2009. március 27.

Szociális pályázatok

Újabb lépések a fiatalok és az idősebbek érdekében

A közmunkaprogram, a közfoglalkoztatás és a visszatérítendő szociális támogatás után újabb lépést tett az önkormányzat a szociálpolitika területén. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő négy pályázat sikeréről számolt be az intézmények vezetőivel együtt, melyek már átmentek bizonyos szűrőkön.

Van köztük olyan, amelyik eredményéről már meg is érkezett az értesítés, de olyanok is vannak, amelyek tekintetében csak jó esélyekről vannak információk. A négy pályázat azonban átfogja a szociálpolitika teljes területét, és a legfiatalabbakat és a legidősebbeket egyaránt érinti.

Az egyik pályázat a városi bölcsőde kapacitásának bővítését szolgálja, s áttételesen nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is érinti, hiszen sok anyuka csak úgy tud munkát vállalni, hogy az intézmény szolgáltatásait igénybe veszi. A jelenleg hetven férőhelyre engedélyezett bölcsőde 120-130 százalékos kihasználtsággal működik. Az összesen 214 millió forintos értékű - ebből 189 pályázati forrás, a 10 százalékos önrész pedig már a város költségvetésében elkülönített - segítségével az épület mellett levő üres terület felhasználásával négy új csoportszobát alakítanak ki, a hozzá tartozó kiszolgáló blokkokkal, és játszóudvarokkal együtt. Szintén célkitűzés a régi épület infrastrukturális fejlesztése, az akadálymentesítés, és az új, korszerű, az európai normáknak megfelelő tárgyi feltételek biztosítása. - Ha a pályázat sikerességéről értesítő levél a kezünkben lesz, akkor néhány héten belül elkezdhetjük a közbeszerzési eljárást is. Bízunk benne, hogy ősszel már látványos előrelépés is lesz a projektben, s a jövő évre elkészül az új épület - mondta el a polgármester.

Egy másik pályázat az idősek ellátásához kapcsolódik, és két idősek otthona újulhat meg ezáltal, a Horváth Mihály és a Dózsa György utcai intézmény. Ennek keretében megtörténik az épületek felújítása, fűtéskorszerűsítése, hőszigetelése, valamint a gondozottak ellátási körülményeinek javítására is sor kerül. A projekt célja, hogy az idősek ne letargikus, hanem vidám környezetben töltsék idejüket. Az esélyegyenlőség feltételeinek biztosítása érdekében a fizikai akadálymentesítés is megtörténik, s így a mozgásukban akadályozottak is elérik a szolgáltatásokat.

A Családsegítő Központ két pályázatban is érintett. Az egyikben a Dózsa-ház Kurca felüli kihasználatlan épületszárnyának átépítésével Közösségi teret alakítanak ki. Az új szolgáltatás célcsoportjába azok a csellengő fiatalok tartoznak, akik a már működő szociális, oktatási és közművelődési szolgáltatásokból kiszorulnak, vagy nem veszik igénybe azokat. - Célunk, hogy egy nemzeti sportvárosban a sportot, a kultúrát és a mozgást minden eszközzel felhasználjuk arra, hogy a fiatalokat jó irányba vihessük. Tehát a devianciáktól, például a kábítószertől meg tudjuk menteni őket. Ebben az épületben működik már évek óta a Pepita Macska és a St. Jupát Sportegyesület. Ezek olyan közösségek, amelyek már bebizonyították, hogy olyan fiataloknak nyújtanak segédkezet, akik már közel kerültek ahhoz, hogy belesodródjanak a devianciák világába - hangsúlyozta Szirbik Imre, aki a másik pályázat jelentőségét is ismertette. Elmondta, hogy az a gyermekek átmeneti otthonához kapcsolódik, és határterületet jelent a szociálpolitika és a városfejlesztés között. Az elképzelések szerint a Családsegítő Központ jelenlegi ligeti épületének funkciói egy korszerűen felújított, akadálymentesített, energiatakarékos épületbe költöznének át, illetve egy intézménybe kerülne az eddig két telephelyen működő Gyermekek Átmeneti Otthonával. Viszont így lehetőség nyílik a ligeti épület sporthoz, idegenforgalomhoz, a város fejlődéséhez kötődő hasznosítására is. Konkrét befektetési igény még nem érkezett az önkormányzat felé ezzel kapcsolatban, azonban szeretnének elébe menni a dolgoknak.

A Hajléktalan Segítő Központ is nyújtott be pályázatot az átmeneti szálló felújítására, akadálymentesítésére és korszerűsítésére. Ennek keretében foglalkoztató műhelyt alakítanak ki és a lakók számára motivációs csoportot szerveznek pszichológus vezetésével.

Szirbik Imre beszélt arról is, hogy a norvég pályázat még nincs elbírálva, ez Szentesen hét intézmény fűtéskorszerűsítését érinti, köztük oktatási és szociális intézményekét. A norvég ellenőrzés már megtörtént, az alapok aláírása a következő lépés a két kormány között, s csak utána kerül sor az eredményhirdetésre.

Cseh-Lakos