XLI. évfolyam 12. szám

2009. március 27.

Szociális pályázatok

Újabb lépések a fiatalok és az idősebbek érdekében

A közmunkaprogram, a közfoglalkoztatás és a visszatérítendő szociális támogatás után újabb lépést tett az önkormányzat a szociálpolitika területén. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő négy pályázat sikeréről számolt be az intézmények vezetőivel együtt, melyek már átmentek bizonyos szűrőkön.

Van köztük olyan, amelyik eredményéről már meg is érkezett az értesítés, de olyanok is vannak, amelyek tekintetében csak jó esélyekről vannak információk. A négy pályázat azonban átfogja a szociálpolitika teljes területét, és a legfiatalabbakat és a legidősebbeket egyaránt érinti.

2009. március 27.

Szükség van a zászlóaljra

Több fontos feladatot képesek ellátni

Benkő Tibor és Nyers JózsefA továbbiakban is szükség van a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj munkájára, illetve az alakulat tagjai 2008-ban is szakszerűen, eredményesen és jó színvonalon végezték munkájukat - derült ki a Magyar Honvédség összahedrőnemi parancsnokának tájékozatójából, melyben szó esett a zászlóalj idei feladatairól is.

Benkő Tibor altábornagy szentesi látogatásakor elmondta, hogy az éves parancsnoki értékelő és feladatszabó értekezleten beszéltek arról, hogy milyen kiképzési feladatok állnak a katonai szervezet előtt. Téma volt, hogy mire kell felkészülni, és ehhez milyen feltételrendszerek állnak rendelkezésre. Milyen nehézségekkel kell szembenézniük és mi az a fő irány, amire a legnagyobb hangsúlyt kell fordítani.

2009. március 27.

Munkanap áthelyezés

Szentes város fizető parkolójának üzemeltetője értesíti a városban parkolókat, hogy március 28-án, szombaton - munkanap áthelyezés miatt - a parkolásért 8-17 óráig fizetni kell.

Megértésüket köszöni az üzemeltető!

A munkanap áthelyezés miatt módosul a Polgármesteri Hivatal munkarendje, de március 28-án nincs ügyfélfogadás.

2009. március 27.

Ülésezik a testület

Bővítik a fizetős parkolóhelyeket

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A több fontos téma közül Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő súlyánál fogva a 4-es számút emelte ki, amelyet a város hosszú távú tervezésének egyik alapdokumentumaként jelölt meg. Hosszú ideje foglalkoztatja a képviselő-testületet, hogy a 2007-2013-as periódusnak a 2009-2013-as évekre vonatkozó fő célkitűzéseit alkossa meg. Ennek az első olvasatos előterjesztése van a képviselők előtt. A dokumentum három nagy területre koncentrál: a gazdaságfejlesztésre, az infrastruktúra, illetve a humán infrastruktúra fejlesztésére, ez utóbbi előterében a képzés és az egészségügy áll.

2009. március 27.

Élen a távközlésben

A legdinamikusabban fejlődő magyar cég

A MetalCom csoport dolgozóiMint arról már hírt adtunk lapunkban, az UP Klub - a hagyományoknak megfelelően - február 26-án a Parlament Vadász-termében osztotta ki a klub elismerő oklevelét azoknak a cégeknek, melyek megalakulásuk vagy átalakulásuk évében meghaladták a nettó százmillió forintos árbevételt. A MetalCom Közép-európai Technológiai és Szolgáltató Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bozó Zoltán a "Legdinamikusabban startoló, fejlődő magyar cég" elismerő oklevelét vehette át Gábor Miklóstól, az Up Klub elnökétől.

2009. március 27.

Első szabályrendeletünk

Évfordulónaptár - 2009.

90 éve, 1919. március 22-én a helyi lapok közölték a Forradalmi Kormányzótanács és a Magyarországi Szocialista Párt "Mindenkihez!" című kiáltványát. Lényege: kinyilvánítja a proletárdiktatúrát, bejelenti a Tanácsköztársaságot, a két munkáspárt egyesülését, a bankok, bányák, üzemek államosítását, proletár hadsereg szervezését, a Szovjet-Oroszországgal való eszmei és fegyveres közösséget. - A belügyi népbiztos táviratot intézett a Szentesi Munkástanácshoz, amelyben tudatta Jócsák Kálmán kormánybiztos-főispán felmentését, és felhívta a tanácsot háromtagú direktórium megválasztására. A Munkástanács határozatilag kimondta a város vezetésének átvételét. A közélelmezési üzemek vezetésével háromtagú direktóriumot bízott meg, amelynek tagjai: Sima László újságíró, Béládi József főmolnár és Lampel Jenő kenyérgyári üzemvezető. Erről az Alföldi Újság rendkívüli kiadása tudósított.

