéséhez, de készülnek műszerbeszerzési és egyéb pályázatok is. Kértük, hogy a későbbi pályázatok esetében is legyen együttműködés. Sajnos erre nem volt vevő a megye, kizárólag erre az egy beruházásra kíván koncentrálni. Bízom benne, hogy a tárgyalásokat még lehet folytatni, és megszületik a megegyezés is, amely hosszú távú együttműködéshez vezet - fogalmazott a polgármester.

Mint ismeretes, a megyei közgyűlés 480 millió forintot nyert az új szárnyépület megépítésére. Ehhez kéri a 478 négyzetméteres telek eladását a tulajdonos szentesi önkormányzattól. A csütörtöki zárt ülésen nem tudtak megegyezni. Az ügy Szeged után lapunk megjelenésének időpontjában a városházán folytatódik. A testületi üléssel kapcsolatban lapunk 8. oldalán olvashatnak.

2009. május 29.

Már van mozgolódás

Változatlan szabályokkal nyit a tiszai strand

Reméljük, idény nyáron is megtelik a tiszai strandBeindul a strandszezon, a meleg napokat azonban nemcsak a ligeti sportuszodában, hanem a tiszai strandon is élvezhetik a városlakók. Idén strandnyitó bulit nem terveznek, nem volt rá jelentkező, s a költségvetés sem biztosít rá forrást. A szúnyogokat már földi úton irtották, az érintett terület esetében azonban csak gyérítésről lehet beszélni.

Kiss Ferenc tájékoztatása szerint: A vízpartot már rendezték, lazították és rotálták a homokpartot. Egyelőre nem tervezik, hogy komolyabban hozzányúlnak. A Városellátó Intézmény munkatársa az idei fejlesztések között említette, hogy vásároltak egy új mentőcsónakot, vagyis lecserélték a csónaktestet mintegy 200 ezer forintból. A korábbi nem felelt meg az előírásoknak és rossz állapotban volt, de a kis teljesítményű, felszerelhető motor még jól használható. A régi tusoló tálcát teljesen elbontották és újat építettek helyette, amit a hét elején már be is üzemeltek. A tiszai strand fejlesztésére külön forrás nem áll az intézmény rendelkezésére, az éves üzemeltetés elviszi a teljes bevételt.

2009. május 29.

Megújul a távfűtés rendszere

Tíz intézmény energetikai modernizációja

Kerekes Valéria, Kanász Nagy Gábor, Szirbik Imre és Döbrőssy Iván a sajtótájékoztatónDédelgetett vágya már a településnek, hogy a talpunk alatt lévő energiabázist oly módon használjuk föl, amely közvetlenül is gazdasági előnnyel kecsegtet a városban. A hozzá kapcsolódó munkálatokkal pedig korszerűsítést érhetünk el - jelentette ki Szirbik Imre polgármester a minapi sajtótájékoztatón. Évekkel ezelőtt, amikor Magyarországon megjelent az úgynevezett Norvég-alap kiírása, akkor kezdődött el az a közös munka, amely a város fenntartásában, illetve a város tulajdonában, de a megyei közgyűlés fenntartásában levő intézmények energetikai korszerűsítését jelentette.

2009. május 29.

Múzeum és kastélylátogatás

Olvasónk írja

Igaz, hogy egy nyugdíjas klub feladatai egész évre már úgy alakulnak, hogy számolunk az "idővel"! De ha közben kapunk egy csodálatos meghívást, azt nem tudjuk "kihagyni"!

Így történt ez, amikor múzeumunk meghívására meghallgattuk Csigéné Erzsike kolléganőnk remek előadását Birinyi József zenészről, életéről és munkásságáról. Megnézhettünk egy felvételt is Lantos Imre előadásával, majd megtekinthettük a "Népi hangszerkiállítást" a Dél-Alföld népi hangszereiről. Itt élő előadásban művészi színvonalon meghallgathattuk Mélykútiné hangulatos citera bemutatóját.

2009. május 29.

Kell-e a megye? (2)

Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre több vitáról hallani, úgy szakmai, mint politikai körökben a megyék létjogosultságáról. Egyáltalán kell-e a megye? - teszik fel a kérdést a téma kutatói. A közigazgatási reform kapcsán fölmerült az, hogy mint közigazgatási egységet, hatóságot ki lehetne iktatni, és nagyobb regionális egységekre áttérni. Labádi Lajossal, a szentesi levéltár vezetőjével történeti aspektusból próbáljuk végigkísérni a vármegyék szerepét, történetét.

