XLI. évfolyam 20. szám

2009. május 22.

Strandfejlesztések

Búvárfoglalkozások, zenés esti fürdőzés

Minden nap vannak olyan periódusok, amikor a vízilabdázók, az versenyúszók, az úszni tanulók és a strand vendégei is kényelmesen elférnek a ligeti létesítmény medencéiben. Délután van olyan óra, hogy szinte csak lézengenek a strandolókJelentős változások várhatók idén a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft.-nél. Pontosabban: az uszoda, valamint az üdülőházak és a kemping környékén. Amint azt Deák Albert igazgatótól megtudtuk, a lehetőségek nagyok. Három pályázatról beszélhetünk, az egyik az Önkormányzati Minisztérium által kiírt sportlétesítmény felújításáról szól, ez intézményenként 10 millió forintot juttatna egyebek mellett a teniszpályák öltözőjének felújítására, a lelátó alatti földszinti rész teljes felújítására, egy edzőterem kialakításával.

2009. május 22.

Gyógyvizes medencék az uszodában

Ma már több mint 30 termálkút van Szentesen. Az önkormányzat úgy döntött, hogy részben a strand melegvízellátásának biztosítására új termálkutat furat az alsóréti idősek otthonánál.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: a város 1999 óta egységes geotermikus hálózattal dolgozik. Azok a termálkutak, melyek az önkormányzat kezelésében vannak, illetve az a három fűtőmű, amely a város távfűtését szolgálja, egységes geotermikus rendszerben működnek. Ehhez a rendszerhez csatlakozik termálvízfogyasztóként a gyógyfürdő, és a ligeti uszoda. - Ezt az egységes rendszert fejlesztjük tovább - tájékoztatott a polgármester.

2009. május 22.

Önkéntesek elismerése

A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete május 15-én tartotta Világnapi ünnepségét Szegeden. A rendezvényen a kiváló munkát végző önkéntesek kitüntetéseket vettek át. A szentesi segítők közül Vöröskeresztes munkáért ezüst fokozatú kitüntetésben Vida Gyuláné, bronz fokozatú kitüntetésben Baranyi Lászlóné, Fekete-Nagy Albertné, Horváth Lajosné részesültek. A Magyar Vöröskereszt Dicsérő Oklevelét Szentes Város Önkormányzat Városellátó Intézménye nevében az intézmény vezetője, Varga Sándor vette át több éves áldozatkész segítő munkájukért.

2009. május 22.

Megújult a közétkeztetés

Bővülő kapacitás, stabil létszám

Két hónapja kívül-belül megújulva várja a három évtizedes múltra visszatekintő központi gyermekélelmezési konyha az iskolásokat és az időseket. Az intézmény nemcsak közétkeztetési feladatokat lát el, hanem megrendelésre, alkalmakra is készít ételeket. Sőt lakodalmak, rendezvények helyszínéül is szolgál a modern kor elvárásainak megfelelő étkezde. A megújulás azonban létszámleépítést nem okozott az intézményben.

A rekonstrukció keretében új tereket is kialakítottak, így fehér és fekete öltözővel, reggeli előkészítő helyiséggel és tésztakonyhával bővült a konyha. Ezek mellett az alapterületet érintő változások mellett a konyhatechnológia teljes egészében megújult. Növekedett a kapacitás is, mely a korábbi 3 ezer adagról engedélyezetten 3900-ra bővült.

2009. május 22.

Csallány nevét vette fel a kiállítóhely

A múzeumalapító nevét viseli május 18-a óta a Széchenyi ligeti kiállítóhely. A múzeumi világnap alkalmából került sor a névadó ceremóniára, mely után az épület a profiljának megfelelően - ugyanis főként időszaki tárlatoknak ad helyet - Csallány Gábor Időszaki Kiállítóhely elnevezéssel működik tovább.

2009. május 22.

Kell-e a megye?

Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre több vitáról hallani, úgy szakmai, mint politikai körökben a megyék létjogosultságáról. Egyáltalán kell-e a megye?, teszik fel a kérdést a téma kutatói. A közigazgatási reform kapcsán fölmerült az, hogy mint közigazgatási egységet, ki lehetne iktatni, és nagyobb regionális egységekre áttérni.

