2009. május 22.

Derzsi tanár úrra emlékeztek

A Pólya u. 1. mellett szép számú érdeklődő (egykori tanítványok, tisztelők) várakozott arra, hogy jelen lehessen a Derzsi Kovács Jenő 120. születésnapja alkalmából rendezett emléktábla avatásának. A megjelenteket Körtvélyesi László és családja (az egykori Derzsi ház jelenlegi tulajdonosai) fogadták meleg szeretettel, némi harapnivalóval, vörös borral, ásványvízzel és a Prihoda Eszter vezette vonós népi zenekar a Derzsi gyűjtemény közismert dalait megszólaltató muzsikájával.

A Horváth Mihály Gimnázium egykori tanára, a dalszerző és népdalgyűjtő tiszteletére készült emléktáblát (Burai László, György Pál és Mácsai István közreműködésével készült el) Bucsány György nyugalmazott tanár leplezte le, aki Derzsi tanár úr egyik tanítványaként idézte fel az ünnepelt munkásságát.

A Horváth Mihály Gimnázium dísztermében Papp Eszter igazgató-helyettes köszöntötte a vendégeket, majd Tóth János az intézmény nyugalmazott tanára - a Derzsi életrajzírói pályázat jelen levő zsűritagja - bejelentette, hogy egyetlen pályázó sem készült el a május 4-i határidőre. A zsűri meghosszabbította a pályázat beadási határidejét ez év november 19-re. (Az eredeti pályázati kiíráson más változtatás nem történt, amely továbbra is letölthető a Koszta József Múzeum honlapjáról.)

Azt követendően Hankó Györgyné, a Zöldág MSE vezetője a készülő pályázat néhány dokumentumát mutatta be a megjelenteknek, majd a gimnáziumi rendezvényt a "Dúdoló" zárta, melyen ismét előkerültek azok a dallamok, majd még újabbak is, amit a dr. Beliczay Tamásné, Balla Tibor és Hankó Györgyné vezetésével megrendezett ismeretterjesztő előadásokon énekeltek korábban.

A május 16-i programsor végén Majtényi András - a HMG tanára - ismertette az eddig lezajlott Derzsi Kovács Jenő Népdaléneklési Versenyek rövid történetét. Bejelentette, hogy a szeptember 26-27-én megrendezendő Derzsi Kovács Jenő nemzetközi népdaléneklési verseny meghosszabbított jelentkezési határideje június 30.

A felhívás és a jelentkezési lap a Horváth Mihály Gimnázium honlapjáról tölthető le.