- Az alispánokat (viceispán), akik a vármegye elsőszámú tisztviselőinek számítottak, s hivatalfőnökként irányították a vármegyei tisztikart, előbb hat, majd később tíz évre választották; szemben a főispánokkal, akiket a belügyminiszter előterjesztésére az uralkodó nevezett ki, s akik adott esetben együtt buktak a kormánnyal - mondja a levéltár-igazgató. - A vármegyék ún. külső tisztviselői voltak a szolgabírák és az esküdtek, akik a megyeszékhelytől távolabb eső területeken képviselték a megyei hatóságot. Idővel a vármegyék területét kisebb területi egységekre osztották; tulajdonképpen így alakultak ki a járások, élükön a főszolgabírókkal. Csongrád vármegyében először két járásról - a Tiszán túliról és Tiszán inneniről - beszélhetünk, majd később négy járásra osztották a megyét: szentesi, vásárhelyi, szegedi, csongrádi.

2009. május 29.

Volt hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége június 2-án, kedden 14 órakor tartja következő összejövetelét a helyőrségi klubban. A találkozóra várják a bajtársakat.

2009. május 29.

A régi címer visszaállítása

Évfordulónaptár - 2009.

125 éve, 1884. május 23-án Horváth Gyula, Szentes díszpolgárának társaságában városunkba látogatott Or-dódy Pál volt közmunkaügyi- és közlekedési miniszter.

95 éve, 1914. május 24-én ünnepélyesen fölszentelték az új felsőpárti református templomot. Tervezője Do-bovszky József István helyi építészmérnök. A szertartást végző díszvendég dr. Bal-thazár Dezső tiszántúli egyházkerületi püspök volt; záró imát mondott Böszörményi Jenő, az új templom lelkésze. Az ünnepségen rész vett gróf Dégenfeld József egyházkerületi főgondnok és Szabolcska Mihály, Temesvár költőpapja. Az ünnepi alkalomból Untermüller Ernő színes képeslapokat jelentetett meg az új templom külsejéről és belsejéről.

2009. május 29.

Pünkösd ünnepe

A pünkösd újszövetségi egyházi ünnep, a Szentlélek kitöltetésének és az egyház születésének mozgóünnepe, mindig május 10. és június 13. közé esik. Elnevezése a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, ugyanis a húsvét utáni 50. napon kezdődik. Ószövetségi eredete is van, zsidó ünnep, a Sávuot, mely a törvény, vagyis a Tóra adásának emléknapja és az új kenyér ünnepe.

Az Újszövetség tanúsága szerint a Szentlélek ezen a napon jött el. A Bibliában olvasható, hogy Jézus Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a tanítványok közösen ünnepeltek, mikor hatalmas szél támadt, amely betöltötte az egész házat, ahol összegyűltek. Majd lángnyelvek jelentek meg, szétoszlottak, leszálltak mindenkire, s azok megteltek Szentlélekkel.

2009. május 29.

Fogyatkozik a város lakossága

Fejlasztést megalapozó dokumentum

Dicsérettel szólt Kozák János fideszes képviselő (és mások is a testületben) Szentes integrált városfejlesztési stratégiájáról. A rendkívüli önkormányzati ülésen tárgyalt többszáz oldalas anyag sok mindenre kitér, több szempontot vesz figyelembe, aminek mentén a város vezetése dolgozhat, hallhattuk a véleményeket. És persze, voltak észrevételek is, szép számmal. A pénzügyi bizottság elnöke például megdöbbentőnek tartja a város demográfiai helyzetét. Hasonlóan vélekedett képviselőtársa, Horváth István (Pálmások Szövetsége) is, aki elmondta, a népességfogyás Szentesen a legnagyobb a megyében. Az anyagban az szerepel, hogy - ha továbbra is így alakulnak a dolgok - 2025-ben Szentes népessége 25 ezer lesz. Horváth István szerint ez az adat már 2015-re be-következhet. A visszaesés duplája a megyei átlagnak, Szentes és térsége 6,7 százalékon áll népességfogyásban. A képviselő szerint mindenképpen meg kell találni az okát, máskülönben az önkormányzat nem tud beavatkozni a dologba.

2009. május 29.

A helyzet apróban is sokatmondó

Nemcsak a pillantás lehet sokatmondó, hanem az apróhirdetés is. Az újságok elején - gyakran elvi távolságban - az akart, vágyott világról, hirtelen jött eseményekről olvashatunk, a lapok utolsó oldalán pedig elénk tárul az emberközeli valóság, a "reálszféra" apróhirdetések alakjában.

