2009. május 29.

A szakadék szélén vagyunk

Hankiss Ágnes: maffiakormányzás van

Az uniós tagság védőernyőt jelent Magyarország számára gazdasági szempontból, hiszen ennek köszönhető, hogy elkerültük az államcsődöt. Másrészt az Európai Unió védelmet jelenthet hazánk számára a jogsértésekben is, amelyekre az elmúlt években kirívó és az európai demokráciákban elfogadhatatlan példákat láthattunk - hangsúlyozta szentesi sajtótájékoztatóján Hankiss Ágnes. A Fidesz Európa Parlamenti képviselőjelöltje szerint korszakfordító év lesz az idei.

Hankiss Ágness az EP-választás kapcsán alapvetően két dolog mellett érvelt azzal a céllal, hogy minél többen menjenek el június 7-én szavazni. Az egyik Magyarország helye az Európai Unióban, mellyel kapcsolatban sokakban fogalmazódott meg az elmúlt években a kritika: Érdemes-e uniós tagnak lenni?

- Magyarország számára jó az uniós tagság. Azzal, hogy tagország lettünk sok évszázados történelmi vágyunk is teljesült, ennek tehát jelképes jelentősége is van. Másrészt az unió egyfajta védelmet jelent számunkra. Az, hogy az államcsődöt el lehetett kerülni - nem kerültük el persze az egyre mélyülő gazdasági válságot - a legkisebb mértékben sem köszönhető az éppen regnáló kormányzatnak, hanem egyedül az uniós tagságnak. A másik amiben védelem számunkra az Európai Unió, a jogsértés - mondta Hankiss Ágnes.

A jelölt véleménye szerint az unió jelentette előnyök és védelem miatt el kell menni június 7-én szavazni, és meg kell erősíteni Magyarország uniós tagságát és helyzetét a magas részvételi aránnyal is, ami egy nagyobb legitimációjú uniós részvételt jelent. Belpolitikai értelemben is jelentősnek tartja az EP-választást: - A pécsi választás korszakfordító jelentőségű, hiszen a város sokáig a baloldal fellegvára volt. Az MSZP saját legbiztosabb helyén csúfosan kikapott, és azt a jelöltjét indította el, akiről azt gondolták, hogy a legnépszerűbb. Azonban ez sem volt elég. Azt hiszem, a pécsi eredmények azt mutatják, hogy az embereknek abszolút elegük van. Korszakfordító év lesz a mostani - véli Hankiss Ágnes. - A pécsi, majd a reményeink szerint legalább ugyanolyan eredménnyel záruló júniusi választás, utána pedig az előrehozott vagy az időben történő választás egy korszakot zár le. Olyat, amelynek talán a legfőbb jellemzője, hogy már nem a bal és jobb oldal szembenállásáról van szó az utóbbi években. Azt hiszem, hogy minden tisztességes, jó érzésű baloldali ember pontosan ugyanúgy látja, mint a jobboldaliak, hogy maffiakormányzás vette át az uralmat. Egy olyan maffia, amelyet saját kapcsolati tőkehálójának megszilárdításán, gyarapodásán kívül semmi nem érdekli. Gátlástalan, nem azonosul Magyarország polgárainak érdekeivel, értékeivel, jövőjével és valójában a szakadék szélén vagyunk - részletezte a Fidesz Európa Parlamenti képviselőjelöltje.