2009. május 22.

Megújult a közétkeztetés

Bővülő kapacitás, stabil létszám

Két hónapja kívül-belül megújulva várja a három évtizedes múltra visszatekintő központi gyermekélelmezési konyha az iskolásokat és az időseket. Az intézmény nemcsak közétkeztetési feladatokat lát el, hanem megrendelésre, alkalmakra is készít ételeket. Sőt lakodalmak, rendezvények helyszínéül is szolgál a modern kor elvárásainak megfelelő étkezde. A megújulás azonban létszámleépítést nem okozott az intézményben.

A rekonstrukció keretében új tereket is kialakítottak, így fehér és fekete öltözővel, reggeli előkészítő helyiséggel és tésztakonyhával bővült a konyha. Ezek mellett az alapterületet érintő változások mellett a konyhatechnológia teljes egészében megújult. Növekedett a kapacitás is, mely a korábbi 3 ezer adagról engedélyezetten 3900-ra bővült.

A beruházás nem indukált létszámváltozást. Az intézmény 53 fős engedélyezett létszámmal dolgozik, illetve néhány hete hárman közcélú foglalkoztatásban tevékenykednek a központi konyhán, mely a hétvégi üzemelés miatt vált szükségessé.

A dolgozók egy része szombatonként és vasárnaponként a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon lakói számára készít főtt ételt, és a hétvégi munkavégzés helyett szabadnapot kap. Ez indokolta a háromfős többletlétszámot.

- Mivel önállóan gazdálkodó intézmény vagyunk ezért gazdálkodással és adminisztratív tevékenységekkel foglalkozó munkatársak is dolgoznak nálunk. Létszámuk évek óta változatlan, függetlenül attól, hogy nőtt vagy csökkent az ellátotti létszám. A főzéssel foglalkozó kollégák és kolléganők között vannak szakácsok, konyhai kisegítők, hentesek és raktárosok. A konyhai munka irányítását üzemvezető látja el - beszélt a munkakörökről Dohányné Jelenfi Ilona intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy három munkatársuk szállítja ki naponta az intézményekhez az elkészített ételeket. Köztük az általános iskolákba, a gondozási központba, a parkerdő otthonba, a gyermekek átmeneti otthonába, egyszóval az összes önkormányzat által fenntartott intézménybe.

Reggelit jelenleg a középiskolás kollégistáknak, a parkerdő otthon lakóinak és az átmeneti otthon gyermekeinek készítenek, összesen mintegy 360-380 adagot. Tízóraival látják el az általános iskolásokat, akiknek a létszáma megközelíti az 1200 főt. Az óvodások 800-850-en vesznek részt a tízóraiztatásban. Naponta 3400- 3500-en fogyasztják a konyhán készült ebédet, míg meleg vacsorát az intézményből a kollégisták és az otthon lakói kapnak, háromszázhatvanan.

Ennek érdekében ötven-hárman dolgoznak a konyhán, közülük többen - a raktárosok, illetve akik a gondozási központnak készítik az ebédet - minden nap hajnal 4-kor kezdenek. A többiek folyamatosan veszik fel a munkát. Attól függően, hogy kinek mi a feladata 5, 6 vagy 7 óra a munkába állás időpontja. A délutános műszak - ők a főtt vacsorát készítik el - a központi konyha zárói, déltől fél 9-ig vannak bent az intézményben.

A konyha rendezvényeknek is otthont ad. Mint ahogy Dohányné Jelenfi Ilona elmondta, tapasztalataik szerint a megújult és az esztétikailag szépen kialakított étterem iránt nagy az érdeklődés. A társintézmények közül több már tartott itt rendezvényt, illetve a nyári időszakban jelentős számú lakodalomnak biztosítanak helyszínt és ellátást. A nyári táborok étkeztetését és az idősek ellátását is ők oldják meg, de lehetőség van vendégétkezésre is, amelynek a kapacitását a jövőben fokozni kívánják.

Cs. L.