Nos, szentesi viszonylatban milyen helyzetek, érdekek és lehetőségek mozgatják a mindennapok folyamatát? Úgy tűnik, hogy az eladásra kínált lakások, házrészek, telkek, tanyák, lakóépületek régen nem tapasztalt évadja van! Ahogy drágul a megélhetés, feltehetően próbálnak sokan kisebb lakásba költözni, vagy pénzszerzés céljából, második, harmadik ingatlanuktól megszabadulni a szerencsésebb tulajdonosok.

A módosabbak a korábbi tőkebefektetésük tárgyához az üzleteknek, boltoknak, irodáknak alkalmas helyiségekhez keresnek igénylőket, végső esetben vevőket. Az eddigi bérlők, vállalkozók ugyanis a lanyhuló piaci, forgalmi kereslet kárvallottjai és nem ritka az, hogy a bevételekből időnként nem futja a bérleti díjra sem. Részben egzisztenciális okokból születnek találékony ötletek. Például szerepel az apróhirdetésekben erdélyi körutazás, csoportos kirándulás busszal, pályázatok, diplomamunkák megszerkesztése, azután kutyakozmetika, szúnyogháló készítés, takarítás, idősek gondozása, fürdőkád-felújítás és így tovább.

Adott címeken eladók többek között méhek, kecskegidák, pónilovak. A lehetséges vásárlók közül az is boldogul, akit biliárdasztal, palánta, levágott haj, festmény, masszázságy, naposkacsa, stb. érdekel. Személy szerint az én figyelmemet felkeltette a végzett asztrológusnő közérdekű információja, hogy jósláson kívül a rontáslevétel is a praxisába tartozik. Arra gondolok, elűzhetné fejem fölül azt a rontást, hogy heti egy szelvénnyel játszva, sohasem nyerek a lottón. Mások persze ennél is komolyabb rontásnál páciensjelöltek mostanában.

- bert

2009. május 29.

Zenei találkozó

A Siegburg-i Zeneiskola (Németország) európai partnereivel tartott találkozót, ahol a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont tanárai (Csiszár György - fuvola, Horváthné Dányi Katalin - cselló, Orcsikné Szvetnyik Margit - hegedű, Szunyogh Gabriella - hegedű, Nagy János - zongora) is részt vettek. A csoportok két egyéni hangversenyen mutatkoztak be. A találkozó végén az iskolák küldöttei Händel Tűzijáték című zenekari művét adták elő.

2009. május 29.

Védendő fogyasztók

Az áramszolgáltatás, valamint a gázszolgáltatás terén bevezették a védendő fogyasztó fogalmát. Ennek keretében azok, akik szociálisan rászorulnak - például rendszeres szociális segélyben, ápolási díjban, időskorúak járadékában, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy lakásfenntartási támogatást kapnak az önkormányzattól -, védett fogyasztókörbe tartoznak. Az érintett családok kapnak a szolgáltatóktól egy formanyomtatványt, amit ki kell tölteniük és az önkormányzatnál le kell igazoltatniuk, hogy esetükben valóban él az adott támogatási forma. Ezután bekerülnek abba a körbe, akiknél érvényes, hogy díjhátralék esetén például részletfizetési kedvezményt kérhetnek. Esetükben a szolgáltatás kikapcsolásáról az önkormányzatot is köteles értesíteni a szolgáltató, és ha lehetséges, ennek megelőzésében próbál segíteni a hivatal - tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetője, Lencséné Szalontai Mária.

2009. május 29.

Fegyveres betörőt fogtak

Több hónapos nyomozás után tett pontot egy fegyveres rablási ügy végére a rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. A történet tavaly novemberre nyúlik vissza, ekkor az esti órákban egy Szentes és Nagymágocs közötti tanyában jelent meg egy ismeretlen férfi, aki álarcban, fegyvernek látszó tárggyal a kezében követelt "Pénzt vagy életet!". Hogy kérésének még nagyobb nyomatékot adjon, a vele szemben álló hölgyet arcon csapta, aki végül átadott a tettesnek 5 ezer forintot. Az álarcos kifelé menet még egy mobiltelefont is zsebre vágott, majd távozott. A sértettek - a nő és otthon lévő édesapja - először nem a rendőrséget értesítették, hanem a rokonsággal konzultáltak, így mire a rendőrök tudomást szereztek a történtekről, és lezárták a környék útjait, már nem sikerült elfogni a tettest.

