2009. május 22.

Tánc a könyvtárban

Pályakezdők: Pandur Petra

Februárban új szolgáltatás indult a gyermekkönyvtárban, amely Pandur Petra számára is új lehetőségeket hozott. A 21 éves, eredetileg szigetvári versenytáncos lány gyermekfelügyelőként foglalkozik a kicsikkel, míg szüleik hivatalos ügyeiket intézik.

Petrától megtudjuk, az országban csak itt működik ez a fajta könyvtári szolgáltatás. Két órát tölthetnek felügyelet alatt a gyerekek. Kézművesség, olvasás-írás szerepel ilyenkor az időtöltésben, hogy minél többet tudjanak hazavinni a hely szelleméből, mondja Petra, aki formabontó megoldásként társastáncot is tanít a könyvtár egyik helyiségében. Akad, akinek a szülei nem tudnak fizetni, őket költséget nem igénylő foglalkozással, például színezéssel köti le a gyermekfelügyelő. Vannak állandó gyerekvendégei, de még kezdeti stádiumban tart a szolgáltatás.

Mindehhez tudás és gyakorlat is társul. Petra tizenöt éve versenytáncol, több klubban is megfordult már, így korábban a Szilver TSE-t is erősítette, tagja volt a világbajnokságon táncoló formációnak, fél éve pedig a kisteleki Pro-Art táncosa. Büszkén említi tíztáncban, valamint standard- és latin táncokban szerzett junior magyar bajnoki címeit, és a tavalyi, Szentesen rendezett tíztánc ranglista-versenyen párjával elért negyedik helyét. Pécsett egyéves pedagógus asszisztens OKJ-s tanfolyamot végzett, gyakorlatot már itt, a Kertvárosi Óvodában szerzett. Közmunka program keretében az önkormányzat helyezte ki a könyvtár tagintézményébe, a gyermekkönyvtárba, ahová gyermekfelügyelőt kerestek. Háromhavonta hosszabbítanak vele szerződést. Majd' egy évig keresett munkát, s azt tapasztalta, hogy nem túl segítőkészek a munkáltatók, mindenkinek megvan a maga helye. Meglepetés volt számára az önkormányzattól kapott lehetőség, úgy gondolja, szerencséje is volt, hogy ilyen állást talált.

A Civil TV is rátalált, pontosabban a stúdióvezető. Csorba Gyula akkor figyelt fel a talpraesett lányra, amikor a könyvtárban forgattak a kölyökklubban, s elhívta riporterének. Petra március óta próbálkozik riporterként, bemondóként. Ebben is kipróbálhatja magát, ez is egy lehetőség, hogy megismerjék, hiszen nem itt élt, mondja. Mivel ilyen irányú végzettséggel nem rendelkezik, sokat segít, hogy munkahelyén könyvek között van, a kommunikációval foglalkozó szakirodalmat olvasgathatja, de sokat segítenek tévés munkatársai is. Érdekli a munkája és a tévézés, ám komoly céljai a tánchoz kötődnek. Az eddigieknél is jobb eredményeket, egyesületet szeretne, illetve szívesen tanítana, ezért is jelentkezett idén a Táncművészeti Egyetemre.

D. J.