Hallgatva a vitát, ki ellene, ki mellette szól. Utóbbi esetben legföljebb tradicionális érveket tudnak felhozni, mondván, már István korában is létrejött a vármegye, hogyan nézne az ki, ha a több mint ezeréves vármegyét megszüntetnék. Labádi Lajossal, a szentesi levéltár vezetőjével történeti aspektusból próbáljuk végigkísérni a vármegyék szerepét, történetét.

2009. május 22.

Katasztrófavédelemből jeles

Május 13-án a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kishomoki kiképző- és raktárbázis területén rendezték meg a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny Csongrád megyei fordulóját. Az eseményen a Szentes Polgári Védelmi Kirendeltséget, és ezáltal a szentesi kistérséget az általános iskolás korcsoportban a Fábiánsebestyéni Arany János ÁMK, a középiskolás korcsoportban Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Fábiánsebestyén) csoportjai képviselték.

A nevezett gyerekcsoportok a kirendeltségi selejtezőn szerezték meg az indulási jogot a megyei versenyre.

A megyei versenyen a csapatok a középiskolás korcsoportban 1., míg az általános iskolás korcsoportban 3. helyezést értek el.

2009. május 22.

Saját hazájában próféta

Régi igazság, hogy saját hazájában senki nem lehet próféta - kivételek azonban mindig akadnak. A 80-as évek végén a gazdasági életben kirajzolódtak azok az erővonalak, melyek a későbbiekben befolyásolták cégek életét. A Czinege Manufaktúra ebben az időben alakult meg. A vállalkozás Tiszaalpár egyik ősi hagyományára épült, a vesszőfonásra. Profiljukat kezdetben a vesszőáruk készítése és forgalmazása határozta meg, védjegyül a kézművesség előtérbe helyezése szolgál. A Czinege Manufaktúránál időben megérezték a bővítés szükségességét, s a meglévő termékek mellett elmozdultak egy magasabb minőség irányába, mert kereslet mutatkozott rá. Ekkor fordultak a Távol-Kelet felé, fedezték fel a cég számára Vietnam, Banglades, Indonézia, Bali, Kína, és a Fülöp-szigetek kézműves világát, fantasztikus anyaggazdagságát.

2009. május 22.

Népfrontértekezletet tartottak

Évfordulónaptár - 2009.

120 éve, 1889. május 16-án megszületett Szentesen Der-zsi Kovács Jenő (1889- 1969) középiskolai tanár, népdalgyűjtő, zeneszerző, karnagy, 1913-1955 között a Horváth Mihály Gimnázium tanára. A kb. 250 dalból álló kéziratos gyűjteményét a szentesi múzeum őrzi. (1971-ben utcát neveztek el róla.)

225 éve, 1784. május 17-én Zerdahelyi Gábor titopolisi c. püspök, váci vikárius egyházi látogatást tett Szentesen.

2009. május 22.

Szemléletváltás kellene

Több tucat ember kért szociális kölcsönt

Több mint százan keresték már fel a szociálpolitikai osztályt szociális kölcsönért, azonban az önkormányzat viszszatérítendő támogatás helyett május közepéig 83 esetben vissza nem térítendő adósságkezelési támogatással is tudott segíteni a családok problémáiban. Ez a szám annak tükrében is kiemelkedő, hogy tavaly egész évben, havi átlagban összesen 47 esetben állapítottak meg adósságkezelési támogatást, a kérelmezők körülbelül 90 százaléka kölcsönért fordult az osztályhoz.

2009. május 22.

Négyszer irtják a szúnyogokat az idén

A vérszívókra még van ellenszer

Beindult, hiszen időszerűvé vált a szúnyog- és kullancsirtás Szentesen. A szúnyogállomány gyérítését a megszokottak szerint nemcsak légi, kémiai úton végzik, hanem meleg ködös eljárással is. Míg a kullancsirtás a város frekventált, füves, fás területein történik meg. Előbbire több mint 4 millió forintot szánnak, utóbbira valamivel kevesebb mint egymillió forint a keretösszeg.