2009. május 29.

Apróságokon múlhat

Raviola nyergében a vágtán

A hétvégén rendezik meg Budapesten, a Hősök terén a Nemzeti Vágtát. A versenyben Szentes-Csongrád színeiben is lesz induló, Hegyi Zsolt, akinek egy héttel a Nemzeti Vágta előtt lovat kellett váltania. Az angol telivér, Hősnő ugyanis jól szerepelt legutóbbi versenyén is, túlteljesítve ezzel azt a handicap pontszámot, amely alatt még elindulhatnak a lovak és hajtóik a vágtán.

Hősnő helyett így a négyéves, sötétpej kanca, Raviola nyergében indul a zsoké a sorsolás szerinti 7. előfutamban, mely vasárnap kora délután, várhatóan 14 és 15 óra között indul. Itt Gyöngyös, Balatonkenese, Őriszentpéter, Petőfibánya és Esztergom lesz a vetélytársunk. S mint azt a csapatvezető Horváth Csabáról megtudtuk: a lovas és a ló képességei alapján továbbjuthat, de apróságokon múlik a helyezés. Mindenesetre előnyt jelenthet, hogy csak a 7. futamban indulnak, így látják a többieket futni, s megfigyelhetik, hogy hogyan helyezkednek el az ellenfelek a versenypályán.

2009. május 29.

A szakadék szélén vagyunk

Hankiss Ágnes: maffiakormányzás van

Az uniós tagság védőernyőt jelent Magyarország számára gazdasági szempontból, hiszen ennek köszönhető, hogy elkerültük az államcsődöt. Másrészt az Európai Unió védelmet jelenthet hazánk számára a jogsértésekben is, amelyekre az elmúlt években kirívó és az európai demokráciákban elfogadhatatlan példákat láthattunk - hangsúlyozta szentesi sajtótájékoztatóján Hankiss Ágnes. A Fidesz Európa Parlamenti képviselőjelöltje szerint korszakfordító év lesz az idei.

Hankiss Ágness az EP-választás kapcsán alapvetően két dolog mellett érvelt azzal a céllal, hogy minél többen menjenek el június 7-én szavazni. Az egyik Magyarország helye az Európai Unióban, mellyel kapcsolatban sokakban fogalmazódott meg az elmúlt években a kritika: Érdemes-e uniós tagnak lenni?

2009. május 29.

Finn-magyar találkozás

Évente sor kerül a finn és a magyar diplomácia szervezésében a két ország testvérvárosainak találkozóira, amelynek most Magyarország, Eger adott otthont. Az eseményen jelen volt Szentes testvérvárosának, Karinának frissen megválasztott polgármestere is két képviselővel együtt.

A diplomáciai találkozó arra is lehetőséget adott, hogy a finn polgármester Szentesre látogasson. Az itt eltöltött egy nap alatt, a városnézés mellett sor került Karina és Szentes vezetőinek találkozójára is, amely elsősorban a testvérvárosi kapcsolatok folytatását, és új területre, a gazdaság területére való kiterjesztését célozta meg. - Gazdasági szempontból a két település remekül kiegészítheti egymást és kaput nyithat egymás országa felé, hiszen Karina Turku mellett egy ipari jellegű központ. Turku agglomerációjához tartozva Európa egyik legfejlettebb, elsősorban kereskedelmi régiójáról van szó, amely hidat képez Oroszország és az Európai Unió között. Ebbe az áramlatba kívánunk bekapcsolódni. Másrészt a finnek rendkívül érdeklődőek a magyar piac felé, és Szentest ebből a szempontból egy kapunak szeretnék tekinteni, úgy ahogyan mi is Karinát és Turkut a szentesi élelmiszergazdaság számra, mely szélesebbé nyithatná a skandináv piacot, és azon keresztül azokat az irányokat, amelyekben Finnország remek kapcsolatokkal rendelkezik. Ennek érdekében szeretnénk késő ősszel létrehozni egy finn-magyar gazdasági fórumot, ahol a finn és a magyar gazdasági vezetők, gazdasággal foglalkozók nem a politikusok közvetítésén át, hanem közvetlenül találkozhatnak, s amely elvezethet a konkrét üzleti együttműködésekhez is - mondta el lapunknak Szirbik Imre polgármester.

2009. május 29.