2009. március 27.

Gondolatok tavaszi nagytakarítás ürügyén

A szép, tiszta városért...Szeretem az embereket. Nem mindenkit és nem minden helyzetben, de általánosságban igaz ez az állítás. Szeretem találékonyságukat, szorgalmukat, okosságukat, szívósságukat, mindig újraéledő reményeiket, lázadásaikat vagy türelmes belenyugvásukat, bátorságukat és félelmeiket, élni akarásukat, minden esendőségükkel, hibáikkal együtt. Szeretem megfigyelni Őket, kitalálni cselekvéseik vagy hallgatásuk okát, szeretném érteni és megérteni, mit miért tesznek. Tudatosan törekszem erre, mert azt gondolom, hogy az ember addig marad életképes, ameddig kíváncsi és képes új dolgokat befogadni.

2009. március 27.

Kétség és ámulat

A Magyar Evangéliumi Szövetség szervezi azt rendezvénysorozatot, amely március 30-április 6-ig tart és a Kétség és ámulat címet viseli. Az egy hétig tartó istentiszteleteken műholdas közvetítésen keresztül figyelhetik az érdeklődők Ulrich Parzany evangélikus lelkész igehirdetését, naponta 18 órától a Művelődési és Ifjúsági Házban.

A következő témákról hallhatnak március 30-án Merészség - Hihetek-e még valakinek?; március 31-én Meghívás - Elszalasztjuk a legjobbat?; április 1-jén Vágyódás - Bizonyítható-e Isten?; április 2-án Megfeszítés - Hogyan engedheti meg Isten?; április 3-án Feltámadás - Megtörténhet a lehetetlen?; április 4-én Meglepetés - Hogyan lehet újrakezdeni az életet?; április 5-én Megtérés - Mennyi változásra van szükség?; április 6-án Kötődés - Mely kapcsolataink létfontosságúak?

2009. március 27.

Jobbik

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szentesi alapszervezete dr. Varga Tibor jogtörténész "Szentek országa Szakra Pannónia" című előadására várja az érdeklődőket március 31-én, kedden 18 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2009. március 27.

Politikamentesen

Az ápolónő képzés és az ápolónők létszámának hiányáról

Meghasonultam önmagammal. Március 13-án 22 órától március 14-én éjszaka 2 óráig tartózkodtam a kórház belgyógyászati osztályán az egyik családtagom mellett. Az osztályon dolgozott egy ügyeletes orvos és kettő ápolónő. Ügyeleti időben hat beteget kellett átvenni a sürgősségi osztályról. Hétvége volt. Az orvosnőnek összesen 86 betegért kellett felelnie és ellátnia. Belgyógyászati, fertőző és onkológiai osztály, melyek pavilonrendszerben működnek. Egyik épületből a másik épületbe kell menni probléma esetén.

2009. március 27.

Termékdíj

A Környezetvédelmi Minisztérium előterjesztésében az Országgyűlés az elmúlt év végén elfogadta a kereskedelemben, termelésben, az élelmiszerkereskedelemben használatos csomagolóanyagok környezetvédelmi termékdíját. Igaz, termékdíjról eddig is beszéltünk, csak hát sajátos volt az elszámolása. A termelők a gyártás után fizették, s ez eléggé leegyszerűsítette az elszámolásokat - jelentette ki Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, akinek véleménye szerint az átalakítást követően egy olyan félresikeredett rendeletet alkottak, amely az élelmiszerkereskedelmet akár el is lehetet-lenítheti. Az elnök a kistérségi kamarai összejövetelen példát is mondott:

