2009. május 29.

Fegyveres betörőt fogtak

Több hónapos nyomozás után tett pontot egy fegyveres rablási ügy végére a rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. A történet tavaly novemberre nyúlik vissza, ekkor az esti órákban egy Szentes és Nagymágocs közötti tanyában jelent meg egy ismeretlen férfi, aki álarcban, fegyvernek látszó tárggyal a kezében követelt "Pénzt vagy életet!". Hogy kérésének még nagyobb nyomatékot adjon, a vele szemben álló hölgyet arcon csapta, aki végül átadott a tettesnek 5 ezer forintot. Az álarcos kifelé menet még egy mobiltelefont is zsebre vágott, majd távozott. A sértettek - a nő és otthon lévő édesapja - először nem a rendőrséget értesítették, hanem a rokonsággal konzultáltak, így mire a rendőrök tudomást szereztek a történtekről, és lezárták a környék útjait, már nem sikerült elfogni a tettest. A nyomozás során több személyt is meghallgattak a rendőrök, ezzel párhuzamosan pedig elrendelték a mobiltelefon körözését is, országos szinten. A telefon néhány héttel ezelőtt elő is került, Pécsen. Mint kiderült, legalább nyolc-tíz személyen keresztül került a készülék a baranyai megyeszékhelyre. A tulajdonosok kilétét fokozatosan felgöngyölítve jutottak el a nyomozók egy békés megyei, 36 esztendős férfihoz, aki jelenleg is jogerős börtönbüntetését tölti vagyon elleni bűncselekmények miatt. A férfi lefoglalt ruháit a szentesi rablás sértettjei felismerték, majd az elkövetőt is beazonosították. Ezután a gyanúsított beismerte tettét. A már börtönben lévő férfi a szentesi bűncselekményéért 5-10 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Súlyos testi sértés és csoportos garázdaság miatt indult büntetőeljárás három szentesi férfi ellen, akik a Kertvárosban, az egyik szórakozóhely előtt keveredtek szó-, majd pofonváltásba. Egy korábbi konfliktust szerettek volna lerendezni, amelynek az lett a vége, hogy egyikük könnyű, másikuk nyolc napon túl gyógyuló, orrcsonttöréses sérüléseket szenvedett. Mindhármuk ellen eljárást indított a rendőrség.

Elkezdődött a strandszezon, a tolvajok az uszoda és a gyógyfürdő területén is felbukkanhatnak. Értékesebb tárgyakat, ékszereket, drága mobiltelefonokat lehetőleg ne hagyjanak őrizetlenül a fürdővendégek, és azokat az okiratokat, bankkártyákat sem érdemes kivinni az uszodába, amelyekre ott egyáltalán nem lesz szükség.

H.V.