Ünnepi könyvhét

A 80. ünnepi könyvhét megnyitójára várják az érdeklődőket június 4-én, csütörtökön 18 órakor. A városi könyvtárbeli rendezvényen megnyitót mond Bucsány György, ny. középiskolai tanár, közreműködik Paulovics Tamás (vers), előadást tart Poszler György tanár Érdekességek az olvasás történetéből címmel.

2009. május 29.

A jólét forrása a szabadság

A Szabad Demokraták Szövetsége európai parlamenti listavezetője kampánykörútján Szentest is érintette. Sajtótájékoztató keretében Szent-Iványi István a pártjuk 14 pontos programjából ismertette a legfontosabbakat.

A liberálisok az Európai Parlamentben az elkövetkező öt évben egyik feladatuknak tekintik elérni a munkavállalás szabadságát az unióban. Vagyis a magyar munkavállalókat sújtó korlátozások feloldását osztrák és német oldalról, és ezért minden lehetséges fórumon fel is lépnek. Az EP-listavezető említette a felzárkózás fontosságát is. Ahogyan programjukban megfogalmazták: el akarják érni, hogy a kohéziós és regionális fejlesztési források 2013-tól is legalább a jelenlegi szinten álljanak az ország rendelkezésére. Bővítenék a kört, amelyben ezek a források a városok speciális fejlesztési igényeinek kielégítésére felhasználhatók, egyszerűsítenék és gyorsítanák a források odaítélésének eljárási rendjét.

2009. május 29.

Művészek életét kutatták

Négyfordulós képzőművészeti pályázatot hirdetett általános iskolások részére a Koszta József Múzeum. A 2008/2009-es tanévben kérdéssorokat tartalmazó feladatlapokat töltöttek ki a diákok. Az első fordulóban azokat a Szenteshez kötődő alkotókat vették sorra, akiknek 2009-ben kerek évfordulójuk volt, így Fridrich János, Koncz Antal, Csúcs Ferenc munkássága is szerepelt a kérdésekben. Következő két alkalommal egy-egy festőművész, előbb Hegedűs László történelmi tárgyú képeire, majd ifj. Kiss Bálint szentesi témájú műveire helyeződött a hangsúly. Az utolsó fordulót a múzeum 60 éve elhunyt névadója emlékének szentelték: Koszta életművét, festményeit ismerhették meg jobban a pályázatban részt vevők, mely alapján tablót is kitöltöttek. Természetszerűleg a kérdések helyes megválaszolásához el kellett látogatniuk a múzeumba, s ott felkutatni a válaszokat a termekben, illetve az érintőképernyőn. Összesen 122 pályázat érkezett be. A legeredményesebbek díjazására ünnepélyes keretek közt, a múzeumi világnapon, a meygyeházán került sor, ahol a Koszta iskola festőversenyének kiállítása is ekkor nyílt.

2009. május 29.

Tizedszer vetélkedtek

Iskolák és névadójuk Szentesen

Ebben a tanévben 10. alkalommal rendezte meg a Városi Gyermekkönyvtár, a TEAM Számítástechnika és a Koszta József Múzeum a 10-14 éves gyermekeknek a városi helyismereti vetélkedőt.

A vendéglátók 10 csapatot vártak a város iskoláiból az ünnepi vetélkedőre.

Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Tímár Ferenc mérnök-tanár ismertette a verseny menetét. A megnyitón egy rövid kis összegzés hangzott el az eddigi versenyekről.

2009. május 29.

Első füzetem

Rendhagyó helyszínen, a ligeti sportuszodában rendezik meg az Első füzetem gálaműsort, immáron hetedik alkalommal június 14-én, ahol közel 300 leendő első osztályos kisgyermek személyesen veheti kezébe élete első füzeteit. A vakáció első napjára a szervező Iroda-Profil Kft. nemcsak ajándékkal készül a leendő kisiskolások számára, hanem színes programokkal is várja a kicsiket.

A programot bejelentő sajtótájékoztatón a cég ügyvezető igazgatója elmondta:

2009. május 29.

Nyári táborok széles választéka (1.)

Múlt heti számunkban hírt adtunk arról, hogy a következő hetekben közöljük a nyári szünet ideje alatt a városban és környékén szervezett táborokat. A nyári vakáció színes és tartalmas eltöltéséhez most a júniusi táborokat ajánljuk a gyerekeknek. Jövő héten a júliusi táborokat közöljük.

