2009. május 22.

Egy LEN-kupa győztes Szentesről

Juhász Zsolt és a LEN-kupa arany: megdolgozott érte (Fotó: www.vlv.hu)Április 22-e óta mondhatja magát vízilabda LEN-kupa győztesnek a szentesi Juhász Zsolt, aki a Szeged együttesével ezen a napon- nem mindennapi izgalmakat követően - hódította el a serleget a görög Panion-iosz csapat elől. A hosszabbítást követő büntetőpárbajt - melyben Zsolt is biztos kezű ítéletvégrehajtónak bizonyult - a szegediek nyerték, és így a magyar klubcsapatok közül első vidéki klubként kupagyőzelmet ünnepelhettek. Juhász Zsolttal a szentesi vízilabda 75. születésnapjához kapcsolódó ünnepségen beszélgettünk.

- Három éve nem titkoltan azzal a céllal igazolt Szegedre, hogy hazai és nemzetközi sikereket érjen el. A vágya most teljesült.

- Valóban ezért igazoltam el Szentesről. Tudtam, hogy azonnal nem jönnek majd az eredmények, és talán a csapat sem volt elég erős a nagy feladatokhoz. A második évben már igen, ekkor azonban az akkori edzőnk és az egyik legjobb játékosunk közötti konfliktus nyomta rá a bélyegét a csapat teljesítményére. Az idei esztendőt a nemzetközi kupák specialistájának, Kásás Zoltánnak a vezetésével kezdtük, ami nyerő húzásnak bizonyult. Ez, és a csapat hozzáállása vezetett a sikerhez.

- Kásás Zoltán korábban, főleg a hazai bajnoki teljesítményük miatt, gyakran kritizálta önöket. Nem vezetett ez sértettséghez?

- Roppant kritikus volt, főleg azokkal szemben, akiktől nem látta a motiváltságot az edzéseken. A nemzetközi kupaküzdelmekben azonban akkora volt a tét, hogy az egyéni sértettséget félre kellett tenni, itt nem csupán Szegedet, hanem egész Magyarországot képviseltük, ami hihetetlen belső lökést adott a medencében. Azt hiszem a kupa igazán összekovácsolta ezt a társaságot.

- A büntetőpárbaj már az idegek csatáját is hozta, szerencsére ön sem hibázott. Mit érzett a lövés pillanatában?

- Kásás Zoltán az öt legbiztosabb kezű játékost jelölte ki, nekem csak annyit mondott, hogy "Zsolt, te leszel a harmadik!". Iszonyatos nyomást éreztem magamban, de amikor ezt kimondta, igyekeztem függetleníteni magam a körülményektől. Próbáltam kizárni a külvilágot és arra gondolni, hogy egy kellemes helyen vagyok, ez a büntető pedig csak gyakorlás egy edzőmeccsen. Sikerült.

- Következő idényét is Szegeden kezdi?

- Még egy éves szerződés köt a klubhoz, és szeretnék további sikereket elérni mostani csapatommal, ezúttal már magyar szinten is. A csúfos őszi szereplésünknek tudható be, hogy nem kerültünk a legjobb négy közé a bajnokságban, jövőre ebben sem szeretnénk hibázni. Mindkét fronton, a magyar bajnokságban és kupában is döntőt szeretnénk játszani, a LEN-kupában pedig cél a címvédés, bár ez elképesztően nehéz feladatnak ígérkezik.

Hering Viktor