2009. március 27.

Egy Impulzus

A pályázat csak eszköz

A Dél-Alföldi Regionális Szolgáltató Iroda szervezésében találkozót tartottak a szentesi és a csongrádi kistérségi számára. Mint ahogyan azt a Dariszi irodavezetője, Vajda Árpád elmondta, azért jöttek Szentesre, hogy megszólítsák azokat a felnőtt segítőket, akik a fiatalok életét befolyásolják, jobbá tehetik, illetve segítik őket saját elképzeléseik megvalósításában.

A rendezvény keretében az iroda működéséről, a helyi ifjúsági munka eszközeiről és módszereiről, valamint az ifjúsági területet meghatározó stratégiai dokumentumokról hallhattak a civilszervezetek megjelent képviselői.

- A műhelybeszélgetések célja, hogy felmérjük a helyi lehetőségeket. S azért Impulzus az elnevezése, mert lökést szeretnénk adni annak az együttműködésnek, amelyben ezek a szakemberek, helyi szereplők később is folyamatosan együtt tudnak gondolkodni a fiatalokról. Mindkét kistérségnek joggal van oka a büszkeségre. Szentesnek különösen, hiszen a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kiemelt mintaprojektje lett a Ve-GA pályázata, de más ifjúsági szervezetek is nagyon jó projekteket adtak be - hangsúlyozta Vajda Árpád, aki szerint Szentesre jellemző, hogy ifjúsági kezdeményezésből kialakult projekteket nyújtanak be a fiatalok.

Az irodavezető elmondta: A fiataloknak olyan elképzeléseik vannak, amilyeneket a felnőttek sosem találnak ki. Ez pedig különösen fontos most, hiszen 2009 az Európai Unióban az innováció és a kreativitás éve, s most ez a korosztály a közbeszéd tárgyává válhat, de nem romboló közösségként. A felnőtt segítőknek azon kell dolgozniuk, hogy lehetőséget teremtsenek számukra mérhetetlen kreatív energiájuk konstruktív, építő jellegű felszínre és kifejezésre juttatására. Nem kell megmondani nekik, hogy mit csináljanak, mi a számukra helyes választás, hanem lehetőséget kell biztosítani arra, hogy közösségben együttműködve megvalósítsák ötleteiket.

Vajda János arra bíztatta a szentesi fiatalokat, hogy pályázzanak, hiszen van lehetőség, ezeket pedig a felnőtt segítők jól ismerik. A helyi kezdeményezéseken kívül a nemzetközi cserék, az önkéntes programok megvalósítására is van lehetőség, illetve vannak egyéb forráslehetőségek is. A Regionális Ifjúsági Tanács is kiírja heteken belül 2009-es pályázatait, amiben táborozásra, ifjúsági kezdeményezésekre ugyanúgy nyitva áll a lehetőség. Igaz ez kisebb forrás, de sokszor elég lökés egy helyi újság vagy egy színjátszó kör létrehozására. - A felnőtt segítőknek azon kell dolgozniuk, hogy a fiatalok számára elérhetővé és értelmezhetővé tegyék ezeket a lehetőségeket. Önmagában azonban nem maga a pályázat a fontos, hanem a fiatalok ötlete. A pályázat csak eszköz a megvalósításához. Ha pedig kialakul egy non-formális csoport, akkor ötletükkel ne maradjanak meg a kávézó-asztal mellett, hanem keressenek meg olyan civilszervezetet vagy intézményt, amely hátteret tud biztosítani számukra a pályázatok kapcsán. A fiatalok lendületben program kedveli ezeket, és a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács 2009-ben kifejezetten ezt az irányt választotta. Új, nem formális csoportokat keres, pont azért, hogy a fiatalok kreatív, csoportban megvalósuló ötletei teret kapjanak - vélekedett az irodavezető.

Cseh-Lakos