2009. március 27.

Szükség van a zászlóaljra

Több fontos feladatot képesek ellátni

Benkő Tibor és Nyers JózsefA továbbiakban is szükség van a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj munkájára, illetve az alakulat tagjai 2008-ban is szakszerűen, eredményesen és jó színvonalon végezték munkájukat - derült ki a Magyar Honvédség összahedrőnemi parancsnokának tájékozatójából, melyben szó esett a zászlóalj idei feladatairól is.

Benkő Tibor altábornagy szentesi látogatásakor elmondta, hogy az éves parancsnoki értékelő és feladatszabó értekezleten beszéltek arról, hogy milyen kiképzési feladatok állnak a katonai szervezet előtt. Téma volt, hogy mire kell felkészülni, és ehhez milyen feltételrendszerek állnak rendelkezésre. Milyen nehézségekkel kell szembenézniük és mi az a fő irány, amire a legnagyobb hangsúlyt kell fordítani.

Benkő Tibor szerint a szentesi állomány tavalyi feladatait eredményesen és jó színvonalon hajtotta végre, mely komoly kihívást, sok türelmet és lemondást is jelent a katonák számára. De mint említette, ez a szolgálat, hivatás magában hordja a nehézséget, hiszen a katonának mindig rendelkezésre kell állni a magyar honvédség számára. Ez kötöttségekkel és kihívásokkal jár az egyén és családja számára is. Az elvégzett feladatok azonban bizonyítják, hogy jó a katonák felkészültsége - hangsúlyozta az altábornagy, aki szerint kijelenthető, hogy jó úton haladnak a professzionális haderő megteremtése felé.

Az összahderőnemi parancsnok kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt munkahelymegszűnésekkel szemben a honvédség továbbra is várja a fiatalok jelentkezését. Kitért arra is, hogy a szerződéses állományba jelentkezők jelentős százaléka minimum szakmunkás képzettséggel rendelkezik, sokan érettségizettek, de diplomások is vannak. Ez a három kategória pedig a jelentkezők mintegy 88 százalékát jelenti. Az összhaderőnemi parancsnoksághoz és katonai szervezeteihez több mint 3 ezer főt tudnának felvenni. Szentesen kétszáz főt lehetne még foglalkoztatni az alakulat parancsnokának, Nyers József mérnök ezredesnek a tájékoztatása szerint. A zászlóaljnál folyamatosan adják ki a beosztási adatlapokat, ezekben az esetekben a felvételi folyamatban van. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy a 180 jelentkező közül hányan kerülnek valóban a hadsereghez, illetve az alakulathoz. Jelentkezésre tehát még mindig van lehetőség.

Az altábornagy afelől is megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a szentesieket nem kapcsolják másik alakulathoz. Mint mondta, ilyen jellegű gondolat fel sem vetődött, hiszen ennek a műszaki katonai szervezetnek egészen más rendeltetése van, mint például egy lövész dandárnak. A szentesiekre szükség van, mert a magyar honvédségben ez egy olyan katonai szervezet, amely a békeidőkben is elengedhetetlenül szükséges képességekkel rendelkezik. Akár az árvízi védekezésről, akár például a terrorizmusról legyen szó. Hiszen egy támadás esetén a hídépítők bárhol rövid időn belül hidat építenek, a víztisztító alegység pedig tudja biztosítani a lakosság ivóvízellátását.

Az alakulaton belül kialakítandó híradószakasz feltöltése folyamatban van, a 27 fő közül több katonát a zászlóalj saját állományából helyeznek át oda. Olyan szakembereket, akiknek van valamilyen előképzettségük, de várják kívülről is a jelentkezőket. A szakasz működéséhez szükséges eszközöket pedig folyamatosan veszik át, tehát a nyár közepére már működőképes lesz ez az egység is.

Az összhaderőnemi parancsnok az idei feladatok között említette a költségvetés hatékony és takarékos felhasználását honvédségi szinten. A rendelkezésre álló keret felhasználásában elsődleges szempontként az altábornagy a katona járandóságainak biztosítását jelölte meg. Ezen kívül prioritást élvez a missziós vállalások teljesítése és az is, hogy a hazai feladatok ellátására a katonai szervezetek bármikor, bárhol készen álljanak. A zászlóalj esetében ez elsősorban a katasztrófavédelemben és a mentésben, valamint az árvízi feladatokban való részvételt jelenti. - Ez az év egyébként is a műszaki katonákról szól a honvédségen belül, a Bevetési Irány Gyakorlaton is - melyet Ercsi térségébe terveztek szeptember közepére - idén a műszaki katonák felkészültsége, képességei és adottsága kerül előtérbe. Kiemelt hangsúlyt kap, hogy hogyan hajtják végre feladatukat, együttműködve a légierővel, a tűzszerész és hadihajó állománnyal, valamint a szárazföldi katonai szervezetekkel - emelte ki a műszakiak szerepét Benkő Tibor.

Nyers József mérnök ezredes beszámolt arról is, hogy csekélyek a fejlesztési lehetőségeik, viszont tavalyról sikerült olyan összegeket átcsoportosítani, amiből különböző épületek, például a tantermi épület felújítására, külső karbantartására jut pénz. Ezen kívül a javítóműhely egyik épületének felújítását is végzik, több millió forintos értékben, illetve az elmúlt években például akkumulátor töltőt készítettek a legmodernebb kivitelben.

Cseh-Lakos