2009. május 29.

Már van mozgolódás

Változatlan szabályokkal nyit a tiszai strand

Reméljük, idény nyáron is megtelik a tiszai strandBeindul a strandszezon, a meleg napokat azonban nemcsak a ligeti sportuszodában, hanem a tiszai strandon is élvezhetik a városlakók. Idén strandnyitó bulit nem terveznek, nem volt rá jelentkező, s a költségvetés sem biztosít rá forrást. A szúnyogokat már földi úton irtották, az érintett terület esetében azonban csak gyérítésről lehet beszélni.

Kiss Ferenc tájékoztatása szerint: A vízpartot már rendezték, lazították és rotálták a homokpartot. Egyelőre nem tervezik, hogy komolyabban hozzányúlnak. A Városellátó Intézmény munkatársa az idei fejlesztések között említette, hogy vásároltak egy új mentőcsónakot, vagyis lecserélték a csónaktestet mintegy 200 ezer forintból. A korábbi nem felelt meg az előírásoknak és rossz állapotban volt, de a kis teljesítményű, felszerelhető motor még jól használható. A régi tusoló tálcát teljesen elbontották és újat építettek helyette, amit a hét elején már be is üzemeltek. A tiszai strand fejlesztésére külön forrás nem áll az intézmény rendelkezésére, az éves üzemeltetés elviszi a teljes bevételt.

A strandra az idei évben is csak azok a telektulajdonosok hajthatnak be az üzemelétetési időszakban - amely mindig az időjárástól, illetve a vízállástól függ -, azaz júniustól augusztusig, akik a városellátótól kérnek behajtási engedélyt. Ez csak arra jogosítja fel őket, hogy saját telkükön megálljanak. Viszont aki fürdőzni megy, az gépjárművét és kerékpárját is a megszokott parkolóhelyen tudja lerakni. Működik a portaszolgálat is, ezzel szabályozzák a forgalmat a nagyszámú fürdőző miatt, illetve azért, mert a strand környékén viszonylag szűk a terület, szűkek az utak. Tehát ha valaki bemegy autóval és megáll valahol, az könnyen dugót okoz. Ezért parkolási díj ellenében sem lehet megállni a területen.

A strand környékén már évtizedek óta állnak üdülőházak is, ahol a szentesiek közül sokan szívesen töltik hétvégéjüket vagy délutánjaikat természet közelben. A március 16-ával életbe lépett városrendezési szabályzat és szabályozási terv, melynek alapja az országos és megyei területrendezési terv, egyértelműen kimondja, hogy a strand üdülőterületén már nem lehet felhúzni újabb ingatlanokat. Ennek oka, hogy a folyók árvízjárta területein beépítésre szánt területeket, például üdülőterületeket nem lehet kijelölni.

- Ez azt jelenti, hogy a meglévő üdülőkön kívül ott új üdülőket nem lehet építeni. A strandot továbbra is lehet üzemeltetni, de csak olyan építményeket lehet elhelyezni, amelyek a szabadtéri fürdőzést, a napozást, a sportot szolgálják. Például állványon kialakított öltözőket, tárolókat, vagy természet közeli gyephézagos burkolatú parkolóhelyeket. Azonban állandó tartózkodást szolgáló épületek nem építhetők fel. A vállalkozók sem alakíthatnak ki állandó jellegű, kizárólag lábakon álló épületeket, amennyiben a közegészségügyi hatóság engedélyezi - mondta el lapunk érdeklődésére Czirok Jánosné. A műszaki osztályvezető kitért arra is, hogy a rendezési tervben kijelöltek egy a Tiszához közel fekvő területet, ahol hétvégi vagy üdülőházakat lehet építeni. Ez a tiszai feljárónál lévő, a Csongrádi utat a honvédségi gyakorlótérrel összekötő út Csongrád felöli oldalán található.

Cseh-Lakos