Június 2-26.: "Én ezt tudom" alkotótábor és kulturális hét (külön felügyeletet nem kívánó iskolás gyerekektől az idős korúakig minden korosztály). Helyszín: Szegvár, volt Megyeháza épülete, szervező: Nagy Sándorné (63/364-816; 20/568-7920; kulturhaz@szegvar.hu)

2009. május 29.

Elhullajtott pontok

Fontos hazai mérkőzést bukott el a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata az elmúlt hétvégén. A mieink a Mindszenttől kaptak ki itthon 3-1-re, ami azt jelenti, hogy a Szentes mindössze jobb gólkülönbségének köszönhetően előzi meg a már kiesést jelentő 15. helyen álló 22 pontos mindszentieket. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint egy pontrúgást követően szerezték meg a vezetést a vendégek, amire szinte azonnal sikerült válaszolnia együttesének, Stráma révén. Több nagy helyzetet is kidolgozott a Szentes, de a helyzetkihasználási mutató ezúttal sem javult. A ziccerek kimaradtak, amire válaszul menetrendszerűen érkezett a mindszentiek találata. Büntetőből lőtték második góljukat a vendégek, majd a teljesen kitámadó szentesieket lekontrázva harmadjára is bevették Miskolczi kapuját. Két hazai találkozóból hat pontot remélt Bozóki edző, de már csak hármat lehet begyűjteni, mégpedig a jövő hét végén az Újszentiván ellen. Ezen a szombaton Szegedre utazik az együttes, ahol a Szegedi VSE lesz Págerék ellenfele. Itt kellene pontot, pontokat szerezni a biztos bentmaradáshoz. Ellenkező esetben lehet figyelni az alsóbb és felsőbb osztályú bajnokságokat, hogy mely csapat akar, és melyik nem szeretne feljutni a megyei első osztályba. Ugyan is könnyen lehet, hogy ilyenen - is - múlhat majd a Kinizsi következő szezonbeli szereplése a "megye egyben". A legfontosabb azonban az lenne, ha a pályán elért eredmények alapján maradna bent a Szentes.

H.V.

2009. május 29.

Szakadt a kötél

Kihívás Napja

A város több pontján fekvő intézmények kapcsolódtak be az idei évben is az immár 19. alkalommal meghirdetett Kihívás Napja programsorozatba, amelyben Szentes a kezdetek óta részt vesz. A rendezvényen különös eset is történt, a Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János Tagiskolájában a kötélhúzás közben még a kötél is elszakadt, olyan erősen küzdöttek a kisiskolások.

Az óvodásoktól kezdve, az általános- és középiskolásokon át, egészen a szeniorok-ig minden korosztály képviseltette magát az egész napos sportprogramban, melyből nemcsak az oktatási intézmények tanulói, hanem dolgozói is kivették részüket. A sportolni vágyók főként játékos sportvetélkedőkön, labdajátékokban, úszásban, kerékpározásban, futásban és aerobikban próbálhatták ki magukat a Challenge Day keretében, de az esélyegyenlőség jegyében mód nyílt a fogyatékosok megmozdítására is, május 20-án a sportegyesületek edzései is nyíltak voltak, sőt a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon is bekapcsolódott a rendezvénybe.

2009. május 29.

Országos sakk diákolimpia

Május 22-24-én Balatonlellén rendezték meg a Diákolimpia országos egyéni sakkbajnokságát. A megyei döntők alapján a Szentesi Spartacus SK 3 versenyzője jutott az országos döntőbe. A különböző korcsoportokban 25-30 fő versenyzett.

I. korcsoportban nagyszerű eredményt, 4. helyezést ért el Lantos Alexandra, a Koszta J. Ált. Iskola tanulója.

III. korcsoportban Szalaji Renáta a 15. helyen végzett. Ő a Petőfi Sándor Ált. Iskola tanulója.

IV. korcsoportban Nagy Noémi szintén 15. lett, aki a Csongádi Ének-Zene Iskola tanulója. Mindhárom versenyző komoly felkészüléssel, eredményekkel indult neki a nagy küzdelemnek.

Május elején Tiszaalpáron rendeztek gyermek sakkversenyt, ahol Lantos Alexandra első helyezést ért el. Május 9-én rendezett orosházi nyílt junior bajnokságon 47 induló közül, az alsós lányok között első helyezést ért el. Május 17-én Szegváron rendezett Zöld-Sas kupán az ifik között Alexandra bizonyult a legjobbnak.

Gratulálunk az eredményekhez.

Kőhalminé Forrai Julianna

2009. május 29.