2009. május 22.

Hogy kitáruljon a világ.

Huszonöt éve optikus iparos. Idén a szakma ezüstgyűrűvel tüntette ki. Pedig nem akart optikus lenni. "Abban az időben, amikor érettségiztem, akkor nem nagyon volt más lehetőség, csak egyetemre menni. Lehettem volna óvónő, tanárnő, stb. Én fodrász akartam lenni. Ahhoz volt kedvem, de apukám nem engedte. Aztán hallottam valakitől, hogy optikusképzés is létezik, Nyíregyházán kerültem kapcsolatba a szakmával" - meséli.

Dr. Talliánné Bodó Gabriella nyírbátori születésű, a nyírségi megyeszékhelyen járt gimnáziumba. Abban az időben célirányosan vették fel a diákokat. A fővárosban a személyzetis úgy irányította őket, hogy utána visszakerülhessenek abba a megyébe, ahonnét jöttek. Kevés optikus szakember volt akkoriban.

2009. május 22.

Levadásztuk Voga Agát

Tömeg loholt a Sláger-karaván nyomában

A 10 éves Sláger Rádió Bumeráng című műsorának mókamesterei, Bochkor Gábor és Boros Lajos törökországi lux-usutazáshoz keres nyaralópartnereket. Kedden városunkon is áthaladt a Sláger-karaván, így egy szentesi párnak is esélye volt, hogy bekerüljön a húszfős utazó csapatba.

Már előző este elkezdődött a Nagy Voga vadászat zenés beharangozója a Kossuth téren, ahová begördült a török nemzeti színekkel díszített kamion. Fedélzetén háremhölgyek lejtettek táncot, majd Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar csinált fergeteges hangulatot, miközben a téren nyereményjátékok, termékkóstolók várták az összesereglő embereket. Másnap reggel aztán beindult az interaktív rádiós műsor, fogalmazhatunk úgy is, az őrület. Rajtra készen állt Voga Processzor, aki most aga, illetve Bochkor.

2009. május 22.

Tánc a könyvtárban

Pályakezdők: Pandur Petra

Februárban új szolgáltatás indult a gyermekkönyvtárban, amely Pandur Petra számára is új lehetőségeket hozott. A 21 éves, eredetileg szigetvári versenytáncos lány gyermekfelügyelőként foglalkozik a kicsikkel, míg szüleik hivatalos ügyeiket intézik.

Petrától megtudjuk, az országban csak itt működik ez a fajta könyvtári szolgáltatás. Két órát tölthetnek felügyelet alatt a gyerekek. Kézművesség, olvasás-írás szerepel ilyenkor az időtöltésben, hogy minél többet tudjanak hazavinni a hely szelleméből, mondja Petra, aki formabontó megoldásként társastáncot is tanít a könyvtár egyik helyiségében. Akad, akinek a szülei nem tudnak fizetni, őket költséget nem igénylő foglalkozással, például színezéssel köti le a gyermekfelügyelő. Vannak állandó gyerekvendégei, de még kezdeti stádiumban tart a szolgáltatás.

2009. május 22.

Tizenhetedszer mozdultak

Tizenhetedik alkalommal gyűltek össze a testvérkollégiumok a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban a mindig nagy sikerű Mozdulj! Sportnapra. Tavaly nem sok idő volt a szervezésre, árulta el a nyáron kinevezett igazgató, Kertész Ildikó, most azonban 11 kollégium és több mint 300 diák részvételével rendezhették meg. Többek között Nyíregyházáról, Tatáról, három csongrádi kollégiumból és a szlovákiai Ógyalláról is érkeztek vendégek. A múlt héten rendezett eseményt szerencsére nem befolyásolta az esős, hűvös időjárás. A már hagyományos labdarúgás, kosár- és kézilabda mellett idén debütált a bowling, melyet a Chicago pub pályáján tartottak. Mint Kertész Ildikó elárulta, az ötletet Nyíregyházáról hozták, egy áprilisi rendezvényen, amelyen részt vett a kollégium. Nagy sikere volt a sportágnak, s úgy gondolták, átveszik, s a nevezések nagy száma miatt itt is tarolt ez a mozgásforma.

