2009. május 29.

Tizedszer vetélkedtek

Iskolák és névadójuk Szentesen

Ebben a tanévben 10. alkalommal rendezte meg a Városi Gyermekkönyvtár, a TEAM Számítástechnika és a Koszta József Múzeum a 10-14 éves gyermekeknek a városi helyismereti vetélkedőt.

A vendéglátók 10 csapatot vártak a város iskoláiból az ünnepi vetélkedőre.

Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Tímár Ferenc mérnök-tanár ismertette a verseny menetét. A megnyitón egy rövid kis összegzés hangzott el az eddigi versenyekről.

A jubileumi évben a szervezők igyekeztek a gyermekekhez közel álló területet keresni, így esett a választás az iskolák és a névadók témára. Az évforduló egyben egy kis visszatekintést is jelentett, hiszen 11 éve volt az a városi felmerés, amely a gyermekek helyismereti tudását próbálta feltérképezni. Az eredmény akkor igen lehangoló volt. Ezért határozták el a szervezők, hogy apró lépésekkel, kis témák feldolgozásával próbálnak a helyzeten változtatni. A módszer is adott volt, hiszen a könyvek világa az ismeretszerzés egyik alapja. Az ott olvasottakat a múzeumi tárlatok egészítik ki, ezzel is a múlt értékeit tárva a gyermekek elé. A számítástechnika, a világháló alkalmazásával pedig hídként funkcionál a múlton, a jelenen keresztül ível a jövő felé.

Tíz év alatt csak a témák változtak, az alapkoncepció nem. Minden iskolából 5 fős csapatok jelentkezhettek most is a versenyre. Ketten a Gyermekkönyvtárban, ketten a Koszta József Múzeumban és egy kisdiák a TEAM Számítástechnikában dolgozott. Minden évben a versenyt megelőzően egy témához kapcsolódó, kutató és rendszerező munkát igénylő feladatot kellett leadni. Kezdetben ez csupán fotókkal kiegészített Word dokumentum volt, de mára a csapatok többsége rendkívül látványos Power Point segítségével mutatta be az általuk választott témát.

Az iskolák és névadók érdekes témának bizonyult. Most 10 csapat nevezése érkezett be határidőre. Változás csupán annyi volt, hogy a TEAM Számítástechnika helyett most a Kiss Bálint Református Általános Iskolában adott otthont a gyerekeknek. Minden versenyző ajándékot és emléklapot kapott. Az értékelésnél az alábbi eredmények születtek: 1. Koszta József Általános Iskola (Virág Máté, Mányai Adrienn, Vecseri Csilla, Illés Dóra, Kucsora Viktor, felk. nev.: Szelesné Mohácsi Éva és Lucza László). 2. Kiss Bálint Református Általános Iskola (Dajka Dalma, Dobsa Dorina, Józsa Gerda, Csernus Lukács Nóra, Berczeli Alex, fk.: Antalné Koncz Éva). 3. Kiss Bálint Református Általános Iskola (Bélteki János Benjamin, Törőcsik Kitti, Hidas Brigitta, Sándor Alexandra, Gyalai Fanni, fk.: Antalné Koncz Éva). 4. Petőfi Sándor Általános Iskola (Mészáros Csanád, Pászti Melitta, Csizmadia Kamilla, Traj Péter, Dobos László, fk.: Szatmári Judit és Urbancsok Győző). 5. Klauzál Gábor Általános Iskola (Farkas Csaba, Pataki Petra, Kovács Zsuzsanna, Kovács Lili, Vecseri László. Felk. nev.: Olaszné Nyéki Éva).

Kis-Rácz Antalné
szervező