2009. május 22.

Strandfejlesztések

Búvárfoglalkozások, zenés esti fürdőzés

Minden nap vannak olyan periódusok, amikor a vízilabdázók, az versenyúszók, az úszni tanulók és a strand vendégei is kényelmesen elférnek a ligeti létesítmény medencéiben. Délután van olyan óra, hogy szinte csak lézengenek a strandolókJelentős változások várhatók idén a Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft.-nél. Pontosabban: az uszoda, valamint az üdülőházak és a kemping környékén. Amint azt Deák Albert igazgatótól megtudtuk, a lehetőségek nagyok. Három pályázatról beszélhetünk, az egyik az Önkormányzati Minisztérium által kiírt sportlétesítmény felújításáról szól, ez intézményenként 10 millió forintot juttatna egyebek mellett a teniszpályák öltözőjének felújítására, a lelátó alatti földszinti rész teljes felújítására, egy edzőterem kialakításával.

A másik: termálkút fúrása. Először az uszodába tervezték, majd a parkerdő otthonba tették át. Ebből a kútból kapják majd az energetikai vizet és a gyógyvizet.

Strandfejlesztésre íródott a harmadik pályázat. Kiemelt pályázatról van szó, tekintélyes összegben, előzetesen 700 milliós, de az is elkép-zelhető, hogy egymilliárdos lesz.

Idén mind a három pályázatból láthatunk már valamit, elkezdődhet akár a munka is, szerintem ekkorát még az uszoda nem lépett fennállása során - mondja az igazgató.

És amit már elvégeztek a strandon. Mit lát a vendég? A zöldterület rendezett lett, ápolt, virágokat ültettek, sziklakertet készítettek. Az 50 méteres medencén olajfestést végeztek, ami azt jelenti, hogy hófehér a medence, és a víz kristálytiszta benne.

- Átlátszó, kristálytiszta víz - ismétli, majd így folytatja: - Úgy látszik, ezt egész nyáron tartani tudjuk, meglepetés az eddigiekhez képest. Ebben a medencében indult el májusban a búvárszolgáltatásunk is. A búvárklubot a szakemberekkel közösen újraélesztettük, felnőtteknek tartanak búvárfoglalkozást, bárki kipróbálhatja. Gyerekek is kipróbálhatják, természetesen a sekély részen, hiszen ők 14 év alatt nem merülhetnek búvár-palackkal. Játékos akadálypályákat helyeztünk el, továbbá ami a kicsiknek nagyon tetszik, különböző rajzfilmfigurákat festettünk fel a medence aljára és a falára. Olyan látványt nyújt, mintha cápák, halacskák, úszkálnának a medencében.

Deák Albert szól arról, hogy kültéri öltözőt, padokat, fogasokat helyeznek el a medencéknél. Új szolgáltatásként május 1-jével beindult a masszázsszalon. A vendégek is megkedvelték. Megnyitották a sportboltot, ahol megtalálható minden, ami a strandoláshoz, a vízisporthoz kapcsolódik.

- A teniszpályán elvégeztük a felújítást. A tenisz szakvezetők által az eddigi legnagyobbat a strand történetében. Egy gombnyomásra tudjuk locsolni az összes pályát. Március 26-án megérkezett az első kempingező vendégünk. Most már szinte telt házunk van. Az üdülőházaknál hasonlóan. Ott is rendbe raktuk a terepet, fűfelületet, virágokat ültettünk a házak elé. Néhány öreg fát ki kellett vágnunk, újakat ültettünk a helyükre. Augusztus közepe táján a Vecseri-fok-ban várhatóan elkészül a parkoló, az is a vendégeink kényelmét szolgálja - tájékoztat az igazgató, majd óhatatlanul előkerül a régi téma: vendégek-pólósok ellentéte. Az igazgató határozott a kérdésben.

- Fekete-fehéren le van írva, ki mikor és hogyan használhatja a medencéket - jelenti ki. - Ezt a testület is jóváhagyta. Be kell tartani, tartatni. Úgy szerveztem, hogy a nap minden órájában legyen úszófelület a vendégeknek is. Most már három úszómedencével működünk, és az 50 méteres is úgy van kialakítva, hogy azt elsősorban csak a vendégek használják. Szervezés kérdése az egész.

Végezetül a rendezvényekre terelődik a szó. Deák Albert a strandnyitót említi, amit egy kicsit átalakítottak: vakációnyitó lesz a neve. Amikor vége lesz az iskolának, június 14-én vasárnap számos érdekes programmal várják a vendégeket. A nyári időszakban minden pénteken lesz zenés esti fürdőzés a termál medencékben. Az igazgató azt szeretné, ha rendezvényeik családbarát programokká válnának.

Lovas József