2009. május 29.

Fogyatkozik a város lakossága

Fejlasztést megalapozó dokumentum

Dicsérettel szólt Kozák János fideszes képviselő (és mások is a testületben) Szentes integrált városfejlesztési stratégiájáról. A rendkívüli önkormányzati ülésen tárgyalt többszáz oldalas anyag sok mindenre kitér, több szempontot vesz figyelembe, aminek mentén a város vezetése dolgozhat, hallhattuk a véleményeket. És persze, voltak észrevételek is, szép számmal. A pénzügyi bizottság elnöke például megdöbbentőnek tartja a város demográfiai helyzetét. Hasonlóan vélekedett képviselőtársa, Horváth István (Pálmások Szövetsége) is, aki elmondta, a népességfogyás Szentesen a legnagyobb a megyében. Az anyagban az szerepel, hogy - ha továbbra is így alakulnak a dolgok - 2025-ben Szentes népessége 25 ezer lesz. Horváth István szerint ez az adat már 2015-re be-következhet. A visszaesés duplája a megyei átlagnak, Szentes és térsége 6,7 százalékon áll népességfogyásban. A képviselő szerint mindenképpen meg kell találni az okát, máskülönben az önkormányzat nem tud beavatkozni a dologba.

Kozák János arról szólt, hogy a rendszeres munkajövedelemmel nem rendelkezők aránya magas Szentesen. Ami azt jelenti, hogy a településen adózók száma kicsi, az elöregedő várost egy kisebb számú népesség tartja el. A képviselő a továbbiakban kifejtette, Szentesen jelenleg sajnos nem beszélhetünk bérlakásépí-tési programról, majd fölvetette, hogy a városkép kialakításánál döntő szempont lenne, ha a tervezők a légvezetéket - legalábbis egyes helyeken - a föld alá vinnék.

Felvetődött a hékédi lakópark ügye is. Szirbik Imre polgármester válaszában kitért arra, hogy az önkormányzat városfejlesztési bizottsága több fordulóban tárgyalta, közvetlen a vállalkozó ajánlatait is értékelte. Amikor a bizottság ebben állásfoglalt, kiderült, hogy a terület közművesítése ugyanis olyan költségeket vonna maga után, hogy egy 1000 négyzetméteres telek ára megközelítené a 8 millió forintot, emiatt az ötletgazda vállalkozó is visszalépett a beruházástól. A Kertvárosban viszont lezajlott a telkek kialakítása, így a városrész tovább terjeszkedhet a Honvéd utca-Csongrádi út-laktanya által bezárt területen, ott csak a csapadékvíz elvezetését kell megoldani a jövőben.

A határozatot a polgármester - egyetértve Horváth István gondolatával, - így fogalmazta meg: az anyag el-sődleges szerepe és funkciója a város középtávú fejlesztésének megalapozó dokumentuma, amely magába foglalja a pályázatokhoz szükséges integrált városfejlesztési stratégia megoldásának rövid távú gondolatát is.

Mint munkaanyagot a képviselő-testület elfogadta a városfejlesztési stratégiát, és társadalmi vitára bocsátja azt. Az anyag az interneten is olvasható lesz.

A továbbiakban az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok és közalapítványok éves beszámolóját hallgatta meg és fogadta el a testület.

A Szentes Városi Szolgáltató Kft. éves beszámolóját vitatva néhány adat lapunkkal kapcsolatban is elhangzott a képviselő-testület rendkívüli ülésén. Hor-nyik László azt indítványozta, hogy legyen ingyenes az újság, mivel úgy több hirdetésre tehetne szert a város lapja. A képviselő 850 példányszámról beszélt, felvetését ezennel kiegészíteném: a Szentesi Élet eladott példányszáma 1300-1500 között mozog hetente. Ennél természetesen jóval többen olvassák a lapot, többek kö-zött az interneten keresztül.

A Szentesi Élettel kapcsolatban a Délvilág c. megyei napilapban a következő olvasható: több képviselő azt javasolta, hogy szervezzék ki a lapot, hogy önállóan vagy a Rádió Szentessel működjön. A mondat finoman fogalmazva nem fedi a valóságot. A tárgyhoz két képviselő szólt hozzá: Hornyik László eleve elvetette azt, hogy a szintén veszteséges Rádió Szenteshez kötődjön az újság. Igaz, hogy Horváth István korábban javaslatot tett erre a verzióra, de a rendkívüli ülésen már ő sem kardoskodott a helyi rádió mellett. A lap hovatartozása eddig is a gazdasági irányítást érintette. Úgynevezett testidegensége bármelyik önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnál fennállhat. Még a rádió vonatkozásában is, hiszen a két média esetében más-más műfajról beszélhetünk. A képviselők említést tettek a Szentesi Élet önállóságára is.

Lovas József