- A zsemlét és a kiflit hosszú éveken át vékony műanyag zacskóba csomagolták, ami eddig csomagolóanyagként 30 fillérjébe került a kereskedelemnek. Ezt még el tudták viselni, a termékdíjat a termelő befizette a gyártás után. De az új elszámolás szerint a termékdíjat most már mindenki kifizeti, a termelő is, a nagy- és a kiskereskedő is, és mivel az elszámolása nem súlyra, hanem darabra történik, ezért olyan anomália jött létre, hogy a 30 filléres zsemlezacskóért mi kifizetünk 5,8 forintot. Ez a csomagolóanyag-költségeinket megsokszorozza, a kifizetése gondot jelent, viszont olyan óriási az árverseny, hogy ezt termékbe nem tudjuk továbbhárítani. Az ügyben a társ kereskedelmi cégek már jelezték aggodalmukat, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szervezetében megfogalmaztuk a véleményünket a minisztérium felé. Egyetértek azzal, hogy védeni kell a Földet, környezetkímélő anyagok használatával. De például, ha a papírzacskó most bevezetésre kerülne, hasonló költségekkel járna. És fákat kellene kivágni. Azt kértük leiratainkban, és ezért lobbizunk, régiós és országos szinten is, hogy a termékdíjat- elszámolásánál egy matematikai baki történt, ezt úgy tűnik, egyelőre nem merik elismerni, de ezt egy gyors intézkedéssel módosítani lehetne. Fontos lenne, hogy visszatérjünk az arányos teherviselésre. Jó úton járunk, bíztattak bennünket, a kamarák is léptek ez ügyben, és úgy tudom, hogy a minisztériumban is változásra készülnek. Lehet, a kereskedelemben ugyanazt a problémát veti föl, mint a vendéglátóiparban a napi standolás. Azon is elég gyorsan tudtak változtatni - jelentette ki Mészáros Zoltán.

(lovas)

2009. március 27.

A felkészülés ideje

Böjtölni egyénileg és közösségben egyaránt lehet, nemcsak a nagyböjt idején, hanem egyéb, más időszakokban is. Azonban a gyülekezeti, egyházi böjtök közül kiemelkedő jelentőséggel bír a húsvéti előtti negyven napos nagyböjt.

Már a níceai-konstanti-nápolyi zsinat is beszél a nagyböjtről, melynek latin neve quadragesima. Jelentése negyven, mely szimbolikus számot jelöl, hiszen számos bibliai történetben jelenik meg ez a szám. Negyven napig tartott az özönvíz, Mózes szintén ennyi időt töltött a Sínai-hegyen, Illés pedig eddig vándorolt a Hóreb-hegyig. Jónás 40 napos böjtöt hirdetett Nini-vének, s Jézus maga is ennyi ideig böjtölt.

De ha visszaemlékezünk az egyiptomi kivonulásra - amellyel kapcsolatban szintén megjelenik a szimbolikus szám -, akkor tudjuk, hogy a vándorlás végét a Kánaánba, az ígéret földjére való megérkezés jelentette. A nagyböjt végét pedig a feltámadás koronázza. A vándorló izraeliták Istenre bízattak útjukon, az Úrtól kapták táplálékukat, s csak akkor érkezhettek meg Kánaánba, ha útjukon végig az Istenre figyeltek, aki például tűzoszlopként vezette őket a pusztában. A böjtben sem magunkra, saját kívánságainkra, szükségleteinkre kell figyelnünk, hanem az isteni útmutatásra. Úgy ahogyan egész életutunkat is így kell végigjárnunk, melynek vége az igazán nagy ajándék, az örök élet a Krisztus Jézusban.

A nagyböjti időszak a korai egyházban azonban nemcsak a húsvétra való felkészülés ideje volt, hanem keresztelési előkészületnek is számított. A katechumenusok, azaz a frissen megtértek ebben a periódusban oktatásra jártak, és húsvét hajnalán részesültek a keresztségben. A keresztelés előtt ők csak az igeliturgián vehettek részt, s az úrvacsora ünneplése előtt kézrátétellel elbocsátották őket. A kate-chumenusok az egész gyülekezet figyelmének középpontjában voltak, s imádság tárgyát képezték.

2009. március 27.

Németh Anikó

Hogy van mostanában.?

Elfoglalt táncpedagógussá nőtte ki magátKönnyek után ma már inkább mosolyog az egykori sikeres táncos, Németh Anikó. Abba kellett hagynia a versenytáncot, éppen, amikor párjával, László Csabával pályafutásuk legszebb eredményeit érték el. Tíztáncban az addigi legjobb magyar helyezésként világbajnoki 10-ek voltak, s a városi emlékérmet is kiérdemelték a Szilver TSE tízszeres magyar bajnokaiként. Azonban a 27 éves Anikónak azóta is a tánc teszi ki az életét: sikeres és elfoglalt táncpedagógussá nőtte ki magát. Nem okoz már gondot számára, amikor múltidézésre kérjük.

2009. március 27.

Felvételi

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és hangversenyközpont felvételi meghallgatást tart április 2-3-án, 15-18 óra között hangszeres és magánének tanszakokon 2009/2010-es tanévre. Beiratkozni szolfézs előképzőbe is ebben az időpontban lehet.

Hangszerbemutató és növendékhangverseny április 1-jén, szerdán fél 6-kor lesz a zeneiskolában.

www.lajthaszentes.hu

(X)

2009. március 27.