Dzsúdó

A Szentesi Pollák DSE versenyzői az elmúlt hetekben rendezett cselgáncs megmérettetésen szép eredményeket értek el.

Berlinben vett részt az A kategóriás kvalifikációs versenyen Gila Nóra (-78 kg), aki a 7. helyet szerezte meg.

Miskolcon a Diákolimpia országos döntőjén is tatamira léptek a Kurca-parti judokák, ahol az 1998-as (Diák B) születésűek közül 2. helyezett lett Kalydy Vivien (-30 kg), míg az 5. helyezést Hevesi Ádám tudhatja magáénak (-55 kg). Az 1997-es (Diák "A") születésűek közül a dobogó harmadik fokára állhatott fel Varga Mercédesz (-45 kg).

Május közepén Ausztriában nemzetközi judo kupán vettek részt a Pollák DSE cselgáncsozói, ahol több ország versenyzői is képviseltették magukat. A szentesiek eredménye U 13 kategóriában 1. Kalydy Vivien (-30 kg), U 15: 2. Valkai Béla (-73 kg), U 17: 2. Kalydy Patrícia (-70 kg). U 17: 1. Gila Nóra (-78 kg).

2009. május 29.

Pénteken kezdődik a kincsvadászat

Május 30-án lesz egy újabb állomása annak a mozgalomnak, amelyet ez év elején Bertók Róbert kétszeres kick-box világbajnok, ökölvívó magyar bajnok indított el, a fiatalok szabadidejének értelmes eltöltése érdekében. A mozgalomhoz a hivatalos szerveken kívül sok sportegyesület csatlakozott, alternatívát biztosítva a fiatalok számára, hogy térítésmentesen sportoljanak, ne a káros szenvedélyekkel töltsék idejüket, ne azokban találják meg a sikerélményt.

Ne az utca nevelje őket! Bocskay István elmondta, hogy a mozgalom fő célja nem változott. Szóljon ez a mozgalom, ez a rendezvény a sportról, a szabadidő kulturált és értelmes eltöltéséről, ne az alkoholról, a dohányzásról vagy éppen a drogokról. A lehetőségeink szerint tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a mai fiatalok a káros szenvedélyek következtében ne haljanak meg még tinédzserkorban, pl. kábítószer túladagolás miatt.

2009. május 29.

Régi játszótársak

A nosztalgiázás az egyre magasabb életkort megért emberek kedvenc szórakozása. Erre gondolt Répa Sándor az 1948-1955-ös évek szentesi labdarúgója, amikor elhatározta, hogy egy ebéd keretében vendégül látja régi játszótársait egy kis nosztalgiázásra - hiszen olyan sokan már az égi labdarúgó pályán folytatják sporttevékenységüket - és hogy idelent egyre csak fogynak, ezért jó lesz legalább még egyszer találkozni egy baráti beszélgetésre, felidézni a régi sikereket és a néha előfordult kudarcokat.

Az elgondolást tett követte és megindult az ország különböző tájaira szétszóródott labdarúgók címeinek és telefonszámainak felkutatása. Így kaphatott meghívót Orosz Pál (Ferencváros), Tóth Lajos (Győri ETO), Mészáros Károly, Fekete István, Máriás János (Szeged), Kovács Pál (Diósgyőr) és Vörös Sándor (Budapest), valamint a Szentesen még élők: Tóth István, Kádár József, Abonyi Sándor, Abonyi János, Pólya László, Gazsi Sándor, Tóth László és Fazekas János, stb. az építőipari vállalkozótól. A meghívottak nagy örömmel fogadták a meghívást és ígéretet tettek arra, hogy május 30-án, szombaton 11 órakor a Sportszálló éttermében a találkozón ott lesznek.

Rendezők

2009. május 29.

Frida a filmklubban

A városi könyvtárban működő filmklub következő előadásán a Frida című olasz tragikomédiát vetítik június 2-án, kedden 18 órakor.

Frida Kahio 1907-ben született Mexikó City-ben. Sorsát egy tragikus autóbusz-baleset határozta meg végérvényesen. Mozdulatlanságra kárhoztatva kezdett el festeni, ebből merített erőt. Kifestette magából a kínzó fájdalmakat. Később is élete momentumai, sokkoló élményei adták képei témáját. Művészfilm egy különleges művésznőről, aki hatalmas energiával küzdött állandó szenvedései ellen, az életért.

2009. május 29.

