2009. március 27.

Ülésezik a testület

Bővítik a fizetős parkolóhelyeket

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A több fontos téma közül Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő súlyánál fogva a 4-es számút emelte ki, amelyet a város hosszú távú tervezésének egyik alapdokumentumaként jelölt meg. Hosszú ideje foglalkoztatja a képviselő-testületet, hogy a 2007-2013-as periódusnak a 2009-2013-as évekre vonatkozó fő célkitűzéseit alkossa meg. Ennek az első olvasatos előterjesztése van a képviselők előtt. A dokumentum három nagy területre koncentrál: a gazdaságfejlesztésre, az infrastruktúra, illetve a humán infrastruktúra fejlesztésére, ez utóbbi előterében a képzés és az egészségügy áll.

- Ehhez kapcsolódik egy pénzügyi előterjesztés, amelynek lényege, hogy a város működési költségvetése egyensúlyban van, viszont az már a költségvetés elkészítésekor is látszott, hogy fejlesztéseink saját forrásait saját erőből előteremteni nem tudjuk. A képviselő-testület álláspontja az, hogy a kedvezményes hitelfelvétel lehetőségeit vizsgálja. Ennek a közbeszerzésre szóló előterjesztését tárgyalja a képviselő-testület három olyan programmal, ami a költségvetésben nem szerepel ugyan, de pályázatként nagyon fontos lehet a település életében. Ezek: gazdaságfejlesztés, benne az ipari park fejlesztése, egy olyan csarnok kialakítása, amit a város bérbe tudna adni, ezáltal gyorsabb letelepedést nyújtana a vállalkozóknak. Erre 50 százalékos állami támogatás igényelhető. Azután ott van a kórházrekon-strukció (műtőblokk), illetve a strand és környékének idegenforgalmi használatáról szóló, egyszer már elutasított pályázat. Ezek önrészének az előteremtéséről döntenek a képviselők.

A lakosságot érdeklő előterjesztés a rendőrség beszámolója, illetve most dönt a testület a parkolórendelet módosításáról.

Még az ősszel határoztak úgy a képviselők, hogy a városban kiterjesztik a fizetős parkolási területet. Ennek alapvető oka az a tapasztalat, miszerint a Kossuth utcai parkolóórák elhelyezését követően a nem fizető lakótelepi parkolókba, kapubejárókba álltak be gépjárműveikkel az autótulajdonosok, lehetetlenné téve ezzel az ottani lakók életét. A várható döntés értelmében az érintett lakóknak az első gépkocsira térítésmentes bérletet biztosít a város, míg a második autóra kedvezményes bérletet válthatnak. Mellette még néhány kedvezményt szándékozik bevezetni a város. A vállalkozások részéről kérés volt az, hogy a hozzájuk betérő vásárlókat segíteni szeretnék. A beterjesztés arról szól, hogy a parkolóövezetben érintett vállalkozások 30 perces parkolójegyet válthatnak előre, amit odaadhatnak a betérő vásárlóknak. Ez elszámolható költség, a vállalkozó az adójából leírhatja.

(lovas)