Kézimunka kiállítás

Derekegyházi alkotók munkáiból nyílik kézimunka kiállítás április 7-én, kedden 10 órakor a gondozási központ Nagyörvény utcai idősek klubjában. Megnyitó beszédet mond Szirbik Imre polgármester, az alkotókat és munkáikat Dömsödi Teréz - Mosolygó-sabb Régióért Alapítvány - mutatja be. A kiállítás április 21-ig tekinthető meg 9-15 óra között.

2009. március 27.

Irodalmi est

A Lajtha László művészeti iskola és a városi könyvtár közös rendezvényére várják az érdeklődőket április 2-án, csütörtökön 18 órakor. A bibliotékában A magyar felvilágosodás kora és Haydn című zenés irodalmi estre kerül sor, ahol bevezető gondolatokat mond Sze-beni Zoltán, a HMG tanára. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

2009. március 27.

Egy Impulzus

A pályázat csak eszköz

A Dél-Alföldi Regionális Szolgáltató Iroda szervezésében találkozót tartottak a szentesi és a csongrádi kistérségi számára. Mint ahogyan azt a Dariszi irodavezetője, Vajda Árpád elmondta, azért jöttek Szentesre, hogy megszólítsák azokat a felnőtt segítőket, akik a fiatalok életét befolyásolják, jobbá tehetik, illetve segítik őket saját elképzeléseik megvalósításában.

A rendezvény keretében az iroda működéséről, a helyi ifjúsági munka eszközeiről és módszereiről, valamint az ifjúsági területet meghatározó stratégiai dokumentumokról hallhattak a civilszervezetek megjelent képviselői.

2009. március 27.

Idősek érdekvédelme

Szebellédi Anna

Az Idősügyi Tanács 2008 tavaszán alakult meg Szentesen. A civil szervezet elnökének Szűcs Lajos alpolgármestert választották, alelnökök: Kádár József, Mészáros Júlia és Takács Pál. Titkára Szebellédi Anna. Munkájukat a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya segíti, koordinálja. Személy szerint Lencséné Szalontai Mária és Mészáros Ágnes.

A tanács tagjai önként vállalták a feladatot. Nyugdíjas emberek, van közöttük orvos, katona, háztartásbeli vagy éppen őstermelő. Ollai Istvánné személyében egy helyhatósági képviselő is részt vesz a munkában. Az Idősügyi Tanácsban szinte minden réteg képviselve van.

2009. március 27.

Utam szegélyezte fák

Szabó Csaba alkotásaival és közönségévelTalán nem véletlen, hogy a meteorológiai tavasz beköszöntésének napján tárul fel előttünk Szabó Csaba újabb csodatára. Hiszen a fák rügyeiben már serken odakinn az élet, s minden, ami teremtetett, meg akarja mutatni, menynyire elege van a kényszerű pihenőből, az átmeneti elmúlásból. Ilyen értelemben a beinduló keringés és a szirmok kibomlása a legnemesebb semmibevétele a halál életek feletti uralmának, a kikelet pedig nem más, mint a tél nevű visszatérő hódító legpazarabb megtorlása.

2009. március 27.

"Rejtelmek, ha zengenek."

József Attila versét idézzük immáron tizedik alkalommal. Sok pedagógus foglalkozik nemcsak szabadidejében, hanem munkája közben is olyan művészeti tevékenységgel amelyet meg lehet, illetve be kell mutatni a nagyközönségnek. Emlékezzünk vissza Kévészkiné Pintér Etelka munkájára, vagy Tornyi Molnár Edit is kiemelkedőt alkotott, hiszen a zsűri díjazta ezeket az alkotó pedagógusokat. Nem lehet elfelejteni Garainé Szabó Katalin csuhé bábjait sem. Ki gondolná, hogy a megunt nyakkendőkből milyen szép ágytakarókat lehet varrni, bár ehhez nemcsak idő kell, hanem türelem is. Ilyen nagy türelemmel bír: Horváth Lászlóné akinek a munkáját a zsűri díjazta.

2009. március 27.

Kazinczy-verseny

Március 17-én rendezték meg a Deák Ferenc Általános Iskolában a városi Kazinczy szépkiejtési versenyt 3. osztályosok számára, melyen a következő eredmények születettek:

1. Márté Mihály (Kiss Bálint isk., felkészítő: Cseh Lajosné), 2. Dallos Dániel (Koszta József isk., felkészítő: Siposné Vincze Andrea), 3. Csák Laura (Szent Erzsébet isk., felkészítő: Kálmán Györgyné). Ők jutottak tovább a megyei döntőbe. Különdíjban részesült: Bujdosó Krisztián (Deák Ferenc isk., felkészítő: Dobóvári Károly-né), Hajós Noémi (Szent Erzsébet isk., felkészítő: Kálmán Györgyné).