A terneysek elsősorban labdajátékokban jeleskedtek, a kosaras fiúk harmadikok, míg a kézis lányok elsők lettek. Megérdemelten nyertek, nyugtázta az igazgatónő, hiszen a lánycsapat nemrégiben egy hasonló makói rendezvényről is elhozta az első helyet.

2009. május 22.

Angels-buli Szentesen

Noha az egykori Hell's Angels Együttes már 1968 végén feloszlott, a mai 50-60-osok nem felejtették el az akkori jó hangulatú bulikat.

A megszűnés után 26 évvel fogalmazódott újra az igény a zenéjükre és 1994 áprilisában felejthetetlen hangulatú koncertet adtak a kollégium ebédlőjében.

Azóta több-kevesebb rendszerességgel léptek fel, jönnek össze egyrészt saját maguk, másrészt egykori közönségük szórakoztatására. Ez a generáció lassan már nagypapa, nagymama korosztályba lép, de az ifjabbak is szívesen jönnek ezekre a bulikra, hiszen az élőzenének van egy régi sajátos varázsa, amit más nem tud pótolni.

Visszatérésük 15. évfordulóján - immáron Angels néven - újból nagyszabású zenés, táncos, vacsorás bulit rendeznek május 29-én, pénteken 20 órától a Hungerit Zrt. ebédlőjében. A Séf Kft. közreműködésével marhapörkölt vagy vegyes sülttál várja a vendégeket. Jegyek elővételben megvásárolhatók Lantos Balázs órásmesternél vagy Ombódi Károlynál.

Az együttes tagjai - Berkecz Dávid, Gábor István (Pimi), Gullay Mihály, Monori Attila, Sáfár Zsolt, Szabó Tibor és Tofán Sándor - szeretettel várják régi és új vendégeiket.

Boros István

2009. május 22.

Derzsi tanár úrra emlékeztek

A Pólya u. 1. mellett szép számú érdeklődő (egykori tanítványok, tisztelők) várakozott arra, hogy jelen lehessen a Derzsi Kovács Jenő 120. születésnapja alkalmából rendezett emléktábla avatásának. A megjelenteket Körtvélyesi László és családja (az egykori Derzsi ház jelenlegi tulajdonosai) fogadták meleg szeretettel, némi harapnivalóval, vörös borral, ásványvízzel és a Prihoda Eszter vezette vonós népi zenekar a Derzsi gyűjtemény közismert dalait megszólaltató muzsikájával.

2009. május 22.

Egészségünk védelmében

Dr. Döncző Margit Egészségcentrumot tart fenn Cserkeszőlőn. Amiért lapunkban is írunk róla, az azért van, mert hetente egy nap Szentesen is találkozhatunk vele. A doktornő modern eszközökkel és módszerekkel átfogó képet ad páciensei egészségi állapotáról.

Vizsgálatai:

Számítógépes érvizsgálat arteriográffal

Egy új diagnosztikai módszer, amelynek segítségével gyorsan, egyszerűen felvilágosítást kaphatunk arról, hogy ereink állapota mennyire van összhangban korunkkal. Segítségével megtudhatjuk, hogy az érelmeszesedés elkezdődött-e már, van-e valahol érszűkület? Mindezt még olyan korai stádiumban, amelyben még diétával, mozgással, esetleg gyógyszeres beállítással és fokozott odafigyeléssel érrendszerünk állapota javítható.

2009. május 22.

Kerékpárverseny és túra

A múlt hétvégén került sor a St. Jupát SE. idei első kerékpárversenyére - nagy érdeklődés mellett -, mely teljesítménytúra is volt egyben. A JOKER kerékpáros verseny mezőnye a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok mellől indult, hogy legyőzze az idei két versenytávot.