Hőguta

A radiológus magához hívatja a beteget
- Van egy jó és egy rossz hírem, melyiket mondjam először?
- A rosszat, doktor úr!
- Rendben. A röntgenfelvételén egy nagy kiterjedésű, rosszindulatú tumor látszik!
- Hát ez szörnyű, és mi a jó hír?
- Photoshoppal el tudom tüntetni.

2009. május 29.

Kis kukta

  • Szalonnás burgonyatekercs fűszeres paradicsommal
2009. május 29.

Itthon maradt a Mars vándorserleg

Dr. Tóth Gyula érmet ad átA Mars Magyarország vándorserlegéért zajlott a küzdelem a ligeti uszodában rendezett 13. Óvodától az olimpiáig elnevezésű nemzetközi úszóversenyen. A múlt hét végén tartott nemzetközi tornán ismét sokan, több mint 400 utánpótlás korú úszó versenyzett. 17 egyesület közül a Szentes Városi Úszó Club legjobbjai, megnyerve a csapatversenyt, itthon tartották a serleget. Olimpiai bajnokot is vendégül láttak a verseny egyik védnökeként: Szabó József, a szöuli olimpia aranyérmes mellúszója érmeket adott át, s gyerekversenyzők kérésére autogramokat osztott, fényképezkedett velük.

2009. május 29.

Ülésezik a testület

A május 30-i ülésen a képviselő-testület megvitatja a Koszta József Általános Iskola beszámolóját, azt követően a kiírt igazgatói pályázat elbírálására is sor kerül. Az ülésen beszámol mind a gyámhivatal, mind az ön-kormányzat szakigazgatási szerve a gyermekvédelem területén végzett munkájáról. Év elején áttekintették, hogy milyen területeken tud segíteni a város azok számára, akik szociálisan valamilyen módon problémával küzdenek, a mostani előterjesztés arról szól, hogy az ápolási díj lehetőségét méltányossági módon kibővítené a testület. Az önkormányzat visszatérne egy korábbi támogatási formára is: földterületet adna, és állattartást biztosítana a szociálisan rászorulóknak. Évekkel ezelőtt már működött ez a forma, aztán az érdeklődés lanyhult a dologban. A gazdasági válság ismét felvetette az emberekben a lehetőséget. A város idáig hobbikertként hasznosított területeiből adna földterületet, és a régi sertés- és malacprogramot is felelevenítené.

2009. május 29.

Szívügy

A Szívügy klub tagjai június 3-án, szerdán 16 órakor tartják összejövetelüket a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol Medgyesi István ny. tanár tart előadást a Kunhalmokról.

2009. május 29.

Rejtett tehetségek

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját június 5-én, pénteken 10-12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Tomcsányiné Lucz Szilvia pedagógus tart előadást Rejtett tehetségek - az alulteljesítés problémája címmel.

2009. május 29.

Vendégszeretet

Megalakult a Szentesi Vendégszeretet Egyesület. A Művészetek Háza épületében működő egyesület tagságát magánszemélyek, civil szervezetek és gazdasági társaságok alkotják. Lapzártánkkor tartott sajtótájékoztatón elhangzott, nyitottak minden helyi turisztikában, idegenforgalomban, vendéglátásban érdekelt vállalkozással kapcsolatban, partnerséget vállalnak minden turisztikai esemény, látványosság, létrehozásában.

Elnöknek Molnár Líviát, alelnöknek Kálmánné Szabó Erzsébetet és Kun Árpádot választotta a tagság. Elhangzott: adatbázisuk kibővítése érdekében minden turisztikában érdekelt személy és szervezet adatait szívesen fogadják. Az egyesületről bővebben a következő számban olvashatnak.

2009. május 29.

Családi események

Született: Almási Attilának és Kurucz Andreának Ivett, Bakai Zoltánnak és Szkalonai Éva Mariannak Lilla, Buleca Csabának és Katona Andreának Flóra, Szántó Zoltán Csabának és Szrenka Évának Zita, Szabó László Attilának és Vanó Évának Balázs Gergely, Pászti-Tóth Gyulának és Jovan Gabriellának Csaba, Strehling Andrásnak és Lehoczky Nikolettának Richárd Mihály nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Határ András és Puskás Erzsébet, Lehota András Roland és Deák Henrietta, Erdőháti-Nagy János és Horváth Marianna, Palásti Zoltán és Kasza Franciska.

Elhunyt: Kátai-Tóth Imre, Juhász Balázs Istvánné Törőcsik Terézia, Ornyik János.