2009. május 29.

Megújul a távfűtés rendszere

Tíz intézmény energetikai modernizációja

Kerekes Valéria, Kanász Nagy Gábor, Szirbik Imre és Döbrőssy Iván a sajtótájékoztatónDédelgetett vágya már a településnek, hogy a talpunk alatt lévő energiabázist oly módon használjuk föl, amely közvetlenül is gazdasági előnnyel kecsegtet a városban. A hozzá kapcsolódó munkálatokkal pedig korszerűsítést érhetünk el - jelentette ki Szirbik Imre polgármester a minapi sajtótájékoztatón. Évekkel ezelőtt, amikor Magyarországon megjelent az úgynevezett Norvég-alap kiírása, akkor kezdődött el az a közös munka, amely a város fenntartásában, illetve a város tulajdonában, de a megyei közgyűlés fenntartásában levő intézmények energetikai korszerűsítését jelentette.

- Gáz-, szénhidrogén alapú fűtés helyet termálalapú fűtésre áll át a város. Ezzel információim szerint az önkormányzat megteremti Magyarország legnagyobb öszszefüggő geotermikus energiarendszerét. Ez a rendszer jelenleg is közel 3 ezer lakásegységet biztosít energiával, a bővüléssel mintegy 25-30 százalékkal növekszik ennek a fűtött területnek a nagyságrendje - tájékoztatott a polgármester.

A pályázat közel 2,5 millió euró támogatással biztosítja tíz intézmény fűtésének felújítását. Forintra átszámolva közel 540 millió forintot jelent mai árfolyamon, amelyből 95 millió forint az önkormányzati erő. Mellette olyan munkákat is elvégeznek, amelyek az intézménystruktúra fejlődését szolgálják. Így például: a már hagyományos hőfelújításhoz kapcsolódóan szigetelést, nyílás-zárócserét, épületgépészeti korszerűsítést.

Dr. Kerekes Valéria jogtanácsos egyebek mellett elmondta: a kivitelezési munkákat intézményenként hirdetik meg, és szeretnék, ha ebbe a helyi vállalkozók is pályáznának, részt vennének benne.

Kanász Nagy Gábor projektmenedzser szólt arról, hogy a korszerűsítés közel 300 tonna széndioxid kibocsátás csökkenést eredményez éves szinten. Körülbelül 40 százalékos energia-megtakarítás várható. A felújított intézményi alapterület 25 ezer négyzetmétert jelent. A beruházások 2009-ben elkezdődnek és 2010 év végéig be is szeretnék fejezni. A Norvég programról egy honlapot is létesítenek, amelyről sok információt szerezhetnek az érdeklődők. Tájékozódhatnak a projekt aktuális állásáról.

S hogy mely intézményeket érint a pályázat? A Köztársaság utcai és a Szent Anna utcai óvodákat, a Pollák Antal és a Zsoldos Ferenc szakközépiskolát, szakiskolát, az Árpád utcai óvoda Árpád utcai épületét, a családok átmeneti otthonát, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolát, a gyermekek átmeneti otthonát, a Petőfi Sándor Általános Iskolát és a már bővítés alatt álló bölcsödét.

Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. Ügyvezetője arról szólt, hogy az intézmények rákapcsolásával bizonyos szinten megújul a távfűtés rendszere is. Ilyen mértékű (létszámú, légterű) épületek rákapcsolását a jelenlegi rendszer 100 százalékban nem tudná kielégíteni, ezért kell korszerűsíteni a fűtőműveket. A Kurca-par-ton két nagyteljesítményű gázkazánt építenek be az eddigi négy helyett, valamint szétválasztják a távvezetékrendszert, így könnyebben szabályozhatók lesznek. A távvezetéket úgy építik ki, hogy a rendszerbe a későbbiekben további intézmények is bekapcsolódhassanak. Terveik közt szerepel egy új termálkút kivitelezése is, részben a strandi vízhő kielégítésére, illetve további energetikai közhasznosításra. A munkát két ütemben végzik, azt szeretnék, hogy szeptemberre négy intézmény, a Zsoldos és a Lajtha iskola, valamint a két óvoda már így működhessen.

A héten a parlament Szir-bik Imre kezdeményezésére megkezdte annak a törvényjavaslatnak a vitáját, amely a vízügyi törvény ama módosítását tartalmazza, miszerint a visszasajtolás kötelmét enyhítenék, és azáltal lehetővé tennék - elsősorban a mezőgazdaság számára - az energetikai vizek hasznosítását. Ma a 15 éve érvényben lévő vízügyi törvény olyan passzust tartalmaz, amely az utolsó cseppig kötelezővé teszi a visszasajtolást, amely ha gyakorlatilag végrehajtásra kerülne, akkor az a magyar mezőgazdaság, és azáltal a magyar geotermikus kertészet végét jelentené - jelentette ki a polgármester.

Lovas József