2009. május 29.

Szakadt a kötél

Kihívás Napja

A város több pontján fekvő intézmények kapcsolódtak be az idei évben is az immár 19. alkalommal meghirdetett Kihívás Napja programsorozatba, amelyben Szentes a kezdetek óta részt vesz. A rendezvényen különös eset is történt, a Deák Ferenc Általános Iskola Damjanich János Tagiskolájában a kötélhúzás közben még a kötél is elszakadt, olyan erősen küzdöttek a kisiskolások.

Az óvodásoktól kezdve, az általános- és középiskolásokon át, egészen a szeniorok-ig minden korosztály képviseltette magát az egész napos sportprogramban, melyből nemcsak az oktatási intézmények tanulói, hanem dolgozói is kivették részüket. A sportolni vágyók főként játékos sportvetélkedőkön, labdajátékokban, úszásban, kerékpározásban, futásban és aerobikban próbálhatták ki magukat a Challenge Day keretében, de az esélyegyenlőség jegyében mód nyílt a fogyatékosok megmozdítására is, május 20-án a sportegyesületek edzései is nyíltak voltak, sőt a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon is bekapcsolódott a rendezvénybe.

- A szentesi kistérségi társulás iroda felkérésében vettünk részt a programban. Az idén először kaptak a kistérségek is felhívást a Kihívás Napjára, így intézményünk is benevezett. Körülbelül 60 ellátottunk és 40 dolgozó, valamint 15 hozzátartozó sportolt nálunk. A lényeg az volt, hogy mozogjunk együtt legalább 15 percet, a cél pedig az örömszerzés. Az esélyegyenlőség jegyében a kerekes székes lakóinkat is bevontuk a programba, mely reggel 9-kor kezdődött. 5 csapat indult el, melyek tagjainak 8 állomásból álló feladatsort kellett teljesíteni, köztük kincskeresést, keresztrejtvényt, labdaterelgetést. Háromnegyed 11-kor pedig mozgásterapeutánk segítségével zenére mozogtak az intézmény lakói és dolgozói, valamint 11 órakor a Táncol az ország elnevezésű programon vettek részt - mondta el lapunknak Bo-lyánné Szamosközi Gabriella intézményvezető, aki arról is tájékoztatott, hogy a Demens-ellátásban résztvevők is sportoltak. Közülük voltak olyanok, akiket be tudtak vonni a csapatjátékba, de olyanok is, akikkel az ápolók külön foglalkoztak.

A teljesítéseket a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban összesítették, hiszen a hasonló nagyságrendű települések közötti versenyben is részt vett Szentes. Végeredményként elmondható, hogy összesen 21 óra alatt 695 tizenöt perces megmozdulást regisztráltak. A 2009. Kihívás Napja versenyében Szentes kategóriájában (VI. kategóriában 11 település indult) az előkelő ötödik helyen végzett, melynek megvalósítása a helyi szervezők és a sportot kedvelők kitartó és áldozatos munkájának köszönhető.

Cseh-Lakos