Labádi Krisztina
a verseny szervezője

2009. március 27.

A válság miatt maradnak Angliában

Endre és Jusztina Anglia egyik látványosságánál, a Stonehenge-nélA gazdasági válság idején egyre-másra jutnak el hozzánk olyan hírek Angliából, miszerint a külföldi munkavállalók ellen tüntetnek a helybeliek. Városunkból is sokan próbálkoznak boldogulni a szigetországban, egy fiatal párt most megkérdeztük tapasztalataikról.

Amikor Paksai Jusztina 2007 novemberében kiutazott Angliába Molnár Endrével, nem dédelgetett olyan reményeket, hogy első körben végzettségének megfelelő szociális területen tud elhelyezkedni, ugyanis párja beszélte a nyelvet, ő viszont akkor még alig.

2009. március 27.

Továbbra is a legjobbak között a Legrand!

5-3-ra nyert a Kecskemét ellen hétfőn este, és így megőrizte első osztályú tagságát a Legrand-MetalCom-Szen-tesi VSC futsal együttese. A két csapat két győzelemig tartó párharcának első felvonását két hete idegenben a Szentes nyerte 6-3-ra, így értelemszerűen a Hírös FC-nek kellett több kockázatot felvállalva futballoznia a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A vendégek roppant határozottan kezdtek, már a második percben megszerezték a vezetést, öt perccel később Zakar Szabolcs jóvoltából azonban 1-1 állt az eredményjelzőn.

2009. március 27.

Tavaszi pontokra várva

Továbbra sem szerzett még pontot tavasszal a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. Bozóki Zoltán együttesének ezúttal minden lehetősége adott volt ahhoz, hogy begyűjtsék első pontjaikat, ám hiába támadták végig a Röszke ellen itthoni mérkőzést, két kontratámadás és két kapushiba eldöntötte a három pont sorsát - a vendégek javára. Ki gondolta volna, hogy vereség lesz a vége, amikor már a 4. percben megszerezte a vezetést a Kinizsi Gránicz révén. Talán senki. A Szentes irányította a játékot, ám hiába a jobb labdabirtoklási arány, gólt a félidő hajrájában mégis a Röszke szerzett. Fordulás után még jobban kapuja elé szorult a vendégcsapat, két-három nagyobb lehetőség is akadt a mieink előtt, ám nem sikerült értékesíteni a helyzeteket. Egy ellenakció végén ráadásul Miskolczi kapus alászaladt a labdának, és a kapura törő röszkei csatárt már csak lerántani tudta, fájó, hogy mindezt a büntetőterületen belül tette. Talán ez volt az ellenfél egyetlen valamire való támadása ebben a játékrészben a szentesi kapu felé. Az értékesített büntető érezhetően megtörte a Kinizsit, nem tudott talpra állni a csapat.

Március 29-én, vasárnap Tápéra utazik a gárda, az első tavaszi pont megszerzésének reményében. A térdsérülést szenvedett Bagi biztos nem lép majd pályára, viszszatérhet viszont az eltiltását letöltő Debreczeni. A Szentesi Kinizsi jelenleg a tabella 12. helyén áll 16 ponttal.

H. V.

2009. március 27.

Pénteki meccs a Péccsel

15-10-re kapott ki a Dunaújvárosi Főiskola otthonában az elmúlt hétvégén a Hungerit-MetalCom-Szentesi VK női vízilabda csapata. Az esélyesebbnek tartott ellenfelükkel szemben az első negyedtől eltekintve szoros nyolc perceket játszottak Kotováék. A találkozó elején 4-1-re elhúzott a hazai csapat, a második negyedet azonban 3-3-al, a harmadikat 2-3-al, a záró negyedet pedig 4-5-tel tudta le a Hungerit. Nem véletlenül nyilatkozta dr. Tóth Gyula vezetőedző, hogy a Honvéd elleni itthoni gyenge játékkal szemben ezúttal volt tartása csapatának. Fiatal együttese jobban teljesített, mint a fővárosiak ellen. Sőt akár még szorosabb is lehetett volna a végeredmény, ha a helyzeteiket nagyobb százalékban értékesítik, hiszen kihagytak egy büntetőt és lőttek hat kapufát. Szombaton délelőtt Egerben játssza a középszakasz záró mérkőzését a Hungerit.

