2009. május 22.

Négyszer irtják a szúnyogokat az idén

A vérszívókra még van ellenszer

Beindult, hiszen időszerűvé vált a szúnyog- és kullancsirtás Szentesen. A szúnyogállomány gyérítését a megszokottak szerint nemcsak légi, kémiai úton végzik, hanem meleg ködös eljárással is. Míg a kullancsirtás a város frekventált, füves, fás területein történik meg. Előbbire több mint 4 millió forintot szánnak, utóbbira valamivel kevesebb mint egymillió forint a keretösszeg.

A tiszai strandon már a múlt héten is irtották földi úton a szúnyogokat, a városban azonban még nem indult be a tevékenység, melyet a településen szükség szerint szoktak elvégezni. Az ártéren sem rendszeresen irtanak, mert ott viszonylag kis terület járható be. Ugyanakkor a szúnyog kedvező körülmények között - mint ami az ártereket is jellemzi - gyorsan elszaporodik, akár a folyó túloldaláról, vagy egy felsőbb, alsóbb szakaszról is vándorolnak a kártevők. Tehát ezeket a területeket szúnyogmentesen tartani szinte lehetetlen, csak gyérítésről lehet beszélni: Ezeket a rovarokat kiirtani rövidebb időre sem lehetséges - tudtuk meg Kiss Ferenctől, a Városellátó Intézmény munkatársától.

A hulladékgazdálkodási csoportvezető érdeklődésünkre elmondta: belterületen, szúnyog által veszélyeztetett időszakban négy alkalommal szoktak irtani, idén is ennyiszer tervezik. A fedezet pedig megvan a légi és földi, azaz melegködös szúnyogirtásra is, melyben ködképző készülékkel permetezik ki a jelenleg még használható vegyszert, melyet az Európai Unió előírásainak megfelelően már idén kivonnak a forgalomból. A melegköd azért előnyös, mert a lehető legtovább a levegőben tartja a vegyszert és az eldugottabb helyeken is kifejti hatását. Például a fásabb területeken, a ligetben, a hősök erdejének és a tiszai üdülőterület környékének esetében hatékonyabb megoldásnak bizonyul. A két irtási forma azonban csak együtt tudja elérni a kívánt hatékonyságot, mellyel elfogadható mértékűre ritkul a szúnyogállomány.

- Kizárólag este, napnyugta körül, illetve után lehet végezni a melegködös szúnyogirtást, melynek oka, hogy a vegyszer más rovarokra, például a méhekre is káros hatású. Ezért tiltják be a közeljövőben a vegyszert, s jövőre már nem lesz mód a megfelelő kémiai védekezésre - magyarázta a rendelkezés okait Kiss Ferenc.

Az első földi kullancsirtást áprilisban már elvégeztették, erre a tevékenységre a városellátó intézménynek nincs jogosultsága, ezért alvállalkozóval végezteti el a permetezést. A szerződött cég még rendelkezik megfelelő mennyiségű és szavatosságú raktárkészlettel, tehát idén még megtörténik a kullancsirtás a város frekventált, nagyobb füves, fás területein. Ide tartozik a Hősök erdeje, a Széchenyi-liget, a Kurca-part, sőt a Kertváros bizonyos részei és a piacterek is.

Az uniós szabályozásnak megfelelően azonban idén a kullancsirtásra alkalmas szert is kivonják a forgalomból.

Cseh-Lakos