2009. május 29.

Pénteken kezdődik a kincsvadászat

Május 30-án lesz egy újabb állomása annak a mozgalomnak, amelyet ez év elején Bertók Róbert kétszeres kick-box világbajnok, ökölvívó magyar bajnok indított el, a fiatalok szabadidejének értelmes eltöltése érdekében. A mozgalomhoz a hivatalos szerveken kívül sok sportegyesület csatlakozott, alternatívát biztosítva a fiatalok számára, hogy térítésmentesen sportoljanak, ne a káros szenvedélyekkel töltsék idejüket, ne azokban találják meg a sikerélményt.

Ne az utca nevelje őket! Bocskay István elmondta, hogy a mozgalom fő célja nem változott. Szóljon ez a mozgalom, ez a rendezvény a sportról, a szabadidő kulturált és értelmes eltöltéséről, ne az alkoholról, a dohányzásról vagy éppen a drogokról. A lehetőségeink szerint tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a mai fiatalok a káros szenvedélyek következtében ne haljanak meg még tinédzserkorban, pl. kábítószer túladagolás miatt.

A hétvégén rendezendő program is egyfajta lehetőséget kínál. Izgalom, tudás, fizikai és szellemi teljesítmény, kaland. Ilyen még talán az országban sem volt, nyilatkozta Bertók Róbert, aki Bocskay Istvánnal együtt a játékmester szerepét is vállalta. Az idén a szentesi középiskolák és a vállalkozó kedvű tanárok indíthatnak egy-egy, 5+1 főből álló csapatokat, amelyekben a kiírás szerint 1 lánynak is szerepelnie kell. A terv szerint ez a program később bővül majd - akár megyei, akár regionális szintre - hiszen már más városokból is jelentkeztek csapatok.

A kincsvadászat programja pénteken elkezdődik, hiszen a feladatok olyan nehezek, hogy a csapatokat "edzőtáborba", egy "luxus kempingbe" hívják a szervezők, ahol a másnapi verseny során, az egyes állomásokon végrehajtandó feladatok technikai fogásait sajátíthatják el. Pl. búvárfelszerelés használata, kötélmászás, stb. A konkrét feladatokat azonban a szervezők az utolsó pillanatig titokban tartják. A csapatok sátrat, fekvőhelyet, élelmiszert, és mindazon segédeszközt - amit úgy gondolnak, hogy szükség lehet rá - saját maguk biztosítanak. A szervezők a bázisokon használt sporteszközökről, a biztonsági felszerelésről és a megfelelő személyzetről (egészségügyi, mentők, alpinisták, búvárok, tűzoltók stb) gondoskodnak.

A Tanerő - narancssárga, a Heroes of the Pollák - kék, a Közgé Rampage -fekete, a Mezgé Gladiátorok - zöld, a HMG Aranyásók - piros, és a Zsoldos Pengék - citromsárga pólókban versenyeznek.

A győztes iskola csapata a kincsen kívül, a SZEVIÉP által felajánlott 100 ezer forint értékű sportfelszerelést kap, de a fiatalok kapnak fitness belépőket, mászóbérleteket is.

Garai Sz. Imre