A Bodrogi Bau- Szentesi VK férfi együttese viszont még az alapszakasz küzdelmeinél tart, ezúttal dupla forduló vár Vass Sándor együttesére a hétvégén. Március 27-én, pénteken 18 órától a Pécs csapatát fogadják a mieink, majd két nappal később a BVSC otthonában vendégeskednek Horváth Tamásék.

H. V.

2009. március 27.

Gurul a kamera

Márciusában indult a St. Jupát SE. Gurul a kamera - a Szentesi Kistérség kerékpáros szemmel című projektjének második szakasza. A projekt keretében négy tavaszi és három őszi kerékpáros túra során bejárják a kistérség természeti és épített látványosságait.

A projekt első szakaszában a fiatalok elsajátították a kamerakezelés és a filmvágás alapjait, feltérképezték a kistérség értékeit, látnivalóit, valamint gyakorlati foglalkozások keretében megismerkedtek a környezetvédelem, és a speciális felhasználói igényeket figyelembe vevő tervezés alapelveivel.

A második szakaszban az egyesület tagjai olyan 16 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik be szeretnének kapcsolódni a csoport munkájába, megismerkednének a filmkészítéssel, és kerékpárral bejárnák Szentes tágabb vonzáskörzetét. A csapat első túráját március március 21-én tartották, akkor az Ecseri Pusztatemplom romjait kereste fel biciklivel a csapat. A következő túra április 4-én lesz, melynek tervezett útvonala Szivattyútelep, Bökényi duzzasztó, Nagytőke, azaz mintegy 35 kilométer.

A filmfelvételre minden érdeklődőt várnak a szervezők. A projektről bővebb információk a www.gurulkamera.extra.hu internetes oldalon találhatók.

2009. március 27.

Megyei sakk diákolimpia

Március 21-én Szegeden rendezték meg a Diákolimpia megyei egyéni sakkbajnokságát. A verseny célja a 2008/2009. tanévi Csongrád megye Diákolimpiai Sakkbajnoka cím és helyezések eldöntése, valamint az országos döntőbe jutás jogának megszerzése volt. A különböző korcsoportok első helyezettjei jutottak az országos döntőbe. A csaknem száz résztvevővel megtartott egész napos versenyen nagy küzdelemben szoros eredmények születtek.
A szentesi versenyzők szép eredményeket értek el.

Lányok: I. korcsoportban a lányoknál az első helyen holtverseny alakult ki, a továbbjutást újrajátszással döntötték el, ahol Lantos Alexandra a 2. helyre került. (Koszta J. Ált Iskola, a Szentesi Spartacus versenyzője). II. korcsoportban Fekete N. Nikolett 3. helyezett, Fejes Andrea 5. lett. (Mindkettő Klauzál G. Ált. Iskola). III. korcsoportos lányok versenyében Szalaji Renáta 2. helyezést ért el. (Petőfi S. Iskola, Szentesi Spartacus). Ugyanitt Csókási Dzsenifer 4. (Fábiánsebestyén), Turák Lejla 5. (Petőfi S. Ált. Iskola) (Mindkettő Szentesi Spartacus). IV. korcsoportban Nagy Noémi 1. helyet szerzett, ezzel bejutott az országos döntőbe. Ő Csongrádon tanul, de a Szentesi Spartacus versenyzője. VI. korcsoportban 3. helyet szerzett Illés Ildikó (Boros S. Közgazd. Szkisk.)

A fiúk igen erős mezőnyében a kicsiknél a legjobb eredmény a III. korcsoportban Baranyi Barnabás 5. helye volt. (Koszta J., Spartacus).

II. korcsoportban: Király Máté: 7. hely. (Koszta J.). VI. korcsoportban viszont 1. helyet szerzett Kondor Dániel, ezzel bejutott az országos döntőbe. (Boros S.) 2. helyezett: Cseuz Csaba (Boros S.).

Szurkoljunk a továbbjutott versenyzők sikeréért!

Kőhalminé Forrai Julianna

2009. március 27.

Vivien első lett

A Pollák DSE versenyzője az alábbi eredményt érte el a hét végén megrendezett Diák B Magyar Köztársaság Kupa elnevezésű cselgáncs versenyen. A 98-as születésű dzsúdósok Süttőn léptek tatamira, ahol Kalydy Vivien Palo-ma első helyezést ért el.

2009. március 27.

Kézilabda

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezte a hagyományos farsangi szenior női kézilabda tornát a városi sportcsarnokban, melynek eredményét közöljük.

