2009. május 22.

Kis kukta

Gyöngybabos virsli

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg fehér gyöngybab, 20 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg apró virsli, 4 dkg vaj, 1 csipet őrölt szerecsendió.

Előkészítés: A babot előző nap beáztatjuk vízbe. Főzés előtt leöblítjük, majd bő sós vízben megfőzzük. Amíg a bab fő, megtisztítjuk, megmossuk és leforrázzuk a parajt. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A virslit felkarikázzuk. Elkészítése: A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. Amikor a bab már puha, és nincs rajta sok lé, belekeverjük a megfuttatott fokhagymát, a forrázott parajt, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Néhány percig forraljuk, és amikor megfőtt a virsli, tálaljuk.

Kekszes-almás sütemény

Hozzávalók: 60 dkg háztartási keksz, 1,5 kg alma, 20 dkg kristálycukor (10 púpozott evőkanál), de a mennyiség változhat az alma savanyúsága miatt, 7 dl víz, fahéj (ízlés szerint), 4 csomag (főzni való) vaníliás puding, 4 dl víz, 2 cs. vaníliás cukor

A csokimázhoz: 5 ek. víz, 5 ek. kakaópor, 5 ek. cukor, kb. 15 dkg vaj.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, lereszeljük és feltesszük főni a 20 dkg cukorral és a 7 dl vízzel, és fahéjjal ízesítjük. Amikor az alma megfőtt, a 4 csomag vaníliapudingot kikeverjük a 2 cs. vaníliáscukorral és a 4 dl vízzel, majd hozzáöntjük az almához, és egyet forralunk rajta. Szép sűrű, de még kenhető masszát kapunk. Tálcán sorban elhelyezzük a háztartási kekszeket, majd ráöntjük az almás krémet és elsimítjuk. Ezután a tetejét szintén háztartási keksszel fedjük be. Erre jön a csokimáz. Öszszeöntjük a kakaóport, a vizet és a cukrot, lassú lángon összefőzzük. Miután összefőtt, belekeverjük a vajat és az egészet a kekszre öntjük. Legalább 2-3 órát kell vele várni, míg a keksz megszívja magát, és lehet vágni a süteményt.