Igaz a szervezők - mint elmondták - a rövidebb kört mindenkinek ajánlották, hiszen azt kellemes, könnyed tempóban is lehetett teljesíteni, ennek ellenére a nevezők felkészültségükről tettek tanúbizonyságot, hiszen többen voltak, akik már körülbelül egy óra alatt visszatértek az expo standjai mellett felállított versenyközpontba.

2009. május 22.

Maradtak az élvonalban

A Szolnok elleni hazai győzelmet követően az elmúlt szombaton a Fehérvárt is legyőzte (9-6), és ezzel biztosította jövő évi OB I-es tagságát a BodrogiBau Szentesi VK férfi vízilabda csapata. A találkozó végén olyan ünneplésben volt része a fiúknak, mintha bajnokságot nyertek volna, holott "csak" a 11. hely jutott idén a férfi vízilabdázóknak. Az előzmények ismeretében azonban már a bent maradásnak is örülni kell, egy esztendővel ezelőtt ugyanis az volt a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán első osztályú csapat Szentesen. Az előző idény játékos-kerete gyakorlatilag szétszéledt, a legfőképpen fiatalokból, más csapatoknál a cserepadon ülő tehetségekből, és az itthon maradt játékosokból kellett új együttest építenie az új edzőnek, Vass Sándornak. Megtette.

2009. május 22.

Szomorú vasárnap

Tisztes helytállásban reménykedett, ám az utóbbi hónapok legsúlyosabb vereségével tért haza Sándorfal-váról a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A mieink 8-1-re kaptak ki a listavezető otthonában. Megilletődötten, nagy területet átadva ellenfelének játszott a Kinizsi, amit könyörtelenül kihasznált a sokkal erősebb bajnokaspiráns. 0-3 után kapufáig igen, gólig viszont nem jutott el a Szentes. A második félidőben sem változott a játék képe, akár nagyobb is lehetett volna a Kinizsi veresége. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint egyéni hibákból kapták az első gólokat, majd összeomlott fiatal csapata. Szombaton, 17 órától a Mindszent vendégeskednek a Pusztai László Sporttelepen. Az öszszecsapás azért lehet fontos a Kinizsi számára, mert a hátralévő két itthoni mérkőzésen (Mindszent, Károlyi DSE) mindenképpen be kellene gyűjteni a három-három pontot ahhoz, hogy ne essen ki az első osztályból. A hétvégi bajnokin továbbra is kérdéses a sérüléssel bajlódó Borbás játéka, Patakira és Miskolczi kapusra ellenben már számíthat Bozóki Zoltán.

2009. május 22.

Válasz Abonyi Jánosnak

Egyetértek a Szentesi Élet május 15-i számában megjelent írásában foglaltakkal. Engedje meg, hogy azért egy kis ellenvetést tegyek.

Néhány héttel ezelőtt rendeztük meg a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a Gágyor János Teremlabdarúgó Emléktornát 12 csapat részvételével.

Minden résztvevő kegyelettel emlékezett meg Gágyor János klubtagunkról, a veterán labdarúgóról. Sajnálattal tapasztalatom, hogy régi csapattársai közül alig jöttek el a rendezvényre. Pedig szép lett volna, ha a még élő veterán sporttársak is kifejezik részvétüket. A nemes hagyományok őrzése, úgy a város vezetőinek, mint a város sportegyesületeinek kötelessége, hiszen a fiatalok nevelésének fontos része. Azért vannak a városban szép példái az ilyen irányú kegyeletnek is.

Léhi Gábor Szabadidős Sportklub elnök

2009. május 22.

Egy LEN-kupa győztes Szentesről

Juhász Zsolt és a LEN-kupa arany: megdolgozott érte (Fotó: www.vlv.hu)Április 22-e óta mondhatja magát vízilabda LEN-kupa győztesnek a szentesi Juhász Zsolt, aki a Szeged együttesével ezen a napon- nem mindennapi izgalmakat követően - hódította el a serleget a görög Panion-iosz csapat elől. A hosszabbítást követő büntetőpárbajt - melyben Zsolt is biztos kezű ítéletvégrehajtónak bizonyult - a szegediek nyerték, és így a magyar klubcsapatok közül első vidéki klubként kupagyőzelmet ünnepelhettek. Juhász Zsolttal a szentesi vízilabda 75. születésnapjához kapcsolódó ünnepségen beszélgettünk.