1. Orosháza, 2. Szabadidős Sportklub, 3. Szentesi Kinizsi (ifi). Legjobb kapus: Gagov Zita (Szentesi Kinizsi, ifi), legjobb góllövő Debrecze-niné Marozsán Eszter (Szabadidős SK).

2009. március 27.

Második helyen a rögbisek

NB II-es felkészülési tornán szerepelt március 7-én a szentesi rögbi csapat. A házigazda Szeged 2 csapattal indult, mellettük még a Békéscsaba ellen kellett helyt állni. A felnőttek mellett a szentesi utánpótlás három mérkőzésen csapott össze a szegedi fiatalokkal, mindháromszor sikerrel. A torna végeredménye: 1. F.W. Szeged I, 2. Szentesi 91-esek, 3. F.W. Szeged II, 4. Békéscsaba. A szegedi torna utazó kerete: Farkas Zsolt, Rónyai Dániel, Szabó Árpád, Gajdán Ferenc, Gránicz Zsolt, Dobos Attila, Nagy Gergő, Kiss Szabolcs, Kérdő Szabolcs, Baranyi László, Kiss István, Tímár Zsolt, Döme Zsolt, Csanki Sándor, Keresztes-Nagy Ádám, Csepregi Krisztián, Katona-Kis Róbert, TáborosiÁdám, Zsigár Ferenc, Pipis Róbert, Papp Zoltán, Czakó Balázs, Orovecz Ádám, Sipka Róbert, Vida-Szűcs Sándor, Tímár Ferenc. Március 14-én Gyöngyösre utazott a 91-esek csapata. Sérülések és egyéb okok miatt a szegedi öszszecsapás játékosainak töredéke tudott csak részt venni a Farkasok elleni bajnoki mérkőzésen. A mérkőzés előtt toronymagasan a szentesi gárda volt az esélyes, hiszen ők vezették a tabellát, míg a Gyöngyös utolsó helyezett volt. Felemásra sikeredett az összecsapás, az első félidőt egyértelműen nyerték a Farkasok. A második félidőben a Szentes kapaszkodott az eredmény után, de kevés volt az ereje. A végeredmény 44-24, (34-5). Pontszerzők: Fekete 15, Tímár 5, Dobos 4. Ezzel az első vereségét szenvedte el a Szentes ebben a bajnokságban, de rögtön a második helyre is szorult, a Szeged csapata mögé. Legközelebb Szentesen, április 4-én a Békéscsaba ellen játszik bajnoki mérkőzést a hazai csapat a Máv-pályán, 14 órától.

2009. március 27.

Országos bajnokság

Ifjúsági D, C, B, A Osztályos Országos Bajnokságon szerepeltek a Szilver TSE táncosai. A múlt hétvégén Kisteleken tartott versenyről, az alábbi eredményekkel tértek haza.

Ifjúsági A Latin: 5. Bődi Dénes - Farkas Bettina. Ifjúsági A Standard: 3. Bődi Dénes - Farkas Bettina.

Ifjúsági B Latin: 1. Bódi Ferenc - Kovács Krisztina. Ifjúsági B Standard: 1. Győrfi Norbert - Szűcs Liliána Veronika. 4. Bódi Ferenc - Kovács Krisztina.

Ifjúsági C Standard: 6. Prozlik Ádám - Melis Bettina. Ifjúsági D Standard: 1. Pintér Tibor - Molnár Eszter, 4. Styecz Márk - Budai Ibolya.

2009. március 27.

Pótfűtés

- Az a szegény állat mennyit szenvedhetett, hogy ezt a bundát hordhasd, anyu!
- Szégyelld magad, kisfiam! Nem beszélhetsz így az apádról!

2009. március 27.

Kis kukta

  • Tejfölben sült csirkemell
  • Csokis-meggyes kavart sütemény
2009. március 27.

Ajándék az évfordulóra

Az igazgatónő és a képviselő az átalakításra váró nevelői szobábanA Horváth Mihály Gimnázium szeptember 19-27. között ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az alkalomra egy 40 millió forintos ajándékkal készül a fenntartó megyei önkormányzat. A hírt Halmai László, a Csongrád Megyei Közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be. A Fidesz térségi elnöke elmondta, költségvetésükben 2009-re 150 millió forintot különítettek el a gimnázium fejlesztésére. Ebből 40 milliót két volt szolgálati lakás és a tanári szoba átépítésére használnának föl. A fennmaradó 110 millió forint egy nagyobb volumenű épület-felújítási pályázat önrészeként szolgálna.

2009. március 27.

