2009. május 29.

Apróságokon múlhat

Raviola nyergében a vágtán

A hétvégén rendezik meg Budapesten, a Hősök terén a Nemzeti Vágtát. A versenyben Szentes-Csongrád színeiben is lesz induló, Hegyi Zsolt, akinek egy héttel a Nemzeti Vágta előtt lovat kellett váltania. Az angol telivér, Hősnő ugyanis jól szerepelt legutóbbi versenyén is, túlteljesítve ezzel azt a handicap pontszámot, amely alatt még elindulhatnak a lovak és hajtóik a vágtán.

Hősnő helyett így a négyéves, sötétpej kanca, Raviola nyergében indul a zsoké a sorsolás szerinti 7. előfutamban, mely vasárnap kora délután, várhatóan 14 és 15 óra között indul. Itt Gyöngyös, Balatonkenese, Őriszentpé-ter, Petőfibánya és Esztergom lesz a vetélytársunk. S mint azt a csapatvezető Horváth Csabáról megtudtuk: a lovas és a ló képességei alapján továbbjuthat, de apróságokon múlik a helyezés. Mindenesetre előnyt jelenthet, hogy csak a 7. futamban indulnak, így látják a többieket futni, s megfigyelhetik, hogy hogyan helyezkednek el az ellenfelek a versenypályán.

Hegyi Zsolt egyébként hódmezővásárhelyi, de Szenteshez kötődő zsoké, hiszen lovát is helyi istállóban tartja, s a városban edz. Lova, Raviola gazdája szintén szentesi, Kiss Csaba. A négyéves, sötétpej kanca eredményes volt a tavalyi évben, múlt hétvégén pedig szintén jól szerepelt a galoppon.

Mint azt Horváth Csaba elárulta: A héten szokott öszsze ló és lovasa, bár a lóváltás Hegyi Csabának - aki naponta 5-6 lovat lovagol meg - nagy változást nem jelent, s Ravilona is fel van készítve. A Nemzeti Vágtára Üllőn gyakorolnak, mely azért jelentett előnyös megoldást, mert így nem homokos talajon edzhettek, illetve a verseny előtt nem kellett az utaztatásnak kitenni a lovat. A héten szoktatták a telivért a galopp nyereg helyett az angol nyereghez, főként átmozgató edzéseket tartottak, illetve kipróbálták, hogy a többi ló mellett mennyire állja meg a helyét. Csak egy nap volt gyorsedzés, szombaton pedig 8 perc áll rendelkezésükre, hogy a vágta helyszínén fusson egyet.

Cseh-Lakos