2009. május 22.

Plusz egy rendőr

Május 18-i hatállyal a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola 45 végzős hallgatója került a megyei rendőrfőkapitányság állományába. A rendőrök közül egy fő szentesi a rendőrkapitányságon kezdi meg szolgálati feladatainak ellátását.

2009. május 22.

Hőguta

- Hogy hívják a katonai operációs rendszert?
- CommanDos.

2009. május 22.

Kis kukta

  • Gyöngybabos virsli
  • Kekszes-almás sütemény
2009. május 22.

Jövő héttől táborajánló

Néhány hét és megkezdődik a gyerekek számára a várva várt vakáció. De a legtöbb család számára hirtelen ott a nagy kérdés: hol töltse a gyerek a nyári szünidőt? A kicsik és nagyok két és fél hónapos "nagy szabadságának" kellemes és hasznos eltöltéséhez adunk ötleteket. Lapunk jövő heti számában - és az azt követő számokban - közöljük a nyári táborajánlót, amelyek a tanév befejezése után, azaz június 15-étől kezdődnek.

2009. május 22.

Fekvenyomók és testépítők

Amatőr fekvenyomó versennyel egybekötött testépítő fitness versenyt rendeznek május 24-én, vasárnap a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A sporteseményt a Szegvári Erőműhely SE rendezi. Sinka Zsolt mint főszervező és mint versenyző is jelen lesz a rendezvényen. Meghívott sztárvendégek: Kathy Béla, La Lave Alex, Nagy Orsi, Major Zsolt - fitness és testépítő világbajnokok. Lesz bemutató, válogató- és gyermekverseny is. Ezek jó része amatőr versenyek, bárki benevezhet.

- Ez az első Erőmű kupa - tájékoztatta lapunkat Sinka Petra fitness edző, Zsolt testvérhuga. - A rendezvénnyel szeretnénk megmozgatni a fiatalokat. Népszerűsíteni akarjuk a sportágat, a bodyt, a fitnesst. Megmutatni, hogy mire képes az ember teste némi időráfordítással. A legfiatalabb versenyző a vásárhelyi unokahúgom lesz, a fitness kiskirálylány. Hamarosan a negyedik évébe lép majd, akrobatikus dolgokat mutat be.

A rendezvényre a belépés díjtalan. Érdemes hát délelőtt 9 órától kilátogatni a sportcsarnokba!

2009. május 22.

Átszakította a szalagkorlátot

Lopni akart egy lakásból, ám az otthon lévő tulajdonos lefülelte azt a nőt, aki ellen büntetőeljárás indult a szentesi rendőrkapitányságon. A nő pénzt szeretett volna lopni, a saját lakásától öt házzal odébb lévő épületből.

Több kerékpár is eltűnt a hétvégén és a hét elején a városközpontból. A tolvajok lezárt és lezáratlan bringákat egyaránt magukkal vittek, elsősorban a Szabadság térről és annak környékéről.

25 hullámpalát loptak el egy tanyából néhány nappal ezelőtt. A Kurca-parti ingatlan tulajdonosát 40 ezer forintos kár érte.

Ismeretlen tettes ellen indult eljárás lopás kísérlete miatt, mert a gyanúsított el akarta venni egy idős hölgytől a kerékpárjára akasztott táskáját. Nem sikerült, az asszony azonban a földre esett és 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

15 illatosítót szeretett volna ellopni a Tesco-ból egy budapesti férfi, de a biztonsági személyzet kiszúrta a dolgot. A tolvaj el akart menekülni a helyszínről, de rövid üldözés után a biztonságiak és a rendőrök elfogták.

