2009. május 22.

Csallány nevét vette fel a kiállítóhely

A múzeumalapító nevét viseli május 18-a óta a Széchenyi ligeti kiállítóhely. A múzeumi világnap alkalmából került sor a névadó ceremóniára, mely után az épület a profiljának megfelelően - ugyanis főként időszaki tárlatoknak ad helyet - Csallány Gábor Időszaki Kiállítóhely elnevezéssel működik tovább.

Az egykor többek között vendéglőként is funkcionáló falak között 1913 óta működött folyamatosan a szentesi múzeum 2006-ig, amikor is az intézmény áttette székhelyét a volt megyeházára.

Az 1871-ben Tamásiban született, és 1945-ben Budapesten meghalt Csallány Gábor 1893-ban került Szentesre. A régész, numizmatikus a városban előbb az Ármentesítő Társulatnál helyezkedett el, mint telefonfelügyelő, később kórházi gondnokként dolgozott. Az 1897-ben megalakult Csongrád Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat (a későbbi múzeum) gyűjteményét haláláig vezette. Több évtizedes feltáró és feldolgozó tevékenységével Európában is elismert kutatóvá vált. Előfordult, hogy Szentes környékén évente 10 lelőhelyen is irányított ásatásokat. Hatalmas munkássága minden időszakot felölel: az őskori leletek mellett szarmata, gepida, avar, honfoglalás-és Árpád-kori sírok százait mentette meg, s rendezte a múzeum éremtárát. Az életútját dr. Béres Mária, a Koszta József múzeum igazgatója olvasta fel, aki a szaktudására autodidakta módon szert tett tudóst nagy munkabírású, lelkes régészként jellemezte. Az intézmény falán lévő emléktáblájánál koszorút helyezett el a Csal-lány Gábor Múzeumbaráti Kör és a TKM szentesi tagcsoportja, valamint megemlékeztek a múzeumalapító leszármazottai. Négy unoka érkezett a meghívásra, közülük Csallány Sándor az USA-beli Minnesotából. A legfiatalabb unoka, Csallány Anikó mondott köszönetet, kiemelve, hogy nagyapja azt vallotta, ami a földben van, mindenkié, mindenkire tartozik, ezért is nagy öröm ez az ünnepi esemény.

A jelenleg is látható múzeumtörténeti kiállítás foglalkozik Csallány munkásságával, s látható íróasztala, írógépe is. Az új név alatt megnyitották az első tárlatot is az intézményben: a Koszta-tanítvány Nagy István erdélyi festőművész képeit Ibos Éva művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe.

- darók -