2009. május 22.

Szemléletváltás kellene

Több tucat ember kért szociális kölcsönt

Több mint százan keresték már fel a szociálpolitikai osztályt szociális kölcsönért, azonban az önkormányzat viszszatérítendő támogatás helyett május közepéig 83 esetben vissza nem térítendő adósságkezelési támogatással is tudott segíteni a családok problémáiban. Ez a szám annak tükrében is kiemelkedő, hogy tavaly egész évben, havi átlagban összesen 47 esetben állapítottak meg adósságkezelési támogatást, a kérelmezők körülbelül 90 százaléka kölcsönért fordult az osztályhoz.

Lencséné Szalontai Mária osztályvezető értékelése szerint elérte célját a néhány hónapja meghirdetetett, 100 ezer forintban maximalizált szociális kölcsön. 19 ilyen kérelem lett jóváhagyva, elsődlegesen az áram- és gázszolgáltatónál elmaradt számlák kifizetésére. Olyan is van, aki banki tartozását rendezte a kölcsönből, viszont számos ember került be úgy a rendszerbe, hogy kölcsönért ment be a hivatalba, a munkatársak viszont megállapították, hogy más támogatási formára is jogosult.

Az eddig felvett szociális támogatások mértéke is változó, 60 és 98 ezer forint között mozog. A futamidő is különböző: volt, aki kisebb összeget vett igénybe, és azt 9 hónap alatt törleszti. Az eddig felvett keretösszeg 1,5-1,7 millió forint közé tehető.

- Biztosra mentünk a kérelmek megítélésében, olyanok kapták meg, akik lakással kapcsolatos rezsiköltségeik elmaradását szerették volna kiegyenlíteni a felvett pénzből. Ezekben az esetekben egyenesen a szolgáltató vállalatokhoz utaltuk a kért szociális kölcsönt - beszélt eddig tapasztalatairól a szociálpolitikai osztály vezetője, aki elmondta: előzetesen elbeszélgettek a kérelmezőkkel problémáikról, családi és jövedelmi viszonyaikról, mely alapján kiderült, hogy többen lakásfenntartási támogatásba vagy adósságkezelési szolgáltatásba is bevonhatók. Ezek pedig előnyösebbek az ügyfél és az önkormányzat számára is, hiszen az adósságkezelési szolgáltatás egy vissza nem térítendő támogatási forma. Itt az adósnak csak az összes adóssága 25 százalékát kell előteremtenie, az összeg 75 százalékát az önkormányzat fedezi. Lencséné Szalontai Mária tájékoztatása szerint a kifizetett adósságkezelési szolgáltatás 90 százalékát az önkormányzat visszakapja a központi költségvetésből, tehát ismételten fel tudják használni. Sőt olyan esetek is előfordultak, ahol még a 25 százalékos önrész kifizetésében is tudott segíteni a polgármesteri hivatal. Például többgyermekes családok, idős emberek, szociálisan rászorulók egy átmeneti segéllyel vagy egy rendkívüli gyermekvédelmi támogatással plusz támogatást is kaptak, tartozásukat így pár ezer forintos egyéni hozzájárulással sikerült rendezni.

- Volt olyan is, aki autólízing törlesztésére, banki-, szabad felhasználású vagy személyi hitel rendezésére szeretett volna szociális kölcsönt kérni. Ezekben az esetekben nem tudtunk segíteni, hiszen a helyi rendelet szabályozása szerint csak a lakással kapcsolatos elmaradások kifizetésére lehet ezt a támogatási formát igénybe venni. A törvény lehetőséget biztosít számunkra arra is, hogy vélelmezzük a jövedelmet. Volt, hogy elutasítottunk kérelmet, döntésünket fellebbezéskor jóváhagyta a képviselő-testület és a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Szociális és Gyámhivatal is, hiszen jogszerűnek jártunk el. Sokszor azt tapasztaltuk, hogy a családok kiadási oldalán sokkal magasabb összeg szerepel, mint a bevétel. Egyre többször futunk bele olyan adósságba is, hogy kikapcsolják az áramot, nem fizetik a fűtést - mert azt majd az önkormányzat rendezi -, viszont a 30-40 ezer forintos autóhitel pontosan be van fizetve - mondta el az osztályvezető, aki szerint szemléletváltásra is szükség lenne szociális kérdésben.

Cseh-Lakos