Május 13-án, este 22 óra körül két férfi ajtóbefeszítéssel és ablakbetöréssel behatolt egy ingatlanba. A ház tulajdonosa felfigyelt a zajra, és meglepte a zseblámpa fényénél "dolgozókat". Kérdésre, miszerint mit keresnek a lakásában ilyenkor, azt a választ kapta, hogy rendőrök, és egy korábbi lopásból származó pénzt hoztak vissza neki. Kérték azonban, hogy mutassa meg azt a helyet, ahol a pénzt tartani szokta. Az idős házigazda megtette, később a figyelmét elterelték, majd a tolvajok elvették a megtakarított mintegy 100 ezer forintját.

Kis híján a Kurcában landolt egy személygépkocsi május 8-án, az éjszakai órákban. Az autó sofőrje, némi alkohol elfogyasztása után hazafelé igyekezett, ám a Csongrádi úton a Kurca-hídra felkanyarodva nem kellően választotta a sebességét, és a szalagkorlátot átszakítva a parti növényzetben állt meg járművével.

H. V.

2009. május 22.

Koncert

Május 22-én, pénteken 19 órakor a Születés Hete rendezvénysorozat keretein belül Kövi Szabolcs "Tündér-idézés" című koncertjére várnak minden érdeklődőt. Jegyek elővételben a Művelődési és Ifjúsági Házban és a Babilon Könyvesboltban kaphatók.

2009. május 22.

Irodalom

Babits Mihály Jónás könyve című irodalmi estjére várják az érdeklődőket május 27-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárba. A műből részleteket adnak elő a Krúdy Gyula Baráti Társaság tagjai.

2009. május 22.

Fesztivál

Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztiválra várják a közönséget május 28-án, csütörtökön 16.30 órától. A rendezvénynek a meleg-fürdő, a városi könyvtár, a liget és a Petőfi Sándor iskola ad otthont. A fesztiválon a Magyar Honvédség helyőrségi zenekarai vesznek részt, közreműködnek a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség hagyományőrzői. A programban szerepel: zenekarok és katonai hagyományőrzők felvonulása, haditechnikai bemutató, toborzó pont (virtuális repülés vadászrepülőgép szimulátorral).

A fesztivál megnyitója 17 órakor kezdődik a Kossuth téren, katonazenekarok bemutatójával és zenekari koncerttel.

2009. május 22.

Damo gyermeknap

A szentesi Damjanich János Tagiskola már 14. éve megrendezi a "Városi DAMO Gyermeknapot". Az esemény sikeresnek mondható, hiszen ma már nemcsak a városból, hanem a környező községekből is bekapcsolódnak az intézmény területén egyszerre több helyszínen, egymással párhuzamosan zajló programokba. A szervezők idén három fő téma köré csoportosították az egészet: kulturális értékeink, hagyományaink ápolása; az egészségmegőrzés, az egészséges életmódra nevelés, valamint a környezet és természetvédelem. A május utolsó szombatján várható programok is ennek megfelelően alakultak. Ezek közül csak néhányat említek: kézműves utca (fafaragás, korongozás, gyöngyfűzés és még sok más kézműves technikákkal foglalkozás), különböző sportversenyek (labdarúgás, kosárdobó verseny, stb.), repülőmodellező-, technikai-, lovas bemutató, ÖKO kalandpark, lovas kocsikázás, ugráló-várak, falmászás, stb.

Az ünnepélyes megnyitó május 30-án, szombaton délelőtt 9-kor lesz, este 6 órakor pedig egy rock együttes zárja a folyamatosan sorjázó eseményeket. Valamennyi program ingyenes.

2009. május 22.

Családi események

Született: Báthory Sándor Zsoltnak és Majzik Andreának Viola, Csikós Jánosnak és Tari Georgina Annának Márk Marcell, Bliznák Zsoltnak és Páger Máriának Sára Noémi, Sipos Tamásnak és Jószai Andreának Dorina, Homonnai Lászlónak és Németh Mária Ildikónak Hanna nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Lebmann Róbert és Orovecz Mónika.

Elhunyt: Huszka Gyuláné Kocsis Ilona, Szabó Imre, Ördög Dezsőné Babarczi Mária, Bagi Pálné Urbaniczki Franciska.