2009. március 27.

Ajándék az évfordulóra

Az igazgatónő és a képviselő az átalakításra váró nevelői szobábanA Horváth Mihály Gimnázium szeptember 19-27. között ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. Az alkalomra egy 40 millió forintos ajándékkal készül a fenntartó megyei önkormányzat. A hírt Halmai László, a Csongrád Megyei Közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be. A Fidesz térségi elnöke elmondta, költségvetésükben 2009-re 150 millió forintot különítettek el a gimnázium fejlesztésére. Ebből 40 milliót két volt szolgálati lakás és a tanári szoba átépítésére használnának föl. A fennmaradó 110 millió forint egy nagyobb volumenű épület-felújítási pályázat önrészeként szolgálna.

Mint mondta, utoljára 1979-ben hajtottak végre nagyobb felújítást az épületen, amely láthatóan elhasznált, kívül és belül. Ahhoz, hogy megfelelő szintre tudják hozni, több százmillió forintos beruházásra lenne szükség. Ami sürgető, hiszen látta, ahogy megérkezett az intézménybe, a folyosón tartottak órát. A megyén is tudják, az iskola többet érdemel ennél, ezért a fenntartó most 150 millió forintot különített el az iskola teljes rekonstrukciójára, de ez nem elegendő, így pályázati lehetőségek után kutatnak.

A régi szolgálati lakás és a mellette lévő helyiségek - rossz műszaki állapotuk miatt - évek óta kihasználatlanok. A további állagromlás megakadályozása miatt is szükséges az épületrész felújítása, ahol a tervek szerint 2 tanterem és egy próbaterem készül el, hozzá egy udvari színpad, mivel az alapvetően a drámais tanulóké lesz.

A jelenlegi tanári szoba túlzsúfolt, belmagasságának megosztásával galéria építhető ki, ahol számítógépes munkaállomások és teakonyha alakítható ki.

A tanári szoba alapterületének megnövekedésével és a számítógépes munkahelyek létesítésével jelentős mértékben javulnak a pedagógusok munkakörülményei. A teakonyha melletti tanterem kettéosztásával kiscsoportos oktatásra alkalmas tantermet és gazdasági irodát alakítanak ki, amely igazodik az oktatás igényeihez, és megfelelő helyet biztosít a gazdasági dolgozók számára is.

A rövid szemlén valaki nagyot sóhajtva azt mondta: ezek szép tervek és álmok. Mire H. Szabó Réka igazgatónő megjegyezte: nagyon reméli, hogy ez az egész nemcsak egy álom, hanem valóság!

Halmai László hozzátette, ahhoz még a megyei közgyűlés döntése is szükséges.

(lovas)