Hárommilliós lopás

Hárommillió forint értékű árukészletet vittek el az egyik város széli, elsősorban szőnyegeket, padlólapokat forgalmazó áruházból március 19-ére virradóra. Mint ahogy azt a szentesi rendőrkapitányságon megtudtuk, az ismeretlen elkövetők az épület oldalajtajának zárát törték fel, így jutottak be az épületbe.

800 ezer forintot loptak el egy idős néni lakásából magukat DÉMÁSZ-dolgozók-nak kiadó csalók. A tettesek azzal az ürüggyel jutottak be a házba, hogy a hölgynek túlfizetése van, pénzt hoztak vissza neki, ám mivel csak 10 ezer forintos bankjegyük van, vissza kellene adni belőle. Amíg a néni a pénzét kereste, a bűnözők kifigyelték, hogy hol tartja értékeit, majd a figyelmét elterelve ellopták a megtakarított pénzét. Amit mindenképpen érdemes tudni: a DÉMÁSZ és más szolgáltatók soha, semmilyen indokkal nem visznek vissza készpénzt házhoz, bármekkora túlfizetése is legyen valakinek.

Március 21-e és 23-a között tört be egy alsóréti tanyába egy tolvaj, aki használati tárgyakat vitt el az ingatlanból. A tettest a nyomozók nem sokkal később elfogták, és az eltulajdonított eszközök is előkerültek.

Két bűneset is történt rövid idő leforgása alatt Nagy-mágocs külterületén. Az egyik lakóház nyitott melléképületéből láncfűrészt vittek el 40 ezer forint értékben, egy másik, bekerítetlen ingatlanból pedig öt bárányt loptak el, a kár itt eléri a 70 ezer forintot.

Loptak az egyik Csongrádi úti szórakozó helyen is, itt egy táska tűnt el, a benne lévő értékekkel együtt, mintegy 100 ezer forintos kárt okozva ezzel a tulajdonosának.

H. V.

2009. március 27.

Az elődöntőért játszanak

Március 28-án a Cső-Montage otthonában lép pályára a Legrand-MetalCom Szentes ifjúsági futsal csapata. A tét nem kisebb, mint az, hogy melyik együttes kerül be a bajnoki elődöntőbe. A továbbjutás két mérkőzésen dől el, talán a mieink számára előnyös lehet, hogy a viszszavágóra - amit április 1-én, szerdán este 20 órától a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendeznek - hazai környezetben kerül sor.

2009. március 27.

Gyűjtik a veszélyes hulladékot

A városellátó intézmény lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciót szervez április 4-én, szombaton és 5-én, vasárnap a város lakossága számára.

Az akció célja, hogy a speciális kezelést igénylő lakossági veszélyes hulladékok elkülönítetten legyenek összegyűjtve és haladéktalanul megsemmisítésre kerüljenek.

A gyűjtés során április 4-én 9 és 15 óra, valamint 5-én 9-13 óráig a szentesiek a háztartásukban keletkező, az alábbi pontban felsorolt veszélyes hulladékokat személyesen a polgármesteri hivatal udvarában (az Erzsébet tér felöl) díjmentesen adhatja le. Gazdálkodói tevékenységből származó veszélyes hulladékot nem vesznek át!

Leadható hulladékok: elektromos-elektronikai berendezések (pl.: tv, hűtő, monitor, barkács- és konyhai gépek stb.), festék - tinta patronok, kazetták, fáradt olaj, növényvédőszeres göngyöleg, növényvédőszer maradék, festékes, hígítós, ragasztós, vegyszeres fém és műanyag göngyöleg, spray flakon, festékes, olajos rongy, akkumulátor, fénycsövek, kompakt izzók, szárazelemek, gumiabroncs, elhasznált konyhai sütő olaj és zsiradék. Szükség esetén a lejárt szavatosságú gyógyszerek is leadhatóak, azonban ezeket elsősorban a gyógyszertárakba kell visszavinni!

Az akcióval kapcsolatban további felvilágosítás kérhető a városellátó intézmény 63/313-343-as, vagy a 30/ 639-40-70-es telefonszámain.

2009. március 27.

Családi események

Született: Sineger Attilának és Horvát-Varga Krisztinának Ágoston nevű gyermeke.

Elhunyt: Dr. Herédi Magdolna, Sándor Edina Anna, Fekete-Nagy István, Arnóth Bálint, Rédei József, Maszlag Mihály, Pintér Ferencné Kádár Veronika, Nagyistók Imre, Domokos Antalné Surányi Margit, Sándor József Ferenc, Turi János.