2009. május 29.

A jólét forrása a szabadság

A Szabad Demokraták Szövetsége európai parlamenti listavezetője kampánykörútján Szentest is érintette. Sajtótájékoztató keretében Szent-Iványi István a pártjuk 14 pontos programjából ismertette a legfontosabbakat.

A liberálisok az Európai Parlamentben az elkövetkező öt évben egyik feladatuknak tekintik elérni a munkavállalás szabadságát az unióban. Vagyis a magyar munkavállalókat sújtó korlátozások feloldását osztrák és német oldalról, és ezért minden lehetséges fórumon fel is lépnek. Az EP-listavezető említette a felzárkózás fontosságát is. Ahogyan programjukban megfogalmazták: el akarják érni, hogy a kohéziós és regionális fejlesztési források 2013-tól is legalább a jelenlegi szinten álljanak az ország rendelkezésére. Bővítenék a kört, amelyben ezek a források a városok speciális fejlesztési igényeinek kielégítésére felhasználhatók, egyszerűsítenék és gyorsítanák a források odaítélésének eljárási rendjét.

A kutatás fejlesztésért, a versenyképesség növeléséért is erőfeszítéseket tesz az SZDSZ. Fontosnak tartják a hallgatói, oktatói és kutatói ösztöndíj programokat, említette Szent-Iványi. A sokféleség, tolerancia is egyik alappillére a szabad demokraták EP-választási programjának. Egy közös európai kisebbségi politika alapjait kívánják lerakni. A romaintegráció területén átfogó európai stratégiát kívánnak elfogadtatni és EU-s forrásokat megnyitni. A képviselő-jelölt arról is beszélt, hogy fel kell gyorsítani Magyarország csatlakozását az euróövezethez. Ennek érdekében kezdeményezik az unió hatékonyabb technikai és pénzügyi támogatását a közös pénznem bevezetési feltételeinek teljesítéséhez.

Kezdeményezik az EU-ban a piacnyitást, mondta a listavezető, aki példának hozta az energiapiac nyitását, mely a liberálisok követelése volt az elmúlt időszakban. Eredményeik voltak, de még nem fejeződött be ez a munka, hangzott Szent-Iványitól.

Amennyiben két képviselőjük jutna be az Európai Parlamentbe, azzal elégedettek lennének, ám a realitás egy fő. A magyar képviselők brüsszeli együttműködését úgy értékeli, hogy 2006 óta sokat romlott a kapcsolat köztük, azonban voltak ügyek, melyekben közösen fel tudtak lépni a különböző pártok küldöttei. Az Európai Parlament súlya növekedhet, véli a politikus, főleg abban az esetben, ha a lisszaboni szerződés hatályba lép. Ettől azt várják, hogy a kontinens a világ leginkább versenyképes, tudásalapú társadalmává váljon.

Egy kérdés erejéig a belpolitikát érintve elmondta, a magyar állampolgárok értékrendje nem gyömöszölhető bele a két nagy párt küzdelmébe. Harmadik erőre is szükség van, ezért harcolunk, jelentette ki a képviselő-jelölt.

Szent-Iványi azt is megfogalmazta: a jólét legfontosabb forrása a szabadság, enélkül Európa nem képes nagy teljesítményekre.

D. J.